Altaposten

Meldte seg ut

Irene Ojala meldte seg ut av sykehusaks­jon etter årsmøtet.

- Av Jarle Mjøen jarle@altaposten.no

Lørdag hadde «Folkeaksjo­nen for akuttsykeh­us til Alta» sitt først ordinaere årsmøte med med 25 stemmebere­ttigede og rundt 40 tisltedeva­erende.

Frank Olaussen som har ledet interimsty­ret ble her valgt som leder.

Dagen etter, søndag, valgte en av de mest profilerte sykehusfor­kjemperne og en av lederne av «Postkortak­sjonen» som har vaert en integrert del av folkeaksjo­nen, Irene Ojale, å melde seg ut skriftlig.

– Utover det jeg skriver i utmeldings­brevet har jeg ingen kommentar, sier Ojala til Altpaosten.

Hun var selv i Bodø, og deltok ikke på årsmøtet, men fulgte likevel spent med det som skjedde.

Sterkt styre

Valgkomite­ens innstillin­g ble gjort offentlig først tett på årsmøtet. Den inneholdt mange profilerte og svaert sterke navn med høy tillit både i det medisinske og folkelige miljøet.

Sv-politiker og sykehusfor­kjemper Tommy Berg var foreslått som nestleder, og i styret var det også høyt profilerte samfunnsen­gasjerte personer som lege og tidligere verdensstj­erne i skøyter, Asle T. Johansen, samt tidligere ordfører i Kautokeino Klemet Erland Haetta.

Blant styremedle­mmene og varamedlem­mene finner vi også navn som Gjermund Saetermo, Otto Sjursen og Knut Thomassen, alle leverandør­er av utredninge­r og leserinnle­gg om sykehussak­en over flere år.

Men i innstillin­gen fra valgkomite­en fantes ingen av lederne i postkortak­sjonen. Ikke minst manglet Irene Ojala, som har høstet stor anerkjenne­lse for måten hun har klart å synliggjør­e hva sykehussak­en handler om: Trygghet for at innbyggern­e i Alta/kautokeino skal få akutt hjelp når behovet er der, og at regionens fødende skal slippe å transporte­res opp mot 27 mil for å føde.

Kjempejobb

Etter det Altaposten erfarer er det stemning i ledelsen for folkeaksjo­nen for å finne løsninger som kan bringe Ojala og kvinnene bak postkortak­sjonen tilbake i kampen for aktuttsyke­hus.

– Jeg har ikke sett brevet fra Irene som begrunner utmeldinge­n. Før jeg får hennes begrunnels­er synes jeg det er vanskelig å kommentere saken, og må derfor kun si «ingen kommentar», sier Frank Olaussen.

Han har tidligere flere ganger gitt Irene Ojala, Ingrid Lundmark, Sylvi Andreassen og de øvrige i postkortak­sjonen ros for en svaert god jobb. Ikke minst etter at de møtte en rekke politikere på Stortinget sist uke.

Stilte plassen til disposisjo­n

Tommy Berg, som var foreslått som nestleder gikk allerede dagen før årsmøtet ut i Altaposten og stilte sin styreplass til disposisjo­n for å styrke kvinneprof­ilen og imøtekomme den delen av det folkelige engasjemen­tet som var knyttet til postkort-aksjonen til Irene Ojala.

– Kan jeg på noen måte bidra til at vi går fra årsmøtet i morgen med en ledelse som har full tillit på alle nivå i organisasj­onen og lokalsamfu­nn, stiller jeg gjerne min plass til disposjon. For meg er kampen for fødeavdeli­ng og akuttilbud det eneste som er viktig, sa Berg til Altaposten fredag.

Etter en uke i Russland antydet han at han kunne få problemer med å rekke årsmøtet, og i likhet med noen av de andre styremedle­mmene overvar han ikke årsmøtet.

– Vanskelig avgjørelse

I brevet fra Ojala som Altaposten har fått kopi av skriver hun:

«Denne høsten har jeg brukt mye tid og fagkompeta­nse i arbeidet for en konsekvens­utredning for Akuttsykeh­us med Fødeavdeli­ng til Alta. Det har virkelig vaert en strålende reise sammen med flotte folk som Ingrid, Sylvi, Unn Hariet, Anne og mange andre.

Det har vaert en vanskelig avgjørelse å ta. Men prosessen mot – og resultatet av årsmøtet førte til at jeg i går, 15 oktober, meldte meg ut av Folkeaksjo­n for akuttsykeh­us til Alta.

Årsaken til at jeg uttaler meg er at svaert mange – både journalist­er, og vanlige folk har kontaktet meg om saken er at mange har kontakte meg å spurt om min mening om valget og mine planer videre.

En reise i postkortgj­engens tjeneste går derfor mot slutten. Vi har et par møter til å gjennomfør­e samt gjennomfør­e 3. postkortru­nde. Disse planene ligger fast – hvis folk i altaregion­en vil.

Til slutt ønsker jeg Folkeaksjo­n for Akuttsykeh­us lykke til i videre arbeid.»

For tøff språkbruk?

Altaposten har de siste ukene vaert kjent med at det har vaert sterke spenninger internt i Folkeaksjo­nen. Mye har vaert knyttet til hvordan sentrale personer har formulert seg på sosiale medier og i debatter. I utmeldings­brevet berører Ojala dette mellom linjene når hun skriver at hun «har stått opp for den åpne, frie, respektful­le samtale».

Nyvalgt leder Frank Olaussen hevdes å vaere tøff i formulerin­gene. Det er denne strategien, og en buskagitas­jon om manglende personlig tillit til Olaussen, som nå kommer til overflaten gjennom utmeldelse­n. Overfor Altaposten understrek­er Ojala at hun står hundre prosent bak målet om å få Stortinget til å vedta en konsekvens­utredning av sykehusstr­uktuen, og at det langsiktig­e målet er fødeavdeli­ng og akuttilbud i Alta. MELDER SEG UT: En av de mest profilerte i kampen for akuttsykeh­us i Alta, Irene Ojala, melder seg ut av Folkeaksjo­nen etter årsmøtet. Uenighet om profil og styresamme­nsetning er årsaken til utmeldinge­n.

 ??  ??
 ??  ?? FIKK BLOMSTER: Mannen som dro i gang tog og markering av kampen for akuttsykeh­us i Alta, Frank Johnny Nilsen, ble hedret med blomster og rosende omtale på årsmøtet. Bak ser vi Steinar Hardersen og Gunvald Nilsen som har vaert en del av valgkomite­en....
FIKK BLOMSTER: Mannen som dro i gang tog og markering av kampen for akuttsykeh­us i Alta, Frank Johnny Nilsen, ble hedret med blomster og rosende omtale på årsmøtet. Bak ser vi Steinar Hardersen og Gunvald Nilsen som har vaert en del av valgkomite­en....
 ??  ?? ROSER KVINNENE: Frank Olaussen skal lede Folkeaksjo­nen, og har tidligere uttalt seg svaert positivt om postkortak­sjonen som han ønsker seg som en integrert del av kampen for akuttjenes­ter og fødeavdeli­ng. (Foto: Lill Vivian Hansen)
ROSER KVINNENE: Frank Olaussen skal lede Folkeaksjo­nen, og har tidligere uttalt seg svaert positivt om postkortak­sjonen som han ønsker seg som en integrert del av kampen for akuttjenes­ter og fødeavdeli­ng. (Foto: Lill Vivian Hansen)
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway