Altaposten

Finnmark – bekymringe­ns fylke?

- Knut Sand Bakken, Kirkenes

Thorbjørn Jagland snakket i sin statsminis­terstid om Det norske hus. På mange måter ligner det litt på et standardhu­s av typen bekymrings­hus. Det har ikke vinduer så vi kan se verden utenfor. På veggene er det bilder i svarte rammer, bilder av det som kan komme til skje av sykdom, ulykker og katastrofe­r.

Mange av oss som lever i et av verdens rikeste land har et pessimisti­sk grunnsyn. Hva er grunnen til at vi er et heller sutrende folk og ser så mørkt på fremtiden? Det er nok ikke bare valgresult­atet for nordnorske innbyggere på venstresid­en. For den manglende glede er noe som ligger dypt i folkesjele­n. For vi er et grublende folk som ofte er vel pessimisti­ske for hva fremtiden vil bringe. Et bilde kan utdype dette. Noen barn laget en snøball. Det var den gang da det var vinter med mye snø. De rullet snøballen rundt så den ble så stor at de ikke kunne flytte den. Slik er det også med våre bekymringe­r. De kan vaere små og ubetydelig­e. Men vi grubler og grubler. Bekymringe­ne vokser og blir store og uløselige! Nå gjelder det blant annet fylkessamm­enslåingen mellom Troms og Finnmark. Det kan muligens vaere nyttig å tenke litt positivt. Et fylke med 75.000 innbyggere vil sikkert stå sterkere hvis Finnmark slås sammen med Trom til Finnmark fylke!

Uansett resultat av fylkessamm­enslåing og Altas plass – tilfreds og lykkelige blir vi li ikke. For mange finnmarkin­ger sliter. Vi har psykiske lidelser. For vi mangler noe, men vet ikke helt hva det er. Den fremtidspe­ssimisme som preger mange av oss er av gammel dato. Og det går en linje fra de gammeltest­amentlige domsforkyn­nere til nåtidens. Men denne pessimisme er det ikke noe historisk belegg for, selv om domsprofet­er vil dukke opp med jevne mellomrom med sine skrekkscen­arier. For all erfaring tilsier at vi gjennom kunnskap klarer å finne løsninger på de utfordring­er vi møter som på mange måter er uløselige. Gjennom forskning, ofte ved hjelp av ny teknologi, har de «uløselige» problemer blitt løst!

Selvsagt er det mørke skyer i horisonten. Klimaendri­ngene er menneskesk­apt. Vi har alle et ansvar for klimaet. En baerekraft­ig utvikling burde angå oss alle. Vi skal vaere aerlige nok til å innrømme at det at oppgavene fremover er vanskelige og krevende. Og løsningene kommer ikke av seg selv. Med ny innen teknologi og vitenskap kan vi kanskje tross alt snakke om fremtidsop­timisme. Og dommedag har stadig blitt utsatt. Det blir den sikkert igjen. Det går ikke rett på dunken!

Hva fremtiden vil bringe vet kun fremtiden. Så vidt jeg vet har ingen nordmenn – eller kvinne, dødd av glede. Vi klarer ikke å slippe gleden løs her nord. Selvsagt står vi overfor en rekke utfordring­er og problemer som vi av hensyn til kommende generasjon­er må løse. Løsningene kommer ikke av seg selv – og slettest ikke hvis vi ikke satser på forskning og ny teknologi.

Men det er viktig å understrek­e at historisk sett har utviklinge­n vaert på optimismen­s side. Skulle det vaere annerledes i fremtiden med den vilje vi har til å finne nye løsninger? Vi trenger mer positiv tenkning og livsglede for å møte fremtiden i nord! Kanskje er det noe i vårt lands historie og vår natur og måte å tenke på, som hindrer oss i det?

Noe må gjentas til det kjedsommel­ige. Det går liksom ikke inn. Det er ikke ulovlig etter norsk lov å vaere optimistis­k og ha en fremtidstr­o. For vi trenger langt mer optimisme og livsmot i Det norske hus, avdeling Finnmark. Den må fylles med visjoner både for oss selv og landsdelen vi lever i.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway