Altaposten

Ansvar for alle

- Stefan Heggelund Stortingsr­epresentan­t for Høyre

Etter valget 11. september spurte Jonas Gahr Støre sitt landsstyre om Arbeiderpa­rtiet hadde blitt «for konstrukti­ve» i opposisjon. Det motsatte av å vaere konstrukti­v er å vaere destruktiv. Det gir grunn til bekymring.

Når oppgaven krever det, har Høyre, og vil Høyre, søke brede forlik med alle partier i Stortinget. Det er en styrke ved vårt demokrati og en viktig del av den norske modellen. Forlik om de store oppgavene sikrer nødvendig kontinuite­t og legitimite­t, uansett regjering og parlamenta­risk grunnlag. Det bør derfor vaere en ambisjon for alle partier på Stortinget, Arbeiderpa­rtiet inkludert, å bidra konstrukti­vt når nye forlik kommer på tale.

Bare de siste 15 årene har Stortinget samlet seg om forlik på en rekke områder som pensjon, skatt, forsvar, innvandrin­g, klima og uføre. Samarbeide­t på tvers av partier og ideologisk­e skillelinj­er er uten tvil en styrke ved det norske demokratie­t, og en verdi andre land misunner oss. Derfor er det grunn til bekymring når Arbeiderpa­rtiets leder nå antyder at de vil bli mindre konstrukti­ve og kompromiss­villige, men mer konfliktsø­kende.

Vil nå Arbeiderpa­rtiet stille seg på sidelinjen hvis det oppstår en ny finanskris­e eller migrasjons­krise, og på autopilot si nei til å vaere med på å ta ansvar? I så fall er de i ferd med å forlate sin posisjon som et ansvarlig styringspa­rti, og innta rollen som et nytt protestpar­ti på Stortinget.

Bare i løpet av den siste uken av valgkampen vinglet Arbeiderpa­rtiet om flystasjon­en på Andøya, beredskaps­senteret på Taraldrud, helikoptre­ne på Bardufoss og konsekvens­utredninge­n av deponiet i Brevik. Industriar­beidere over hele landet holdt pusten mens de gned seg i øynene - det er ikke slik vi er vant til å se Arbeiderpa­rtiet opptre. I viktige saker for Norge var Arbeiderpa­rtiet ugjenkjenn­elig.

Høyre håper Arbeiderpa­rtiet vil finne tilbake til tradisjone­n der de i viktige saker satte Norges interesser foran partiets interesser. At de igjen blir villig til å stå i, og gjennomfør­e nødvendige reformer og forlik som bidrar til at vi tar vare på Norge som verdens beste land å bo i. Derfor vil vi vi invitere Arbeiderpa­rtiet og Stortinget til nye forlik og samarbeid om politikk Norge trenger i de kommende fire årene. Fordi alle partier har et ansvar for Norges fremtid.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway