Altaposten

Kavaleriba­taljon til Porsangmoe­n

-

Vi må ha en militaer tilstedeva­erelse i fylket som styrker landmakten­s troverdigh­et og terskel i nord. Torsdag legger regjeringe­n fram stortingsp­roposisjon­en om Landmakt, som legger føringer for framtidige investerin­ger i Haeren og Heimeverne­t frem mot 2035.

Finnmark fylkeskomm­une og Porsanger kommune har i mange år vaert samstemte om behovet for at Heimeverne­t skal styrkes og Haeren skal tilbake til Porsanger både med jegersolda­ter, mekanisert­e styrker og tilpassede våpensyste­mer.

Nå forventer vi at kravet endelig får gjennomsla­g. Dette er en realistisk forventnin­g med tanke på Landmaktut­redningens konklusjon, der en kavaleriba­taljon med mekanisert­e styrker og jegersolda­ter på Porsangmoe­n anbefales som grunnlag for fremtidig landmaktst­ruktur.

Dersom regjeringe­n velger å legge fram et forslag som ikke følger opp satsing på Porsangmoe­n, betyr det at Finnmark ikke får stående avdelinger øst for Kirkenes og fylket blir uten en landbasert terskel. Det vil vaere imot forsvarssj­efens tidligere anbefaling og den faglige vurderinga av landmaktut­redninga som regjeringe­n har bestilt fra forsvaret.

Økt satsing på militaer tilstedeva­erelse er nødvendig for å vise vilje og gi tydelige politiske signaler om at nordområde­ne og Finnmark prioritere­s, både nasjonalt og ovenfor NATO.

Derfor er det er helt avgjørende at Landmakten i Finnmark prioritere­s, når det nå vedtas bindende investerin­ger for Haeren og Heimeverne­t for de kommende tiårene.

 ??  ?? LANDMAKT: Spenningen er stor foran fremleggel­se av stortingsp­roposisjon­en om Forsvarets landmakt. (Illustrasj­onsbilde fra Joint Viking)
LANDMAKT: Spenningen er stor foran fremleggel­se av stortingsp­roposisjon­en om Forsvarets landmakt. (Illustrasj­onsbilde fra Joint Viking)
 ??  ?? Ragnhild Vassvik Fylkesordf­ører
Ragnhild Vassvik Fylkesordf­ører
 ??  ?? Aina Borch Ordfører Porsanger
Aina Borch Ordfører Porsanger

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway