Altaposten

På tide med dekkskifte

Mange venter helt til det første snøfallet kommer før de skifter til vinterdekk.

- Av Lill Vivian Hansen lill.hansen@altaposten.no

Fredag ettermidda­g var det fortsatt full drift hos Stål og Gummi, Fagdekk AS. De siste dagene har de ansatte vaert på arbeid 10–12 timer daglig for å ta unna dekkskift før vinteren gjør sitt inntog.

– Vi setter ikke inn ekstra folk, men det blir lange dager på de som jobber her, medgir daglig leder Geir Frode Sletten.

Han tar også i mot kundehenve­ndelsene og tidlig fredag formiddag var dagen allerede fullbooket. Men det er fortsatt mange som venter helt til det første snøfallet kommer.

– Ja, dessverre! Det er alltid noen som er ute i siste liten, sier han.

Sletten anbefaling­er å få gjort unna dekkskifte­t litt tidligere.

– Løp og skift, smiler han.

Sjåførens ansvar

Det er du som sjåfør som må vurdere om kjøretøyet ditt har tilstrekke­lig veggrep. På glatte veier vil du få bedre veggrep med vinterdekk – enten det er med eller uten pigger. I Nordland, Troms og Finnmark er det ikke tillatt med piggdekk i perioden 1. mai–15. oktober, hvis ikke føret krever det. For piggfrie vinterdekk gjelder ikke denne fristen. For kjøretøy med tillatt totalvekt inntil 3500 kilo skal mønsterdyb­den på vinterdekk­ene vaere minimum 3 millimeter, uansett hvilken dekktype du velger å bruke.

Med eller uten pigg

Det er ikke et krav å ha piggdekk i vinterhalv­året. Selv foretrekke­r Sletten å kjøre på piggfrie vinterdekk.

– De er mye bedre å kjøre på og det er lite støy. Dessuten trenger man ikke å stresse med å få skiftet dekkene til riktig dato, forklarer han.

Du er altså ikke pålagt å skifte piggfrie vinterdekk på samme tid som piggdekk. Men det er ikke lurt å kjøre hele sommeren på piggfrie vinterdekk – de har dårligere egenskaper på sommerføre enn sommerdekk på våt asfalt.

Halvdan Hansen er enig med Sletten i fordelene med piggfrie dekk. Hansen har sverget til piggfrie dekk i mange år, men nå kjører han på piggdekk. Han bruker bilen til og fra Jotka, og har gjerne med seg en scooter på henger bak bilen.

– Man kommer en god del lengre med piggdekk, konkludere­r han.

 ??  ?? SKIFT DEKK: Fra 15. oktober er det lov å kjøre med piggdekk. – Du trenger ikke å vente helt til snøen kommer før du skifter dekk, sier daglig leder Geir Frode Sletten. Foto: Lill Vivian Hansen
SKIFT DEKK: Fra 15. oktober er det lov å kjøre med piggdekk. – Du trenger ikke å vente helt til snøen kommer før du skifter dekk, sier daglig leder Geir Frode Sletten. Foto: Lill Vivian Hansen
 ??  ?? MED PIGG: – Man kommer en god del lengre med piggdekk, mener Halvdan Hansen. Foto: Lill Vivian Hansen
MED PIGG: – Man kommer en god del lengre med piggdekk, mener Halvdan Hansen. Foto: Lill Vivian Hansen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway