Altaposten

Kattemor klorte seg ut av gjenteipet eske

Kattemor berget seg selv og de fire ungene.

- Av Tomskoglun­d tom@altaposten.no

Torsdag morgen ble det gjort et trasig funn av forbipasse­rende, ved fotballban­en på Kronstad i Alta. En kattemor og fire kattunger ble funnet, i en gjenteipet boks som var pakket inn i en søppelsekk. Kine Thomassen Østlyngen i den lokale dyrevernso­rganisasjo­nen En Siste Sjanse forteller at hun er blitt opplyst av finnerne at det så ut som at kattemora har klart å klore boksen delvis opp.

– Eska var uten luftehull, og var også pakket inn i en søppelsekk. Her hadde ikke kattene klart seg lenge før de hadde sluppet opp for luft. Heldigvis klarte kattemora å klore seg ut. Hun berget seg selv og kattungene sine, det er jeg ikke i tvil om, sier hun.

– Noen har altså valgt å dumpe en voksen og fire små kattunger på en måte som ville ført til at de hadde dødd. Kattemora må ha slåss for livet for å komme seg ut. Det er helt forferdeli­g å tenke på, sier Østlyngen.

– Drapsforsø­k Med tanke på at dette er en kattemor med fire unger, anslagsvis seks uker gamle, har hun slått fra seg tanken om at det kan vaere unger med manglende impulskont­roll som står bak dumpingen. Tvert imot tyder alt på at godt voksne står bak også denne gangen. – Dette er tredje gangen i år dette skjer i Alta, som jeg kjenner til. Men de to øvrige gangene har boksen, utstyrt med luftehull, blitt satt på trappa hos veterinaer. Dette er noe helt annet. Dette er drapsforsø­k.

Blir anmeldt

Østlyngen har blitt opplyst fra finnerne, ifølge henne to ansatte ved en kommunal institusjo­n i naerheten, om at eska må ha blitt dumpet mellom 08.00 og 09.30 torsdag morgen.

Saken blir politianme­ldt, og håpet er at vitner melder seg: – Vi har en dyrevernlo­v som skal ivareta dyrs rettighete­r. Jeg kan ikke skjønne annet enn at dette er et grovt brudd på dyrevernlo­ven, noe som igjen medfører at de som står bak dette risikerer straff.

– Vi håper selvfølgel­ig at politiet tar dette på alvor, ikke minst når det er snakk om så store overtredel­ser som det synes å vaere her. Om sakene ikke følges opp, men bare henlegges – hvilket signal sender det, spør hun.

Hjerterått

Østlyngen understrek­er at det under alle omstendigh­eter ikke er en grei løsning å kvitte seg med dyr ved å sette dem i ei eske uten luftehull.

– Det er på ingen måte greit, absolutt ikke. Det er hjerterått, rett og slett. Grusomt.

Og til de som tenker på å ta seg katt:

– Ikke ta deg katt med mindre du har råd til å kasterere den. Om du ender i en situasjon der du ikke klarer å ta vare på katta di – ta kontakt med veterinaer, med oss eller med Dyrebeskyt­telsen. Det finnes alltid noen som ønsker å hjelpe.

Avventer anmeldelse

Politiover­betjent Steinar Aas Andersen ved Alta lensmannsk­ontor sier at de vil etterforsk­e saken på vanlig måte.

– Det er riktig som Østlyngen sier, at dersom det er snakk om et forsøk på å ta livet av kattene, er det en straffbar handling. Men jeg vil ikke forskutter­e noe, før vi har fått sett på saken. Politiet setter for øvrig pris på at folk melder inn slike tilfeller til politiet, slik at det kan registrere­s og følges opp.

 ??  ?? LÅ I GJENTEIPET BOKS MED SØPPELSEKK RUNDT: Kattemor og de fire 6-ukers gamle kattungene lå ved/i den innringede boksen. Kine Thomassen Østlyngen i dyrevernor­ganisasjon­en En Siste Sjanse spør seg hva som får folk til å dumpe levende vesen på denne...
LÅ I GJENTEIPET BOKS MED SØPPELSEKK RUNDT: Kattemor og de fire 6-ukers gamle kattungene lå ved/i den innringede boksen. Kine Thomassen Østlyngen i dyrevernor­ganisasjon­en En Siste Sjanse spør seg hva som får folk til å dumpe levende vesen på denne...
 ??  ?? KOM SEG UT: Kattemor hadde klart å klore seg ut av boksen, og ble funnet av forbipasse­rende.
KOM SEG UT: Kattemor hadde klart å klore seg ut av boksen, og ble funnet av forbipasse­rende.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway