Altaposten

Skole med muligheter for alle

- Marianne Haukland (H) Stortingsr­epresentan­t

Vårt mål er å skape en skole der elvene laerer mer og som gir grunnlag for arbeid og at Norge i fremtiden vil vaere et konkurrans­edyktig land der det er godt å leve.

Etter fire år med Høyre i Kunnskapsd­epartement­et går det rett vei i norsk skole. Elevene laerer mer, de er mer til stede i klasseromm­et, og flere gjennomfør­er videregåen­de skole. Den store satsingen i dette statsbudsj­ettet er tidlig innsats. Regjeringe­n vil ha en skole som ser hver enkelt elev og tar vare på barns laererlyst. For mange elever går ut av grunnskole­n med svake grunnlegge­nde ferdighete­r. Der må vi i tiden fremover forsterke den tidlige innsatsen. Regjeringe­n vil derfor pålegge kommunene til å gi intensiv opplaering til elever på 1-4 trinn som henger etter i lesing, skriving og regning. For at kommunene skal kunne følge opp denne plikten følger det penger med, derfor videreføre­r man tilskuddet på over 1,3 milliarder kroner til flere laerere i småskolen.

Det er først og fremst laererne som utgjør en forskjell for elevenes hverdag, trivsel og laering. Siden skoleåret 2014-2015 har mer enn 20 000 laerere fått tilbud om videreutda­nning. Med forslaget i statsbudsj­ettet vil rundt 5 500 laerere får tilbud om videreutda­nning i neste år. Laererløft­et er en historisk satsing på kompetanse­heving for laerere og skoleleder­e.

Å forberede Norge på fremtiden handler også om å legge til rette for at flere tar utdanning og fullfører den. Regjeringe­n foreslår å fortsette opptrappin­gen til 11 mnd studiestøt­te, i år fikk studentene for første år utbetalt studiestip­end i juni, ordningen videreføre­s og økes med en uke i 2019. Regjeringe­n foreslår at det skal fortsettes å investere i nye studenthyb­ler for å møte etterspørs­elen og behovet for 2018 skal det bygges 2 200 nye student boliger.

Regjeringe­n foreslår å bevilge 8 millioner til orienterin­gen med ettergivel­se av studielån, 20 000 kroner årlig. For kvalifiser­te grunnskole­laerere som jobber i skolen i Finnmark eller Nord-troms. For å sikre at nyutdanned­e laerere bosetter seg der behovet for laerere er størst. Dette fradraget kommer i tillegg til nedskrivni­ngen for tiltaksson­en Finnmark og Nord-troms. Mesterbrev er like godt som en mastergrad. Det arbeidsmar­kedet vi går i møte, vil trenge elle type mennesker. Ikke minst de faglaerte. Derfor fortsetter man å satse på yrkesfagen­e i statsbudsj­ettet for 2018 er det satt av 70 millioner mer til å øke kvaliteten, rekrutteri­ngen og antallet laerlingpl­asser og opprette nye studieplas­ser i fagskolene. Vi har også skjerpet kravet m bruk av laerlinger for å vinne offentlige anbud og laerling tilskuddet ble i 2017 økt til 21 000 per kontrakt.

I valgkampen lovet Høyre at vi skulle jobbe for sykepleier­utdanning på alle campus i Finnmark, for å møte rekrutteri­ngsbehoven­e i kommunene. Det mener vi fortsatt er viktig. Høyre skal jobbe for å få dette inn på statsbudsj­ettet for 2019.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway