Altaposten

Møtes med verdighet

Amfi-ansatte kurses i demens.

- Av Hanne Larsen hanne@altaposten.no Kilde: Nasjonalfo­reningen for folkehelse­n.

Leder i Alta demensfore­ning, Ann-connie Strifeldt, holdt fredag morgen et lynkurs for de ansatte ved Amfi i Alta for å gi tips om hvordan de kan gi demente en bedre hverdag.

– Det kan vaere å lytte med godvilje, hjelpe dem med handlelist­a, hjelpe dem med betalinga, og vise dem hvor varene står, kanskje har melka byttet plass siden sist, sa Strifeldt, som viste flere filmsnutte­r som illustrert­e dementes hverdag, og den fortvilels­en som kan oppstå i dagligdags­e situasjone­r.

Møtes med respekt

Strifeldt understrek­et også at når demente søker kontakt, kan det vaere lurt å trekke dem litt unna til et roligere sted og prøve å forstå hva de mener, hvis de sliter med å gjøre seg forstått.

– Ikke minst handler det om å møte dem med respekt, fastslo foreningsl­ederen, som selv har vaert åpen om sin manns demenssykd­om, som han fikk i ung alder.

Mangler tålmodighe­t

Åshild Haugen Sivertsen jobber hos Kappahl og var tilstede på kurset. Overfor Altaposten medga hun at mange butikkansa­tte ser de eldre som slitsomme kunder.

– Ja, dessverre vet jeg at noen butikkansa­tte ser de eldre som en plage. Det går tregere og mange har ikke tålmodighe­ten som skal til for å gi de god service og en god handleoppl­evelse. Vi jobber med å møte alle kundene våre på en god måte og dette blir vi målt på fra kjedens side, sa Sivertsen.

Verdighet

Hun syntes foredraget til Ann-connie var både nyttig og bevisstgjø­rende.

– Ja, det er slikt man ikke tenker på i det daglige, men fra nå av skal vi se ekstra godt etter når vi får inn eldre kunder eller andre som later til å trenge litt ekstra hjelp. Det var nesten sårt å se filmene av hvordan de demente selv opplever helt vanlige livssituas­joner, sa Sivertsen, som mener at for både demente og eldre kan det å få dra ut å handle selv vaere viktig.

– Det handler om verdighet.

77.000 rammet

At stadig flere under 65 år får demens er et økende problem og Strifeldt i demensfore­ninga sa at hun visste om 5-6 nye tilfeller av unge demente i Alta bare i løpet av våren.

– Jeg traff nylig på en klassevenn­inne fra gymnaset, som hadde fått demens og mistet sertifikat­et, sa Strifeldt, som påpekte at det dessverre er mye skam knyttet til sykdommen som 77.000 mennesker i Norge i dag lider av.

Flere skal kurses

Dette tallet spås å fordobles innen 2040 og derfor mener hovedutval­gsleder for helse og sosial i Alta kommune, Kristin Jensen, at det er viktig at samfunnet får større forståelse for denne folkesykdo­mmen.

– Som ledd i at Alta kommune er blitt en demensvenn­lig kommune, har vi satt i gang denne kursingen. Vi startet med Amfi, men det er ikke tvil om at vi også må kurse våre ansatte i kommunen, ikke minst de som jobber på servicetor­get og ellers har stillinger der de møter publikum, sa Jensen.

Hjelpe med julegaveli­stene

Rose Gamst jobber også på Kappahl Hun sa dette til lokalavisa etter miniforedr­aget:

– Nå kommer snart de eldre til butikkene med julegaveli­stene og vi vet jo at mange av dem blir sjeleglad når vi tilbyr dem og ta lista og hjelpe dem. Jeg synes det var veldig fint å få se de filmsnutte­ne og se hvor lite som skal til for at vi kan gjøre hverdagen til demente bedre.

Også June Bakke på Lindex var glad for at hun var tilstede.

– Det er viktig å ta seg tida til å hjelpe, sa Bakke, som i likhet med sine kolleger forsikret at dette var noe hun skulle jobbe videre med i egen bedrift.

 ??  ??
 ??  ?? FIKK KURSING: Amfi-ansatte Åshild Haugen Sivertsen (f.v), Johanne Romsdal Lien, Rose Gamst og June Bakke fikk lynkurs av Ann-connie Strifeldt (nr. 2 fra høyre) fra Alta demsnforen­ing i hvordan demente kan gis bedre service. Helseleder Kristin Jensen...
FIKK KURSING: Amfi-ansatte Åshild Haugen Sivertsen (f.v), Johanne Romsdal Lien, Rose Gamst og June Bakke fikk lynkurs av Ann-connie Strifeldt (nr. 2 fra høyre) fra Alta demsnforen­ing i hvordan demente kan gis bedre service. Helseleder Kristin Jensen...
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway