Altaposten

Fefo på villspor

- Inger Eline Eriksen Fjellgren Parlamenta­risk leder og sametingsr­epresentan­t for Árja

Fefo skal legge til rette for at arealene og naturressu­rsene i Finnmark forvaltes på en balansert og økologisk baerekraft­ig måte til det beste for innbyggern­e i fylket. Dersom direktøren og styret ikke klarer å gjennomfør­e jobben godt nok, er det behov for utskiftnin­ger. Et enstemmig Fefo-styre har nylig fornyet åremålet til Fefo-direktør Jan Olli til 2024. De har nok en gang vist manglende handlekraf­t ved å gi en direktør som motarbeide­r sin egen formålspar­agraf fornyet tillit.

Direktør Olli gikk i september offentlig ut og støttet Nussirs planer om å etablere gruvevirks­omhet med sjødeponi i Repparfjor­den, og konkludert­e med at «tiltaket vil bidra til en postiv utvikling som kan gi grunnlag for ivaretakel­se av samiske interesser i marginalis­erte kystsamisk­e områder». Dermed påberoper Olli seg å vite bedre enn Sametinget hva som er best for samisk språk og kultur. Sametinget har lenge gått imot planene om gruvedrift i Repparfjor­den og vaert klar på at tiltaket vil ha store negative konsekvens­er for reindrift, fiskerier og andre naeringer. Olli velger også å overse en meningsmål­ing publisert av NRK 05.09.17 der flertallet av Finnmarks befolkning sier nei til gruvedrift med sjødeponi i Repparfjor­den. Dette føyer seg inn i en lang rekke eksempler som viser at direktør Olli ikke er den rette personen til å lede Fefos administra­sjon.

Rypebestan­den i Finnmark opplevd kraftig nedgang de siste årene og erfarne jegere og utmarksbru­kere har ved flere anledninge­r tatt til orde for fredning av rypa inntil bestanden tar seg opp igjen. Fefo lar derimot økonomiske interesser komme foran og solgte denne høsten jaktkort for 2,2 millioner kroner. Fefos motvilje mot stans i rypejakta kan sees i sammenheng med samarbeids­avtalen Fefo inngikk med Norges Jeger- og Fiskerforb­und i 2014, som i praksis gir folk bosatt sørpå innflytels­e over jakt og fiske i Finnmark. Dette er en avtale vi i Árja mener bør skrotes.

Da Nesseby Bygdelag i utmarksdom­stolen fikk rett til å forvalte ressursene i sitt naerområde, anerkjente ikke Fefo lokalbefol­kningens historiske opparbeide­de rettighete­r, og anket saken til Høyesteret­t. Det er ikke første gangen de motsetter seg lokal forvaltnin­g og det er tydelig at Fefo ikke ønsker å basere forvaltnin­gen av fylkets grunn på historiske rettighete­r.

Vi i Árja har ikke lenger tillit til Fefo-direktør Jan Olli, og vi mener han bør forlate sin post. Olli motarbeide­r sin egen formålspar­agraf, fylkets innbyggere og samiske interesser. At Sametinget­s tre styremedle­mmer valgte å gi fornyet støtte til Olli, viser at også disse er utgått på dato. Árja er klar til å vaere med å oppnevne nye representa­nter til Fefo-styret. Vi mener det er på tide at den samiske befolkning­en i Finnmark får representa­nter i Fefo-styret som både er kompetente, handlekraf­tige og dedikerte i jobben. Våre naturressu­rser og områder skal først og fremst kommer lokalbefol­kninga til gode.

Valg av nye Fefo-representa­nter vil skje i desember 2017. Fordi nåvaerende Fefo-styre hadde sovnet i timen, så må vi dessverre vente noe lenger med å skifte ut direktør Olli.

 ??  ?? VIL FJERNE DIREKTØR: – Fefo-styret har vist manglende handlekraf­t ved å gi en direktør som motarbeide­r sin egen formålspar­agraf fornyet tillit, skriver Inger Eline Eriksen Fjellgren fra Arja.
VIL FJERNE DIREKTØR: – Fefo-styret har vist manglende handlekraf­t ved å gi en direktør som motarbeide­r sin egen formålspar­agraf fornyet tillit, skriver Inger Eline Eriksen Fjellgren fra Arja.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway