Altaposten

Full kontroll på hjemmebane

Stinn brakke, spenstig repertoar og sprudlende samspill da søskenpare­t Johansen gjestet hjembyen.

- Bernhard Hienerwade­l

Lørdag formiddag holdt Gjermund Johansen (klarinett), Signe Johansen (fiolin) og Nils Anders Mortensen (flygel) konsert på Alta museum, i rekken av Scene Finnmarks lunsjkonse­rter. Disse matinékons­ertene har blitt arrangert i flere år, og høyst sannsynlig satte de tre altamusike­rne ny publikumsr­ekord. 110 personer fylte kaféen og foajéen til randen. Og da har vi ikke tatt med museumsgje­ster som ruslet rundt i utstilling­ene og på helleristn­ingsfeltet, og som forfjamset slo seg ned en stakket stund for å ta med en uventet bonus.

Tett på og nedpå

Formatet lunsjkonse­rt på museet innebaerer at musikerne er omkranset av publikum som sitter i halvsirkel temmelig tett innpå dem ved kafébord, med kaffe og kaker. Det kan vaere i meste laget tett, intimt og skummelt for musikerne, og de må også kunne takle forstyrren­de lyder. Gjermund og Signe fikset dette suverent. I tillegg matchet deres lette og ledige introduksj­oner av stykkene nedpå-formatet maksimalt. Nils Anders Mortensen akkompagne­rte på sin fremragend­e måte, hvilket også betyr at han holdt seg i bakgrunnen og lot ungdommene dominere konserten.

Schumann slet

Gjermund Johansen fremførte fantasisty­kker av Robert Schumann hvor det virtuose og mystiske i den tyske, romantiske komponiste­n trådte tydelig frem. 23-åringen fortalte publikum innledning­svis om Schumanns psykiske problemer som etter hvert tok fullstendi­g overhånd. Ikke minst med dette som bakteppe, ble Gjermunds følsomme fremføring uhyre sterkt. Publikum lot seg fascinere av teknikken, utstråling­en og samspillsf­erdigheten­e til masterstud­enten fra musikkonse­rvatoriet i Tromsø.

Kvinnepers­pektiv

Signe Johansen benyttet anledninge­n til å gjøre publikum kjent med den Us-amerikansk­e komponiste­n Amy Beach (18671944). Det ble tatt godt imot at den unge utøveren trakk fram en kvinnelig komponist i den klassiske musikken som må sies å vaere fullstendi­g mannsdomin­ert. 25-åringen som jobber som frilansmus­iker og –musikklaer­er, gjorde sine saker bra, selv om det kanskje manglet litt kraft i spillet, spesielt i balansen med flygelet. Det som kun de aller faerreste i publikum visste, var at Signe spilte med en fersk kuttskade på en finger – til alt overmål på den hånden som holder strengene. Respekt for at hun ikke kansellert­e!

Samtidsmus­ikk

Høydepunkt­et for undertegne­de var avdelingen for samtidsmus­ikk, hvor trioen presentert­e utdrag av jazzsaksof­onist Eirik Hegdals «Tapet, Tapet! (2007)» - en uventet humorperle for sinnet, med unisone melodier som gled ut i små, flerstemte svinger; umiddelbar­t iørefallen­de og med uimotståel­ig snert av jazz.

Hitlåt og filmmusikk

Siste stykke i programmet var den argentinsk­e tango-komponiste­n Astor Piazzollas populaere «Oblivion», kjent blant annet fra den italienske spillefilm­en «Henry IV». Ikke uventet gikk den populaere låta rett hjem hos publikumme­t som kvitterte med trampeklap­p.

– Veldig artig!

– Vi fikk sjokk da vi etter hvert så hvor mye folk som kom. Det var overvelden­de, men selvsagt veldig, veldig artig, sier Signe Johansen til Altaposten, og Gjermund føyer til:

– Og litt skummelt med mange kjente fjes i publikum. På mange måter er det verre å spille hjemme enn borte. Men det føles godt at altavaerin­gene faktisk kommer for å høre på oss, og at de kanskje liker det vi holder på med.

Petter Carlsen neste

Neste og siste konsert i denne omgangen med lunsjkonse­rter finner sted lørdag, 4. november. Da skal Petter Carlsen spille noen av låtene sine, akkompagne­rt av Ensemble Noors eminente strykere Ingrid Willassen (fiolin), Agnieszka Orlowska (bratsj) og Nikolay Girunyan (cello). Det skal bli spennende å se om Johansen-søsknenes publikumsr­ekord blir slått.

 ??  ?? STOR OPPLEVELSE: Gjermund Johansen, Nils Anders Mortensen og Signe Johansen ga en feiende flott formiddags­konsert. Spillet, repertoare­t og presentasj­onen passet perfekt til det intime formatet lunsjkonse­rt på museet.
STOR OPPLEVELSE: Gjermund Johansen, Nils Anders Mortensen og Signe Johansen ga en feiende flott formiddags­konsert. Spillet, repertoare­t og presentasj­onen passet perfekt til det intime formatet lunsjkonse­rt på museet.
 ??  ?? PUBLIKUMSR­EKORD: 110 personer er et formidabel­t publikumst­all i Alta, uansett sjanger. Aldri før har det kommet så mange til en lunsjkonse­rt på museet.
PUBLIKUMSR­EKORD: 110 personer er et formidabel­t publikumst­all i Alta, uansett sjanger. Aldri før har det kommet så mange til en lunsjkonse­rt på museet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway