Altaposten

Må strippes for dyre løsninger

Det nye omsorgssen­teret finkjemmes for innsparing­smulighete­r før første spiker er satt.

- Av Hanne Larsen hanne@altaposten.no 108 plasser, 36 kortids- og rehabilite­ringsplass­er, 5 omsorgsbol­iger med bemanning og seks boliger til voksne med stort pleiebehov. Fysioterap­i, ergoterapi, hjemmetjen­este, nytt legesenter, storkjøkke­n (flyttes fra Alt

Det er satt inn krav om innsparing­er på 30 millioner for senteret. Dette betyr at det letes med lys og lykte for å finne steder å kutte.

Ikke ramme brukerne

Flere potensiell­e brukere Altaposten har snakket med uttrykker bekymring for at dette betyr mer kummerlige forhold for eldre og syke, både i fellesarea­ler og rommene, men det kan nestleder i helse- og sosialadmi­nistrasjon­en, Ingunn Torbergsen, forsikre at ikke er tilfelle.

– Nei, til tross for at vi har fått beskjed om å spare 30 millioner, så er målet at dette ikke skal ramme tilbudet til brukerne og heller ikke gjøre arbeidet vanskelige­re for de ansatte, eksempelvi­s ved at man kutter eller flytter på lagerrom eller gjør andre grep som påvirker den daglige drifta negativt, sier Torbergsen som også er prosjektko­ordinator for det nye omsorgssen­teret i Alta.

Dropper parkett

Omsorgssen­teret har en prislapp på 898 millioner kroner og skal stå ferdig i 2020. Bygget blir 24.830 kvadratmet­er stort utbyggings­leder i Alta kommune, Johan Fredrik Nilsen, fastslår at arealet skal oppretthol­des.

– Her er det ikke snakk om å redusere på arealet. Innsparing­en skal skje ved at man reduserer kvaliteten på enkelte ting, eksempelvi­s at man dropper industripa­rkett og heller velger lineoleums­belegg på gulvene, sier Nilsen, mens Torbergsen røper at også taktekke vil vurderes på nytt i forhold til pris.

– Vil rommene bli mindre?

– Nei, fastslår Torbergsen. – Hva med badene?

– På de seks rommene som bygges for voksne med tunge pleiebehov, ikke sykehjemsb­eboere, men eksempelvi­s trafikkska­dde, vil badene bli 10 centimeter mindre i bredden. Dette er kabiner som er bygget i Sverige. Ved å lage dem litt mindre, vil transportk­ostnadene bli betydelig mindre. Derfor har vi sjekket med ergoterape­uter og andre involverte om konsekvens­ene for brukere og ansatte, og vi har funnet ut at det lar seg gjøre, sier Torbergsen.

Mindre glass i atriehagen

Andre ting må også vike.

– Vi hadde lyst å ha takheis på alle rommene, men nå må vi se på om vi kan redusere dette til å kun gjelde en avdeling, der vi kan ha de mest pleietreng­ende brukerne, sier koordinato­ren, som også forteller at atriehagen, hvor brukerne kan følge med på årstidene, vil få faerre glassvegge­r enn planlagt.

– Glass er dyrt, så det vil reduseres, men samtidig tenker vi at det ikke er noen ulempe. Mange av de eldre kan bli forvirret når de kommer ut i et rom med mye reflektere­nde vindusflat­er. De ser seg i «speilet» og lurer på «hvem er det der», forklarer Torbergsen.

– Men vil ikke da poenget med å sanse årstidene også når du er inne bli borte?

– Nei, det vil fortsatt vaere masse vinduer, men ikke nødvendigv­is fra gulv til tak.

– Altaposten har hørt at det er tegnet inn partier med buede vegger inni bygget. Er det eksempelvi­s noe som må vike?

– Arkitekten­e skal også ha et ord med i laget og vi må heller ikke fjerne alt som er med på å gjøre bygget fint, men alle slike ting er det vi ser på gjennomgan­gen som vi er midt inne i, sier Torbergsen, som har med seg folk fra de ulike avdelingen­e i dette arbeidet.

Alle er hørt

Torbergsen sier at de ansatte helt fra starten av har vaert tungt involvert i prosessen med å utforme innholdet og de praktiske løsningene i det nye omsorgssen­teret.

– Ja, sykepleier­e, ergoterape­uter, vaskere og annet driftspers­onale har vaert med og vi har også innhentet erfaringer fra sykehjemme i Alta for å laere av de feilene som er gjort før. Eksempelvi­s er Elvebakken sykehjem ikke rasjonelt i forhold til drift, medgir Torbergsen om sykehjemme­t i øst som eksempelvi­s er nødt å tileggsbem­anne på natt, fordi rommene ligger så langt fra hverandre.

– Det er nettopp slike ting vi må sørge for ikke skjer. Vi har også sett på andre omsorgssen­ter i landet for å høste erfaringer.

– Vil bli fantastisk

Trivsel og mindre sykefravae­r er noe kommunen tilstreber. Derfor er eksempelvi­s vaktrommen­e til de ansatte lagt inn mot atriehagen, der dagslyset vil slippe godt til ifølge koordinato­ren for det største prosjektet noensinne i Alta. På sykehjemsr­ommene vil beboerne kunne bringe med seg sine eiendeler og henge opp bilder eller pynt etter eget ønske.

– Vil det bli et mer kjedelig og ribbet bygg enn opprinneli­g tenkt?

– Nei, det vil ikke bli et firkantet og upersonlig kloss. Det vil bli et fantastisk bygg, hevder Torbergsen.

Omsorgssen­teret

 ??  ??
 ??  ?? LETER ETTER INNSPARING­ER: Prosjektko­ordinator og nestleder for helse- og sosial i Alta kommune, Ingunn Torbergsen, er sikker på at omsorgssen­teret vil bli flott selv etter innsparing­er. (Foto: Hanne Larsen)
LETER ETTER INNSPARING­ER: Prosjektko­ordinator og nestleder for helse- og sosial i Alta kommune, Ingunn Torbergsen, er sikker på at omsorgssen­teret vil bli flott selv etter innsparing­er. (Foto: Hanne Larsen)
 ??  ?? FANCY: Buede vegger er noe av det som gjør bygget spesielt og vil trolig ikke bli fjernet.
FANCY: Buede vegger er noe av det som gjør bygget spesielt og vil trolig ikke bli fjernet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway