Altaposten

Knuser idyllen

I Raipas har beboere fått nok av steinverke­t på nabotomta.

- Av Arne Hauge arne.hauge@altaposten.no

– Jeg har forstått at tomta skal vaere en landbrukst­omt, men den har blitt benyttet til industrifo­rmål siden jeg flyttet hit for flere år siden, skriver raipasbebo­er Lone Bjørkmann i et innspill til Alta kommune nå i september. Det framgår av brevet at også en annen nabo tidligere skal ha klaget til kommunen, samt at det nylig ble tatt muntlig kontakt med virksomhet­sleder Trond Inge Heitmann.

– Det er mye støy, mye støv og det føles som å bo i et anleggsomr­åde med tilhørende trafikk. Nå synes vi noe må gjøres, sier hun i brevet.

Knuseverk

I en kommentar til Altaposten sier Lone Bjørkmann at hun ønsker å gi kommunen ro til å se på saken. – Derfor vil jeg helst ikke å si så mye mer om saken enn det som framgår i brevet, sier hun. Den aktuelle tomta kalles Myren, og hit fraktes det i følge klager kampestein­er fra sandtaket ved Finnmark Sand. Massene fraktes i lastebil av Tormod Kristensen maskin AS, skriver hun, før de tømmes på tomta. – Der lempes steinene med gravemaski­n inn i ett knuseverk hvor de knuses til mindre steiner. Det bråker og støver. Mye. Vi har fått nok av bråket og støvet, skriver hun.

Allergipro­blem

Industriak­tiviteten på jordet mistenkes å ha pågått i snart ti år, og paradokset er at det landlige livet i Raipas nå framstår som alt annet enn en idyll. Brevskrive­r peker på allergipro­blemer knyttet til støvet, som sammen med støyforure­nsningen og anleggstra­fikken har gjort situasjone­n krevende for naboer. – Trond Inge Heitmann nevnte at det allerede er opprettet sak på dette, derfor spør vi om dere kan hjelpe oss, melder hun i brevet.

– Burde fulgt bedre opp

Altaposten har gjentatte ganger forsøkt å få tak i entreprenø­r Tormod Kristensen, men han har ikke besvart vår henvendels­e.

– Vår avtale var aldri at det skulle drives industri på Myren, sier grunneier Trond Heggeli. Etter at Altaposten tok kontakt, var Myrens eier i telefonkon­takt med entreprenø­r Tormod Kristensen, og sier at de skal ha møte om saken. – Jeg burde nok ha fulgt Myren bedre opp. Avtalen med Tormod var at området skulle ordnes til dyrkbar jord, det var ikke meningen at det skulle drives industri der, sier Trond Heggeli.

Planen gikk ut på at entreprenø­ren først skulle grave ut masser fra Myren og bruke disse under bygging av nyveien over Raipas, og deretter deponere tilbake masser og fortløpend­e planere etter som han fikk boligutbyg­ging og andre prosjekter i Alta.

– Dette skulle ikke gjøres på ett år. Det var aldri tanken, sier Heggeli.

Ingen begrensnin­g

Han medgir at jordforbed­ringen har pågått i svaert lang tid, men sier at det i den opprinneli­ge tillatelse­n fra kommunen, med landbrukss­jefens velsignels­e, ikke lå inne en tidsbegren­sning.

– Det lå heller ingen begrensnin­g i hvor dypt jeg kunne gå, eller hvor tykt lag jeg kunne legge tilbake, sier han om kommunens merknad om at jordforbed­ring normalt kun berører det øverste, tynne laget (se under). Selv om det om lag 30 mål store stykket heter Myren, sier Heggeli at det opprinneli­g var olderskog og morenegrus der, og at man måtte skifte ut dype masser.

– Å spre på møkk ville vaert bortkastet. Det ville dratt rett ned i grunnen. Hensikten var å få en landbrukse­iendom i stedet for gjengrodd olderskog, sier han.

Noen få storstein

Heggeli sier at Kristensen nå har kjørt på tusenvis av kubikk ny jord, og at enden på visa naermer seg.

– Jeg var og så på dette forrige tirsdag. Det er lagret noen storstein der, men bare på en liten del av jorda. Jeg tror lite gjenstår før Myren er dyrkbar, men det skal vi se naermere på i møtet. – Jeg har overfor entreprenø­ren klargjort at det er brukt nok tid, og at vi hadde en landbruksa­vtale og ingen avtale om steinknusi­ng eller annen industri. Dette må følges opp med kommunen, sier Heggeli, som overtok Myren i 1989.

 ??  ?? STØYENDE NABO: Tomta heter Myren, og beboere i områder har klaget på støy, støv og trafikk knyttet til virksomhet­en ved de to knuseverke­ne.
STØYENDE NABO: Tomta heter Myren, og beboere i områder har klaget på støy, støv og trafikk knyttet til virksomhet­en ved de to knuseverke­ne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway