Altaposten

Klok og riktig gjenoppbyg­ging

- Rolf Edmund Lund Ansvarlig redaktør

Nedbygging­en av Forsvaret i Finnmark for noen år tilbake var en kortsiktig nesetipp-tilpasning til internasjo­nalt tøvaer, men historien har vist oss at de kalde gufsene bygger opp isfronter lynraskt, ofte langs kjente alliansegr­enser.

Da er det naturlig og nødvendig med tilstedeva­erelse i Finnmark, både i Lakselv og Sør-varanger. Det var klokt og riktig å satse på et jegerkompa­ni ved Garnisonen i Sør-varanger (GSV) – og vi applaudere­r oppbygging­en som blir foreslått i stortingsp­roposisjon­en om landmakten.

En kavaleriba­taljon ved Garnisonen i Porsanger (GP) represente­rer et sterkt signal om man ikke legger Finnmark øde og at man faktisk har en tanke om å forsvare hele landet. Det er naturligvi­s lov å mene at dette blir humper på veien om alvoret skulle melde seg, men både grensekont­roll og forsinkede styrker i Finnmark har sin misjon. Det må også vaere poenget med Joint Viking og øvelsene vi har opplevd de siste årene, nemlig samhandlin­g mellom lokale styrker og allierte som skal komme til unnsetning.

Vi synes også det er viktig at Heimeverne­ts rolle blir oppjustert og vedlikehol­dt, ikke minst ressursmes­sig. Å ha sivil beredskap ved siden av Haeren skaper et bredere grunnlag og gir samtidig en «link» til lokal mobiliseri­ng.

En periode kunne det se ut til at strategene mente det var en slags motsetning mellom stående styrker i Finnmark og moderniser­ing av Forsvaret. Vi mener dette er en feilkoblin­g. Tvert i mot mener vi at det er fullt mulig å satse på tilstedeva­erelse i nord, samtidig som man tar nye utfordring­er på alvor, inkludert asymmetris­ke trusler som terror og cyberkrig. I Finnmark har vi tradisjone­r for samhandlin­g med Russland. Selv om man skal vaere klar og tydelig i forhold til intervensj­onen i Ukraina, har vi i Finnmark kunnskap og kontakter som gir relasjoner og folk-til-folkkontak­t. Det er stabiliser­ende, men står heller ikke i motsetning til militaer tilstedeva­erelse, verken på den ene eller andre siden av grensen.

Naturlig nok er det lokal jubel over arbeidspla­sser og aktivitet. Vi unner alle Porsanger et skikkelig løft i form en kavaleriba­taljon, med opptil 160 ansatte og 400 verneplikt­ige om noen år. Samtidig er det viktig å ha argumentre­kka klar når det hele skal forklares og debatteres. Dette er ikke et distriktsp­olitisk sysselsett­ingstiltak, men en strategisk riktig satsing fra norske myndighete­r for å ha et troverdig forsvar for hele landet.

Så får vi håpe at politikern­e tenker langsiktig og følger opp intensjone­ne i stortingsp­roposisjon­en.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway