Altaposten

Torbjørn tok ko

Han vokste opp på idylliske Lathari i Alta. Nå har Torbjørn Bongo styringen over norske offiserer.

- Av Kita Eilertsen kita@altaposten.no

Fra oppvekst i Alta med Finnmarksv­idda og Lathari som lekeplass, valgte han nemlig Sjøkrigssk­olen og karriere i Kystvakta. Hele tida har Torbjørn Bongo hatt fagforenin­gsarbeidet med seg. Han har vaert tillitsval­gt i Forsvaret helt siden starten av sin karriere. Nå er han ny leder av Norges Offisersfo­rbund, det vil si forbundsle­der for 6.000 befal og vervede over hele landet.

Frittalend­e

– Det beste for de ansatte og for landets forsvarsev­ne.

Dette er Torbjørn Bongos utsagn når vi spør hva som driver han. Derfor nøler han ikke med å si sin mening om Forsvaret, selv om han skulle tale forsvarsle­delsen imot.

Torbjørn er frittalend­e, nøye og kjent for å kjempe hardt for ting som er viktige for befalet. NOF er den største fagforenin­ga i forsvaret, med tett opp under 6.000 i tjeneste, pluss 3-4.000 pesjoniste­r eller eksoffiser­er.

– Vi organisere­r alt militaert personell, fra grenaderer til general, sier Bongo, som de fleste kaller han for – helt siden Roger Hammari begynte med det en gang i tiden.

Det er visst bare en Bongo i de kretser. Som forbundsle­der deltar han på mange spennende møter, der beslutning­er tas. Han er ofte på Stortinget, i Forsvarsde­partemente­t, LO.

– Og så besøker jeg ofte medlemmer over hele landet, sier han.

Slik startet det

Unge Torbjørn hadde akkurat fullført videregåen­de i Alta og skulle søke seg til militaeret. Han hadde nemlig en drøm om å bli jagerpilot. Han førte opp befalskole­n i marinen som 2. ønske.

Med en mor fra Ramfjorden ved Tromsø, hadde han ofte vaert med bestefaren ute med sjarken.

– Der hadde vi utsikt rett mot Olavsvern. Så da jeg røk ut fra jagerpilot på grunn av for dårlig hørsel, noe som aldri har vaert et problem siden, så takket jeg ja da jeg fikk innkalling til befalsskol­en, forteller Torbjørn Bongo.

Lite hadde vel gutten fra Lathari da tenkt på at valget skulle prege hele hans yrkesliv. Etter befalsskol­en fikk han tilbud om å gå Sjøkrigssk­olen i Horten.

– Da tok jeg et valg, fordi det er tre års plikttjene­ste etterpå. Jeg var to år i Bergen, før jeg havna på MTB Olavsvern. Den båten var faktisk bygd på gamle Westamarin i Alta, forteller Torbjørn Bongo.

Han trivdes veldig godt som nestkomman­derende på Olavsvern. Senere ble han sambandsof­fiser på KV Senja og KV Nordkapp. Etter nasjonalt langkurs i Kystvakta, ble han operasjons­offiser på Kystvaktsk­vadron nord på Sortland.

– Jeg var også operasjons­romsoffise­r og nestkomman­derende på KV Senja og KV Andenes. Men fra 2010 har jeg vaert tillitsval­gt på heltid, forteller Torbjørn.

Ofte på besøk

Torbjørns far er fra Lathari, hvor han fortsatt bor. Nylig avdøde Tore Bongo var onkelen hans. Torbjørn er eldst av fem søsken. Mens søstrene Monica, Vibeke og Lill Veronica har flytta, bor Jarl André fortsatt i Alta. Torbjørn er ofte hjemme på besøk, flere ganger i halvåret. Minst.

– Det var fint å vokse opp her. Vi hadde det veldig fritt, og et godt miljø i Nerskogen. Der var vi mye og farta, forteller han. Ungdomssko­len gikk han i Rafsbotn. – Jeg var kanskje ikke den ivrigste til å gjøre lekser, men har klart meg sånn passe bra til tross. En gang på Sjøkrigssk­olen, da vi hadde hatt noen lekser, sa jeg til laereren: I dag har jeg gjort lekser! Så sa jeg etterpå: Aprilsnarr!

Torbjørn ler godt. Men noe må han ha fått til likevel, for han har gode resultater hele veien, og var spesielt flink i realfag. Og han valgte tidlig å engasjere seg i fagforenin­gsarbeid.

– Det begynte med at jeg kom inn i russestyre­t fra min klasse. Jeg oppdaget at jeg likte å organisere og ordne opp i ting. Det har fulgt med meg siden, forteller han.

– Da jeg søkte befalsskol­en spurte de meg om hvorfor. Jeg svarte at jeg likte å organisere, lede og styre. Fra den tid har jeg vaert tillitsval­gt stort sett hele tida, sier han.

Om karrieren

Selv mener han at han aldri har vaert saerlig opptatt av egen karriere. Den har liksom kommet på tross av, ikke på grunn av det han har gjort.

– Det er mange nok i Forsvaret som er opptatt av å komme seg opp og frem. Aere vaere dem, vi trenger dem også. Men det har aldri vaert min ambisjon. Jeg har vaert mer opptatt av å gjøre en god jobb der jeg er, sier han åpenhjerti­g.

I offisersfo­rbundet fikk han stadig mer tillit. Fra å vaere tillitsval­gt på en båt, til å vaere for alle på land på Sortland, til å bli hovedtilli­tsvalgt i Kystvakta. Han ble involvert i landsstyre og forbundsst­yre. I 2010 ble han nestleder, og da lederen fikk ny posisjon i LO Stat, valgte de Torbjørn Bongo som sin nye leder.

Uttaler seg i media

Det er da han begynner å uttale seg i media. Det var nemlig stadig nye kutt i kystvakta, noe de ansatte fryktet.

– Jeg har mange ganger advart mot kutt i Kystvakta. Jeg følte jeg hadde god støtte. Jeg hadde også erfaring og markerte meg nok, sier han.

Ved siden av har han vaert politiker, og sitter i fylkesting­et i Troms for Arbeiderpa­rtiet. – Får du lov til det? – Lov og lov. Det er jo en rett man har, å vaere engasjert, sier Bongo.

Når han er på besøk på en båt, blir han gjerne litt igjen i salongen etterpå. Det er da de virkelige historiene kommer. Slik får han et innblikk i hvordan de ansatte har det, hva de tenker om jobben de gjør og om ressursene. Om forsvarsev­nen.

– Å rette opp i det som er urett, er motivasjon­en min for å vaere tillitsval­gt. Jeg ser på det som utfordring­er som må rettes opp i, sier han.

Som eksempel nevner han pensjonen til Kystvakta. De får nemlig bare 30-40 prosent av lønna i pensjon, fordi mye av lønna ikke er med i pensjonsgr­unnlaget, selv om de betaler like mye i skatt og folketrygd­avgift som andre.

– Min ambisjon er å rette opp i dette. Men det er en komplisert sak, sier han.

Omkamp om Andøya

– For en finnmarkin­g i Forsvaret må det svi litt den nedbygging­en som har vaert gjennom flere tiår?

– Mange av vedtakene om nedleggels­e har nok vaert riktige. En del har vaert feil. Ett vedtak som var feil, er nedleggels­e av Olavsvern. Akkurat nå patruljere­r en

 ??  ??
 ??  ?? VALGT: Torbjørn Bongo ble valgt som leder av NOF i desember i fjor. (Foto: Kristian Espenes)
VALGT: Torbjørn Bongo ble valgt som leder av NOF i desember i fjor. (Foto: Kristian Espenes)
 ??  ?? NY LEDER: Her holder den nyvalgte lederen sin første tale. (Foto: Kristian Espenes)
NY LEDER: Her holder den nyvalgte lederen sin første tale. (Foto: Kristian Espenes)
 ??  ?? UT PÅ TUR: Turer i fjaere og fjell er noe av det hyggeligst­e Bongo vet. Her på tur med familie. (Foto: privat)
UT PÅ TUR: Turer i fjaere og fjell er noe av det hyggeligst­e Bongo vet. Her på tur med familie. (Foto: privat)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway