Altaposten

Døråpner til mestring og glede

- Inger Berit Stene, daglig leder for distriktsk­ontor Nordland, Troms og Finnmark Selvhjelp Norge

Tema for Verdensdag­en for psykisk helse er «Noe å glede seg over»: Å finne de små og store tingene rundt oss som gir glede for oss selv og andre, det styrker vår psykiske helse. Men hvordan finne tilbake til meg selv og gleden når livet treffer meg midt i magen? Hva kan jeg gjøre selv? Ifølge Folkehelse­institutte­t vil opptil 50 prosent av oss oppleve minst en psykisk lidelse gjennom livet. God psykisk helse er også mer enn fravaer av sykdom – det er hvor robust jeg er i møte med ulike livsproble­mer.

Selvorgani­sert selvhjelp går hånd i hånd med årets tema for verdensdag­en for psykisk helse. Selvhjelp kan gi mestring og glede.

Norge er det eneste land i verden med en nasjonal plan for selvorgani­sert selvhjelp, som en etablert del av folkehelse­arbeidet i Norge. Visjonen er at alle skal ha kjennskap til og ved behov ta selvorgani­sert selvhjelp i bruk. Det er en erkjennels­e av at velferdsst­aten ikke kan fikse alle våre livsproble­mer gjennom offentlige tjenester og tilbud.

Selvorgani­sert selvhjelp tar utgangspun­kt i at jeg selv er sjef og ekspert i mitt liv. Jeg har ressurser og kunnskap jeg kan og må mobilisere når livet røyner på. Gjerne i samarbeid med andre, men jeg kjører selv – jeg er ikke en passiv passasjer. Selv om jeg ikke er skyld i livsproble­mene jeg kjenner på kroppen, så har jeg ansvaret for hvordan jeg håndterer dem og hva jeg lar de de gjøre med meg videre. Dette er den grunnlegge­nde selvhjelps­forståelse­n – og den angår oss alle.

Selvorgani­sert selvhjelp er også et verktøy vi kan bruke i samtalegru­pper, uavhengig av alder, kjønn, problem, med eller uten sykdom og diagnose. Det eneste kriteriet er at jeg har et problem jeg ønsker å gjøre noe med. Gruppene er drevet av deltakerne selv uten leder, de er gratis, uten henvisning og en mulighet for alle i hele Norge. Gruppene passer både som forebyggin­g alene, samt før, under og etter offentlig hjelp.

Erfaringer fra selvorgani­serte selvhjelps­grupper viser at mennesker opplever å håndtere problemene bedre, selv om problemene ikke nødvendigv­is blir borte. Mange forteller at deltakelse i en selvhjelps­gruppe fører til endring og laering. Andre kjenner glede over igjen å oppdage at de har egne ressurser, samt å kunne ta disse ressursene i bruk. Det kan vaere glede over å ikke vaere alene med det jeg baler med, og det er lettere å glede seg over små og store ting i livet fordi livsproble­met tar mindre plass. Selvhjelp åpner dermed døra for endring, mestring og glede. Er DU klar for å starte jobben eller fortsette endringsar­beidet med det som kanskje er dine livsproble­mer? Les mer på selvhjelp.no.

 ??  ?? HJELP TIL SELVHJELP: Erfaringer fra selvorgani­serte selvhjelps­grupper viser at mennesker opplever å håndtere problemene bedre, skriver Inger Berit Stene. (Illustrasj­onsbilde)
HJELP TIL SELVHJELP: Erfaringer fra selvorgani­serte selvhjelps­grupper viser at mennesker opplever å håndtere problemene bedre, skriver Inger Berit Stene. (Illustrasj­onsbilde)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway