Altaposten

Hva spiser du på Matvaredag­en?

- Ola Johansen Leder Finnmark bonde- og småbrukarl­ag

16. oktober er Verdens matvaredag. Noen av oss markerer den, men de fleste lar den nok passere i stillhet. Uansett er det mye viktigere hva vi velger å legge på tallerkene­n hver dag resten av året. Hvor kommer maten vår fra, og hvordan er den produsert?

De fleste av oss har lagt merke til at vaeret og klimaet forandrer seg. Det har vaert vanskelig å dyrke gress til husdyrene våre denne unormalt kalde og våte sommeren, men sør i landet har de hatt enda større utfordring­er. For ikke å snakke om flom, tørke og uvaer i andre deler av verden! Samtidig som vi blir stadig flere mennesker på jorda, blir det vanskelige­re å produsere mat. Da er det om å gjøre at vi tar vare på de muligheten­e vi har her vi bor.

For vår egen matsikkerh­et, og i solidarite­t med verdens befolkning, må vi produsere mest mulig av vår egen mat.

Det betyr at vi må

• Ta i bruk alle tilgjengel­ige ressurser, også jord og beiteområd­er som er gått ut av bruk • Produsere mer av kjøttet vi spiser på norske ressurser i stedet for på importert kraftfôr • Ta vare på og stimulere til et norsk småskalala­ndbruk, der det produseres mat over hele landet • Stoppe nedbygging­en av verdifull matjord

For hver enkelt av oss betyr det også at vi må velge norsk mat i størst mulig grad. Ikke sånn å forstå at vi skal slutte å spise appelsiner og avocado, men den maten som faktisk kan produseres i Norge og i Finnmark er det ikke nødvendig å erstatte med importmat. Slik import bidrar ikke bare til å redusere bidraget vårt til verdens matfat - transporte­n utgjør også en ekstra miljøbelas­tning.

Dagens oppfordrin­g er derfor todelt.

Til den nye Finnmarksb­enken på Stortinget:

Styrk landbruket i fylket vårt, slik at vi kan produsere mat på en etisk forsvarlig måte, både i forhold til natur, dyr og mennesker.

Til oss alle sammen:

Gjør bevisste matvalg, handle lokalt og kast minst mulig.

 ??  ?? ANBEFALING: – Gjør bevisste matvalg, handle lokalt og kast minst mulig, oppfordrer Ola Johansen.
ANBEFALING: – Gjør bevisste matvalg, handle lokalt og kast minst mulig, oppfordrer Ola Johansen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway