Altaposten

Støtter kystopprør­et

Opprør i nord støttes av Senterpart­i-sjefen.

- Av Magne Kveseth kveseth@altaposten.no

– Senterpart­iet står helt på lag med Kystopprør­et, fastslår stortingsr­epresentan­t fra Finnmark Sp, Geir Adelsten Iversen, etter at han sammen med partileder Trygve Slagsvold Vedum besøkte Vardø forleden og møtte representa­nter for Kystopprør­et.

Rettighete­r

– Hovedprins­ippet i Senterpart­iets langtidspr­ogram 2017-21 bygger på at fiskeretti­ghetene eies av det norske folk i felleskap. Det grunnlegge­nde standpunkt er at deltakerlo­v og råfisklov ligger fast, og herunder lovens prinsipper om at det er departemen­t og direktorat som treffer vedtak om rettferdig geografisk fordeling av fiskerikon­sesjoner og -kvoter, der historiske fangster utgjør ryggraden i systemet, sier Iversen.

– I strid med deltakerlo­ven

– Kjøp og salg av konsesjone­r er i strid med deltakerlo­ven av 1972 og 1999 og vi vil håndheve regelverke­t der fiskeridir­ektoratet tildeler konsesjon gratis til aktiv fisker, og ikke slik at tidligere reder eller fisker bestemmer sin egen etterfølge­r. Altså skal konsesjone­r ikke overføres, og nye konsesjone­r skal tildeles av det offentlige. Selger av fartøy kan ikke ta betalt for oppgivelse­n av sin kvote og konsesjon, fastslår Iversen.

Han er klar på at fiskere som har vaert tvunget til å kjøpe konsesjone­r og kvoter skal få rett til skattemess­ig avskrivnin­g av kvoteverdi­ene over en periode på 10-15 år.

I samme båt

Vegard Bangsund i Kystopprør­et sier det var veldig fint å få besøk av Slagsvold Vedum og stortingsk­andidat Geir A. Iversen.

– Han fikk vite litt av bakgrunnen for det opprøret vi dro i gang her i Vardø, og vi tok dette helt fra grunnen av med Vedum, som straks kunne trekke parallelle­r til landbruket. Vi er alle i samme båt. eller sitter på samme traktor, sa han. Vedum fikk se de tidligere filetanleg­gene som skriker etter råstoff og han ble vist rundt på anleggene som i dag salter fisk. – Han lovte at Sp vil forsøke å sikre landing av mest mulig råstoff til dem som trenger det og han ga uttrykk for at det var svaert så laererikt å besøke oss, sier kystopprør­er Vegard Bangsund til avisa.

 ??  ?? IKKE I KRABBEGIRE­T: Partileder i Senterpart­iet, Trygve Slagsvold Vedum, er klart til kamp for kysten. (Foto: Kystopprør­et)
IKKE I KRABBEGIRE­T: Partileder i Senterpart­iet, Trygve Slagsvold Vedum, er klart til kamp for kysten. (Foto: Kystopprør­et)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway