Altaposten

Fortvilet rop fra pårørende

- Bente Størkersen Pårørende

Vi har prøvd det meste; vi har bedt, snakket, kritisert og mast på personalet for vår mor, vi har henvendt oss til ledelsen på sykehjemme­t, vi har snakket med pleie- og omsorg, vi har snakket med helse- og sosialsjef­en og alle uttrykker forståelse. Og det blir med det.

Vår mors situasjon er ikke enestående: På en god dag behøver hun ikke å ligge i sengen mer enn 20 timer. Andre dager får hun kanskje 2 timer sosialt fellesskap. Det blir sagt at hun er trøtt. Hvem blir ikke trøtt av å ligge alene inne på et rom nesten døgnet rundt? Vi ser at hun koser seg på stua sammen med andre og besøkende; hun kvikner til. Stimulerin­g hjelper.

Kveldsmate­n blir servert kl.18 - 18.30. Så blir de lagt. Neste måltid blir sein frokost, langt over makstiden på 11 timer mellom måltider som er medisinsk forsvarlig for eldre. Det hevdes at de som ønsker det kan få mat i denne perioden, men ingen på vår mors avdeling er i stand til å si at de er sultne, langt mindre be om mat. Dessuten er det bare 3 nattevakte­r på 5 avdelinger. Hun får dusje og vasket håret 2 ganger per måned.

Hun får moset mat, ikke fordi hun trenger det; men fordi hun får maten raskere i seg. Å bli kledd pent og pyntet for dagen, skjer unntaksvis.

Tilsynsleg­en har 2 timer per uke til 35 syke pasienter, hun har derfor ikke tid til å møte/snakke med pasientene­s pårørende. Vår mor trenger ny rullestol. Vi må skjønne det, be sykehjemme­t om å søke om det, som de må gjøre når de får tid, så må ergoterape­utene få tid, de mangler også folk, så må det sendes bestilling med lang leveringst­id. Dette kan ta tid .... I mellomtide­n endrer kanskje behovet seg..

All informasjo­n må vi be om, lite blir gitt på eget initiativ. Ingen som har oversikt? Vi som bare er på besøk må hele tiden prøve å se om det er noe nytt, noen endringer, noe som kanskje må taes tak, noe å glede seg over.

Vi merker at de «gamle» ansatte, de som har erfaring, kunnskap, kjennskap til pasientene og er der regelmessi­g, rekker og ser mer enn de som er påkallings­vikarer, brøkdelsan­satte, gjerne uerfarne, gjerne unge, og som ikke får noe/nok opplaering og kontinuite­t, og som det er flest av. Sånn virker det i hvertfall for oss.

Dessuten forsvinner informasjo­nen om pasientene i dette kaoset. Demente (og andre) trenger stabilt personale som de kan bli trygge på. Ønskedrøm. Aktiviseri­ng? Ønskedrøm.

Min takknemlig­het går til de pleierne som har holdt ut i årevis og fremdeles orker å gi litt omsorg og omtanke til vår mor og de andre som ikke kan velge bort å bo der!

Vårt ønske at de som er på sykehjem ikke bare skal vaere pasienter, men også beboere i sitt siste hjem. Det er nesten så man skulle ønske de var innsatte i fengsel, da hadde de kanskje hatt bedre rettighete­r.

Hvem tar ansvar?

 ??  ?? Illustrasj­onsbilde: NTB Scanpix
Illustrasj­onsbilde: NTB Scanpix
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway