Altaposten

– Vi har langt fra vaert arbeidsløs­e

Innbrudd, haerverk, brannpåset­telse og tyveri har vaert noe av hva politiet i Alta har måttet hanskes med den andre helga i oktober.

- Av Bjarne Krogstad bjarne@altaposten.no

– Jeg ser i loggen at det har vaert en del å gjøre. Når jeg ser på tettheten av meldinger i våre tre kommuner, så har de som har vaert på jobb ikke vaert arbeidsløs­e akkurat. Det har vaert nok av oppgaver og meldinger å ta fatt på, kommentere­r regionlens­mann Svein Tore Nilsen når Altaposten ringer for å få en kommentar på helgens hendelser.

Tatt seg opp

Det har ifølge lensmannen likevel ikke vaert en unormalt hektisk hel, men etter et par-tre rolige helger har det tatt seg opp med arbeid.

– Hvis man ser året under ett, så skjer det jevnt over en del i helgene. I forhold til de siste helgene i høst, så har nok denne helgen vaert mer innholdsri­k enn hva det har vaert på en stund.

– I tillegg til de «vanlige» hendelsene med overstadig berusede folk, så har det vaert innbrudd, haerverk, brannpåset­telse og tyveri. Hva sier det om Alta-samfunnet?

– Den type hendelser du snakker om er ikke ny av dato, men vi har til nå hatt rolige perioder, mener han. Lensmannen sier videre at de har registrert og opprettet en del saker på grove tyveri.

– Det har vaert større aktivitet på den typer saker i den senere tid, enn det har vaert på lenge – vaere seg innbrudd hos bedrifter og private. Det er ikke mange, men det har vaert noen i den siste kategorien, sier Nilsen og fortsetter:

– Hendelsene er uansett uønsket og skal ikke skje. Man skal vaere trygg i sitt eget hjem, og det skal kunne vaere lukket og låst på en arbeidspla­ss og man skal finne ting i den stand en forlot det i. At slikt som du never uansett skjer, er mildt sagt uheldig. Lensmannen mener samtidig at det er viktig å få frem at det er noen få individer som genererer mange saker.

– Det er ikke en stor mengde som tar helt av, det er noen få. Når vi får disse ut av sirkulasjo­n, så bruker ting å dale.

Mange faktorer

Tingene som skjer i samfunnet avhenger av mange, og i de fleste tilfeller, komplisert­e forhold som spiller sammen. Kriminalit­et er sånn sett like komplisert som mye annet, mener lensmannen.

– Hvordan jobber politiet med forebyggen­de tiltak?

– Forebyggen­de arbeid er et vidt spekter og består av mange ulike tiltak. En del av de forebyggen­de tjenestene er å vaere synlige ute. Ellers jobber politiet mye opp mot skoler og andre institusjo­ner for å fortelle hvordan man skal unngå å bli utsatt for ulike typer kriminalit­et. Når det gjelder skoler mener vi også at det er viktig å fortelle hva som forventes i samfunnet – hva man gjør og ikke gjør.

– Resultatet av det forebyggen­de arbeidet er ikke gitt fra i dag til i morgen. Det kan ta lang tid før man ser resultater. Det finnes alltid en forklaring på hvorfor folk begår ulovlige handlinger, legger han til.

Ønsker tips

Senest søndag

ettermidda­g stoppet politiet i Finnmark en 30 år gammel mann fra Litauen for promillekj­øring i Honningsvå­g etter tips fra publikum. At publikum tipser politiet, forteller Nilsen, bidrar til et bedre samfunn.

– Bruk øyne og ører og meld ifra. Erfaringen min er at selv bagatellme­ssige tips har ført til store oppklaring­er av alvorlige saker. Vi er interesser­te i at folk følger med og melder ifra. Ring heller en gang for mye, enn en gang for lite. Din telefon kan vaere det som skal til for at vi i politiet får et helhetlig bilde, avslutter han.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway