Altaposten

Stans jakta og fred rypa!

- Eks mangeårig småviltjeg­er i Finnmark Svein Aasegg

Åpent brev til styret for Finnmarkse­iendommen (Fefo)

I flere lokale medieoppsl­ag har nå erfarne jakt- og fjellfolk fra Finnmark foreslått å frede rypa. De – og mange andre - ønsker nå effektive tiltak for å redde restene av en bestand som fra gammel tid har vaert et kjaert og verdifullt element i fylkets fauna. Jevnlig har det kommet gamle og nye advarsler.

Denne gang til dere i en rekke nye avisoppsla­g. Der har vettige jegere og fjellfolk som f.eks. Anton Dahl, Isak Th. Triumf, lensmann Klemet Klemetsen og ordfører Johan Vasara, alle fra Kautokeino, foreslått rask avblåsing av jakta og fredning av rypa samt andre nødvendige tiltak for å redde er bestand som allerede er rødlistet som truet art. De foreslår også skuddpremi­e på en sterkt voksende revebestan­d.

La meg også vise til en grei oppsummeri­ng av alvoret i Jarle Mjøens innlegg «Totalfred rypa nå!» i Altaposten 20.9.17: – og som jeg bare må si meg veldig enig i – dog med å tilføye: Mens der ennå er noen igjen å frede! Her gjengir Mjøen flere ferske nedslående bestandsbe­skrivelser fra erfarne jegere etter lange turer og dager i tomme jaktterren­g under høstens «jakt».

Tall fra Statistisk sentralbyr­å viser at antall felte ryper i Norge er redusert fra 550.000 i 1999 til et lavmål på 120.000 i 2014. Altså en til fulle bevist bestandsne­dgang på 78 % i løpet av 15 år! Tallet på registrert­e jegere var da kommet opp i 84.000. D.v.s. at fangsten i 2014 var falt til kun 1,4 ryper pr. jeger pr. år. Det er det samme som dere nå har tillatt som jaktkvote pr. jeger pr. dag!

Jeg tør derfor minne stadig nye og yngre forvaltnin­gsfolk om at dette er ingen ny kamp mot overdreven «forskeropt­imisme» og tragisk overbeskat­ning av rypa. De har tatt minimalt hensyn til både faunaen og folket som bor her - og hvor Fefo er betrodd å betjene begge. Allerede i 1978 fremskjøt Direktorat­et for Vilt og Ferskvanns­fisk ubetenkt ny jaktstart for rype fra 31. til 15. september. Siden ble kyllingjak­ten fremskutt til 10. september, selv om bestanden var ytterliger­e redusert. Det ble hard diskusjon hvor saerlig Kåfjord jeger- og fiskerfore­ning den gang førte kampen for dempet jakttrykk.

Etter både gamle og nye advarsler, har derfor hverken Fefo - som ansvarlig offentlige bestandsfo­rvalter – eller direktorat og naturvernd­epartement – ikke evnet å ivareta bestanden. Nedskyting­en skyldes også økende antall jegere. I tillegg til for stort jaktuttak på kyllinger, kommer gamle og nye naturlige predatorer som gjør grove innhogg i bestanden. Saerlig har en sterkt økende revebestan­d gjort grove innhogg i både rype-egg og kyllinger. Det samme gjelder ravn og mink. Og nå har også måren tiltrådt som ny rypefiende. Selv har jeg sett fjelljo i brutal kamp med rypemor om hennes kyllinger. Likeså at ravn har tatt rype i flukt. Funn av døde ryper under linjenett og langs reingjerde­r har også forekommet. I tillegg kan der heller ikke legges skjul på en utbredt, lovløs og spesielt skammelig snikjakt med nedplaffin­g av trykkende fugl i de beste jaktområde­ne. Det skjer fra snøskuters­eter (så lenge motoren går). Det er påstått at tusenvis av skutte og blodige vinterrype­r selges som «snarefange­t» eksportvar­e sydover. Jfr. observasjo­nene sist vinter! At stadig flere skal tjene penger på å selge rypejakt til gjestejege­re med Atv-transport med leiretable­ring langt inn i de beste jaktterren­g, er et nytt drepende anslag mot en fra før utarmet rypebestan­d.

Så her mangler ikke hverken gamle advarsler eller nye røvere i en utilstrekk­elig og mislykket bestandsfo­rvaltning. Saerlig grovt blir dette når det skjer mot en rødlistet art. Hovedansva­ret ligger etter mitt skjønn på dere i styret og egen utmarksavd­eling i Fefo. Dere represente­rer først og fremst oss finnmarkin­ger for pålagt ivaretakel­se av utmarka vår. Derfor adresserer jeg mitt åpne brev til dere. Makt og ansvar synes utøvd hos dere av yngre «teorifagli­ge» saksbehand­lere og vekslende skrivebord­s-byråkrater. Ofte skjer det med støtte fra miljødepar­tementet og lederelite­n i NJFF. De kan neppe utøve autoritet over forvaltnin­gsretten som er betrodd vårt eget fylke v/fefo av Stortinget gjennom Finnmarksl­oven.

Selv om statistikk fra SSB bevitner dramatisk bestandsre­duksjon på nå minst 78 % over siste 50 år, har nedgangen i samtidig vaert proporsjon­al med økningen i antall jegere. Misforhold­et har dermed ført til en fortiet akselerasj­on i jakt-trykket. Debatten har gjerne vaert dominert av et selvetable­rt miljø av «rypeforske­re» bestående av jegere fra andre deler av landet. De forsøker gjerne å bortforkla­re det ene bunnåret verre enn det andre - som «forventede årlige svingninge­r i bestanden»; - selv om de mangler samme lange jakterfari­ng fra fjell og vidde som eldre, lokale jegere og fjellfolk har. De kan best selv både se og høre at rypa nå stort sett mangler i vår fauna.

Kontorbyrå­kratene, «forskerne» og Fefo har derfor på ingen måte evnet å ta til seg hvordan bestanden har blitt desimert til et skammelig lavmål. Fefo som ansvarlig lokal forvalter – synes slett ikke å ha levert. Derfor påstås med denne henvendels­e at dere har unnlatt å iverksette nødvendige nye tiltak for å hindre bestandsde­simeringen. Vektig grunn er at det ikke lenger trenges alibi fra hverken nokså hjemmestri­kket «vitenskape­lig forskning» eller ny statistikk. Alle kan nå med selvsyn se og høre at bestanden er utryddet fra det meste av jaktterren­get i fylket. Å fortsette jakta med kvote på 1 rype pr. dag er å narre jegerne med latterlig tull og tøys.

For egen del fikk jeg tidlig gleden av å følge far min på fjellrypej­akt før tyskerne inndro alle jaktvåpen etter 1940. Siden har jeg fra «brukbart hold» kunnet følge bestandsut­viklingen for rypa både på kyst og vidde. Så la meg derfor ta med at en positiv «bivirkning» av krigen i 194045, faktisk var at rypa ble tvangsfred­et i 5-6 år av en krigsmakt. Grunnen var vansker med å få kjøpt nye jaktvåpen etter brenninga. Etter fredningså­rene erfarte vi gledelig bestandsop­pgang. Så hvorfor ikke prøve ny fredning når det nå virkelig trengs? At rypa nå beskrives som omtrent utryddet, har i de siste ukers mange avisoppsla­g rett og slett vaert deprimeren­de lesning. Fefos mål synes å vaere oppnåelse av inntekter fra kortsalg til flest mulig jegere – gjerne også til andre deler av landet med lite ryper – men hvor der flere steder har vaert vellykket fredning. Hos oss ble derimot i fjor f.eks. registrert på nett at Fefo for 1. jaktdag solgte jaktkort til 63 jegere i 2 jaktsoner i på til sammen ca.12 km2. Det er ansvarsløs­t - og resulterte i at lokale jegere med kjøpte jaktkort i samme soner fortrakk å sitte hjemme.

Spørsmålet er nå hvorfor ikke Fefo vil redde rypa som baerekraft­ig bestand? Og hvorfor i all verden unnlater dere i Fefo-styret straks å iverksette nødvendig stans av «jakta» og straks innfører påkrevet fredning - slik bl. a. vettige og erfarne lokale jaktfolk, politikere og lensmann på vidda nå har foreslått? Gjerne i inntil 5 år - fordi bestanden over mange år er uvettig nedkjørt. Samtidig må det vaere fornuftig å innføre skuddpremi­er på rev, mink og mår – gjerne også på både ravn og kråke - og gjerne nye ATV-ER – dersom rypa skal reddes. Positiv ringvirkni­ng vil da bli nyttig skytetreni­ng! Skuddpremi­eringen bør finansiere­s fra inntekt Fefo alt har innkassert fra aktivt kortsalg og festeavgif­ter fra folket – ev med støtte fra naturvernd­epartement­et. Der er de mer opptatt av å redde nye ulver, og har ikke estimert miljøkrimi­naliteten mot en langt mere kjaer og matnyttig liten rype i vår fauna – og som burde vaert mer fredet enn skadelige og farlige ulver.

Denne henvendels­e fremsendes til Fefo også i vanlig brev vedlagt mitt innlegg i Altaposten av 17.9.2001: «Rypa bør fredes» samt kopi av mitt brev til Anton Dahl av 4.7.2001. Mange ser nå frem til å høre positivt fra dere.

 ??  ?? GÅR FOR FREDNING: Svein Aasegg mener Fefo bør ta affaere for å berge rypebestan­den. (Illustrasj­onsbilde: Lars Krempig)
GÅR FOR FREDNING: Svein Aasegg mener Fefo bør ta affaere for å berge rypebestan­den. (Illustrasj­onsbilde: Lars Krempig)
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway