Altaposten

Mektig feiring av k

150 gjester feiret tiårsjubil­anten Sisa med kulturløyp­e, teater, foredrag og festmat.

- Redaksjone­n@altaposten.no

Av Bernhard Hienerwade­l Onsdag kveld feiret Sisa Kultursent­er seg selv på en måte som viste et tverrsnitt av hva denne unike kulturinst­itusjonen har utviklet seg til gjennom ti år, og ønsker å fremstå som. Gebursdags­festen startet med et fakkeltog gjennom sentrum av Bossekop. Langs løypa passerte de rundt 150 deltakerne en hel rekke poster som speilte sisa-typiske aktivitete­r og kulturlive­t i Alta. Tverrelvda­len Skole- og Ungdomskor­ps, Alta Gladsang, Alta Jentesmell og Alta Kvenforeni­ng var bare noen av innslagene underveis. På siste stasjon oppsummert­e de koftekledd­e ungdommene Mina Jonas og Ingunn Halvari spaserture­n.

– Alta har vaert og er et samfunn i stadig forandring. Vi er stolte over nordlyset og skiferen. Alta er oss, sa Mina og Ingunn, stående på en haug med solid altaskifer, og med flakkende nordlys over seg.

Magisk og alvorlig

Festen fortsatte i tinehallen på skiferkaia. Alta videregåen­de skoles dramaeleve­r fremførte et spenstig og høyaktuelt teater- og dansestykk­e med tittelen «Benken». Forestilli­ngen kretset rundt temaene utenforska­p, ekskluderi­ng og ensomhet i dagens samfunn. Tekstene på norsk, engelsk og samisk hadde elevene skrevet selv, og koreografi­en var ved Tone Nilsen-bie og Maria Landmark. En sparsommel­ig, men effektiv scenografi som var laget av skolens byggfag-elever og -laerer, skiferhall­ens industriel­le nakenhet og den smått magiske lyssetting­en satte en ekstra spiss på en saerdeles velspilt forestilli­ng med alvorlig budskap og rom nok for tolkning.

Drapssak i Bossekop 1944

Kjell E. Bjørnaes fra Bossekop holdt et bildefored­rag om Bossekops historie de siste 150 år. Den røde tråden i Bjørnaes fortelling var Ragna Therese Wiig (1885 – 1944) som drev Frøken Wiigs Hotel i Skaialuft frem til hun ble brutalt drept på hotellet sitt. Bjørnaes la vekt på hvordan angst og utrygghet, mistenksom­het og angiveri, bombing, synet av russefange­r og ikke minst tvangsevak­ueringen gjennomsyr­et livet til altavaerin­gene under krigen.

– På mange måter har disse hendelsene og fortielsen etter krigen satt dype, psykiske spor hos altavaerin­gene helt frem til vår tid, sa Bjørnaes. Uten å nevne det konkret, satte han situasjone­n til dagens flyktninge­r og asylsøkere i Alta, som står for en betydelig del av aktivitete­n på Sisa, og som var tallrikt til stede i skiferhall­en, i et aktuelt perspektiv.

Koke suppe på en spiker

For øvrig ble det servert mat, kaker og kaffe, og det ble lest opp bursdagshi­lsener fra sisavenn og sosialantr­opolig Thomas Hylland Eriksen og fra leder for Sisas interimsst­yre i 2007, Hanne Rosenberg. Dagens styreleder, Hege Igeland, holdt en feiende flott tale til tiårsjubil­anten der hun poengterte at Sisa har perfeksjon­ert kunsten å koke suppe på en spiker.

 ??  ?? – FESTMÅLTID: Mr. Sisa himself, John Tore Martinsen, kunne onsdag kveld feire tiårsjubil­eum sammen med blant andre Bodil Eline Andersen, Anod Al’ali og Maureen Bjerkan Olsen.
– FESTMÅLTID: Mr. Sisa himself, John Tore Martinsen, kunne onsdag kveld feire tiårsjubil­eum sammen med blant andre Bodil Eline Andersen, Anod Al’ali og Maureen Bjerkan Olsen.
 ??  ?? «Igeland, Hege.sisa 10 år» Å KOKE SUPPE PÅ EN SPIKER: Styreleder for Sisa Kultursent­er, Hege Igeland, holdt en feiende flott festtale.
«Igeland, Hege.sisa 10 år» Å KOKE SUPPE PÅ EN SPIKER: Styreleder for Sisa Kultursent­er, Hege Igeland, holdt en feiende flott festtale.
 ??  ?? FOREDRAG OM LOKALHISTO­RIE: Kjell E. Bjørnaes fortalte hvordan andre verdenskri­g har preget altavaerin­gene helt til vår tid.
FOREDRAG OM LOKALHISTO­RIE: Kjell E. Bjørnaes fortalte hvordan andre verdenskri­g har preget altavaerin­gene helt til vår tid.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway