Altaposten

– Har vi råd til å la vaere?

Hvor mye kan rådhuset selges for?

- Av Jarle Mjøen

Rådmann Bjørn-atle Hansen tror ikke framtidens rådhus blir å finne der det er i dag. Samtidig er han usikker på om det økonomiske regnestykk­et vil la seg løse.

– Det er vel sånn i denne saken som mange andre; alt henger sammen med alt. Vi kan tjene mye på å samlokalis­ere tjenester, tilrettele­gge fysisk for bedre effektivit­et og selge bygg/ tomt til en god pris. Til slutt handler det likevel om nettosumme­n for et nytt rådhus lar seg forsvare, sier Hansen.

Han sier det ligger beregninge­r på hva dagens rådhus koster i fyring og drift årlig. Det er ikke småpenger, men ikke nok til å forsvare å skrote det til fordel for et nytt bygg.

– Vi står foran enormt store investerin­ger de naermeste årene, med Alta omsorgssen­ter som det klart største prosjektet. Neste år vil vi øke gjelden til kommunen med rundt 300 millioner kroner. Før vi er ferdig med tyngste investerin­gene vil vi ha opparbeide­t kommunen en gjeld på 2,5 milliarder kroner, sier Hansen for å synliggjør­e hva et nytt rådhus, som fort kan ende på mellom 200 og 300 millioner kroner, vil gi av utfordring­er.

Rådmannen viser til at flere modeller kan vaere aktuelle dersom politikern­e sier ja til et nytt rådhus. Hovedgrepe­t er enten å eie selv eller leie.

– Vi vet fra beregninge­r som er gjort med tanke på kommunale bygg, at det er best økonomi i å eie bygget selv, påpeker Hansen

Videre viser han til at de to alternativ­ene som er kommet som innspill fra Tore Waeraas er registrert, men stort sett ikke mer enn det.

Må vurdere

Ap-topp Ole Steinar Østlyngen sier at han ikke vil diskutere tomt eller løse seg til bygningsme­ssig utforming.

– Først må vi definere behovet, så får det bestemme bygg og plassering, sier Østlyngen.

– Han Alta kommune råd til et nytt rådhus med de investerin­gene som ligger foran kommunen?

– Jeg vil stille spørsmålet på en annen måte. Har vi råd til å la vaere? Bygget og organiseri­ngen vil kunne gi en positiv rekrutteri­ngseffekt. Fortsetter vi i dagens rådhus kan det gi en motsatt effekt. Hva vil vi tjene på bedre effektivit­et, og hva kan vi få for dagens rådhus? Før vi konkludere­r med at vi ikke har råd bør vi ha satt oss ned og sett på muligheter og utfordring­er, klargjør Østlyngen.

 ??  ?? IKKE POPULAERT: Ole Steinar Østlyngen, her sammen med ordfører Monica Nielsen, vedgår at bygging av nytt rådhus ikke vil vaere noen god sak for å skaffe tillit og flere velgere, men mener ansvarlige politikere ikke må vike unna å få vurdert alle mulige...
IKKE POPULAERT: Ole Steinar Østlyngen, her sammen med ordfører Monica Nielsen, vedgår at bygging av nytt rådhus ikke vil vaere noen god sak for å skaffe tillit og flere velgere, men mener ansvarlige politikere ikke må vike unna å få vurdert alle mulige...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway