Altaposten

– Uakseptabe­lt, mener kommunen

– Her er det etablert et industriom­råde som ikke er i henhold til planen, mener Trond Inge Heitmann i Alta kommune.

- Av Arne Hauge arne.hauge@altaposten.no

Han forteller at de tar tak i saken umiddelbar­t.

– Tiltaket kommer inn under plan- og bygningslo­vens bestemmels­er, og det er ikke søkt tillatelse, sier virksomhet­sleder for oppmåling og byggesak. Han bekrefter at området er avsatt til Lnf-formål, landbruk, natur og friluft.

– Tiltaket er med andre ord ulovlig?

– Det er riktig, sier Heitmann, som samtidig peker på Alta-entreprenø­renes fortvilte mangel på et felles, kommunalt sted å deponere masser.

– Alta har høy aktivitet, og kommunen burde ha et felles område for lagring av jord og stein og andre masser. Vi har tatt det opp internt med planavdeli­ngen. som har satt i gang arbeid med å få tilrettela­gt egnet område for massedepon­ering, sier han.

Var på befaring

Av den grunn har kommunen i noen grad sett gjennom fingrene med privat masselagri­ng, og tilfellet Myren er ikke enestående. Kommunen vet av flere slike, sier Heitmann. At det måtte en klage til for å få fart på saken, framgår av det besynderli­ge faktum at kommunen og landbruket faktisk var på befaring på Myren. For et par, tre år siden. Sak ble opprettet slik, men saken ble støvsamler.

– Og når det er sagt, det er uakseptabe­lt. Dette er en landbrukse­iendom, som grunneier for mange år siden fikk lov til å forbedre. Men jordforbed­ring berører bare det øverste laget, her drives det industri i Lnf-område. Vi kan ikke akseptere at de ødelegger dyrket mark, sier virksomhet­sleder.

Mangler kontroll

Grunneiern­e vil trolig allerede innevaeren­de uke få brev fra kommunen, som deretter vil avvente svar før videre grep. Heitmann sier at grunneier her trolig går mot en stor oppgave med å sette jorda tilbake i den stand den hadde. Nemlig da søknad om jordforbed­ring for mange år siden ble innvilget. Uroen knytter seg også til kontrollen med massene som blir deponert på Myren og andre steder. Forurenset masse og dumping av bygningsav­fall er kjent fra tidligere saker.

– Et felles sted vil gi bedre kontroll, og fjerne et hvert behov for privat mellomlagr­ing, sier Trond Inge. Sand og grus og mold er også verdier til framtidig gjenbruk, minner han om.

 ??  ?? ET DILEMMA: – Kommunen burde nok på eget initiativ ta tak i Myren og tilsvarend­e saker, men har kjent på at vi mangler noe å tilby entreprenø­rene, sier virksomhet­sleder Trond Inge Heitmann i Alta kommune.
ET DILEMMA: – Kommunen burde nok på eget initiativ ta tak i Myren og tilsvarend­e saker, men har kjent på at vi mangler noe å tilby entreprenø­rene, sier virksomhet­sleder Trond Inge Heitmann i Alta kommune.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway