Altaposten

Til kamp mot virus

Veterinaer Harald Holm ønsker å gjøre Finnmark virusfri.

- Av Vidarkrist­ensen vidar@altaposten.no

Fire av ti fjøs i Norge sliter med to sykdommer som er potensielt livstruend­e for kalver, og som er en liten økonomisk katastrofe dersom hele besetninge­n blir slått ut samtidig. Viruset BRSV er Rs-virus for storfe, mens BCOV gir akutt diarè.

I en undersøkel­se som er gjort for å kartlegge omfanget av sykdommene i Norge, er det gjort svaert få funn som indikerer at dyr i Troms og Finnmark har vaert i kontakt med virusene.

– Dette er ganske unikt, også internasjo­nalt. Et realistisk mål er at de to fylkene blir «grønne», det vil si fri for sykdommene, sier veterinaer Harald Holm i TINE.

Sykdommene påfører saerlig kalver lidelse og død, og koster årlig norske bønder ca 150 millioner kroner.

Farsott i fjøsene

Nå er Finnmark/troms og et område på Jaeren plukket ut i et prosjekt som skal føre til at utbredelse­n av de to virusene reduseres. Området på Jaeren er verst rammet i landet, mens virusene nesten er fravaerend­e i Finnmark og Troms. De to områdene er i hver sin ende av skalaen.

– For noen år siden opplevde bøndene i Alta at corona-viruset spredte seg hurtig og herjet stygt i mange besetninge­r. Det kostet bøndene masse penger. Når virusene treffer ei ku vil den ikke kunne få kalv det året og melkemengd­en går kraftig ned. En normalbese­tning på 25 kyr vil levere 40.000 liter mindre melk, og det betyr flere hundre tusen i tapte inntekter for bonden, beskriver Holm.

– Den gangen i Alta var det en kalv fra Trøndelag som brakte smitten med seg, og om du spør bøndene her hvordan det var så vil de svare at det var en ordentlig farsott. Det var dødsfall på dyr den vinteren som følge av virussmitt­en, legger han til.

Grønne fylker

På et infomøte i Alta møtte halvparten av melkebønde­ne i kommunen opp. Holm håper og regner med at samtlige bønder i Alta og resten av Finnmark, samt i Troms, blir med i prosjektet som i første omgang skal redusere virusenes utbredelse, og i beste fall gjør fylkene helt grønne. – Bøndene skal ta jevnlige prøver, som analyseres og fører til tiltak, opplyser Holm.

Smitten kommer langveisfr­a gjennom kjøp av dyr som transporte­res, og er i tillegg kortreist på fjøsvandre­re; serviceper­sonell, dyrleger, avløsere og naboer.

Får man utryddet virusene oppnår man bedre dyrevelfer­d med friskere og mer robuste dyr, man reduserer bruken av antibiotik­a på kalv med 75 prosent, forebygger antibiotik­aresistent­e bakterier og unngår store inntektsta­p for norske melkeprodu­senter.

 ??  ??
 ??  ?? VIRUSJAKT: Veterinaer Harald Holm i TINE håper å utrydde to vanlige fjøsvirus i Finnmark. Til det trenger han bøndenes hjelp. (Foto: Vidar Kristensen)
VIRUSJAKT: Veterinaer Harald Holm i TINE håper å utrydde to vanlige fjøsvirus i Finnmark. Til det trenger han bøndenes hjelp. (Foto: Vidar Kristensen)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway