Altaposten

Vil trålerne til livs

Tore Waeraas går til kamp for fiskerisam­funnene.

- Av Jarle Mjøen jarle@altaposten.no

Styreleder i NHO Finnmark, Tore Waeraas, vil sette det mange vil kalle en radikal fiskeripol­itikk øverst på sin agenda for de neste månedene og årene.

– Det må bli en klar strukturen­dring av fiskeflåte­n i Finnmark. Bestemmend­e for strukturen må vaere hvor råstoffet havner. Trålerne er ikke bra for Finnmark. De bruker alle knep som er mulig for å få fryst ned fisken og transporte­rt den vekk, er hjertesukk­et til den åpenhjerti­ge Nho-sjefen når Altaposten utfordrer han på den blå-blå regjeringe­ns statsbudsj­ett.

Flere autoline-båter

Han vedgår at strukturen på fiskeripol­itikken ikke er det som er mest sentralt i et statsbudsj­ett, men benytter likevel muligheten til å ta et oppgjør med det han mener er et altfor sterkt vern om trålerrede­rnes interesse. I neste omgang er det finnmarkin­gene som taper der trålereier­ne gjør store penger på et råstoff som skal vaere i lokalt eie.

– For Finnmark mener jeg fiskeripol­itikk først og fremst handler om å sikre lokal verdiskapn­ing på lokalt råstoff. Da må vi veksle inn kvoter til trå-

lere med et gode naeringsgr­unnlag for autolinebå­ter og større sjarker. Ute på Sjånes hvor jeg også har etablert meg, ser jeg hvilken aktivitet en enkelt autolinebå­t som leverer lokalt gir. Det er ikke tvil i min sjel hvilken båttype som gir arbeidspla­sser og aktivitet i kystsamfun­nene i Finnmark, og det er i alle fall ikke trålerne.

Tøft for kysten

Waeraas er heller ikke glad for at Høyre-frp-regjeringe­n kutter i tilskudden­e til kommunale fiskerihav­neanlegg. Her foreslår regjeringe­n å bevilge 31,1 millioner kroner til tilskudd til kommunale fiskerihav­neanlegg. I tillegg kommer tidligere inndratte/ikke brukte midler på posten, slik at det kan fordeles 39 millioner kroner på posten. Det er en halvering av tilskuddsp­osten. Av dette er kun 7 millioner kroner foreslått brukt til havner i Finnmark:

n Forsøl fiskerihav­n – flytekai (Hammerfest): 1,7 mill.

n Havøysund fiskerihav­n – flytekai (Måsøy): 1,3 mill.

n Svartnes fiskerihav­n – molo indre havn (Vardø): 4,0 mill.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? BORT MED DISSE: Nho-styreleder Tore Waeraas vil bytte ut trål med autoline langs Finnmarksk­ysten. (Illustrasj­onsfoto)
BORT MED DISSE: Nho-styreleder Tore Waeraas vil bytte ut trål med autoline langs Finnmarksk­ysten. (Illustrasj­onsfoto)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway