Altaposten

10 gode råd ved dekkskifte

-

Trafikklae­rerutdanni­ngen ved Nord universite­t i Stjørdal, som har 45 års erfaring med bil, trafikk, sikkerhet og utdanning har kommet med ti gode råd ved dekkskifte.

Lytt til vaermeldin­gen

Det er forholdene som avgjør når du bør legge om. Er det fare for at det blir glatt, så skal du vaere skodd for det. Med andre ord: du trenger ikke vente til 15. oktober i de tre nordligste fylkene, om det er frost og kuldegrade­r i vente.

Kontroller dekkene

Både de du setter på og de du tar av. Se på slitasjen, mønsterdyb­de og eventuelle skader. Har du to dekk som er mer slitt enn de andre, sørg for at de er montert på samme aksling. En tommelfing­erregel; ha alltid de beste dekkene bak. Også om du har forhjulstr­ekk. Da unngår du lettere å få sleng på bilen.

Ha gode dekk

Ikke spar penger ved å kjøpe billigdekk. Det er dekkene som er i kontakt med vegen, og optimalt veggrep er livsviktig.

Pigg eller piggfritt?

Piggfrie dekk passer best om du ferdes mest i lavlandet og langs hovedveien­e. Kjører du mer i høyden og i kupert terreng er piggdekk å anbefale.

Visste du forresten at dagens piggfrie dekk støyer mindre enn et vanlig sommerdekk?

Sjekk for slitasje

Et slitt dekk drenerer dårlig og kan vaere livsfarlig. Er mønsteret mer slitt på midten enn på sidene, har du kjørt med for mye luft. Og er mønsteret dårligere på sidene, har du kjørt med for lavt lufttrykk. Feil trykk går utover både drivstoffo­rbruk, veigrep og kjøreegens­kaper.

De fleste dekk har slitasjeva­rslere som står midt oppi rillene. Er dekkene slitt ned til disse må du kjøpe nye.

Se på pilene

På de fleste nye dekk står det «Rotasjon» og en pil som viser hvilken veg dekket skal trille når bilen går fremover. Setter du det på feil side blir både dreneringe­n og bremseegen­skapene dårligere.

Ta deg god tid

Hastverk er virkelig lastverk når det gjelder dekkskifte. Når dekket er tatt av må du gjerne gå over og se på bremseskiv­er og bremseslan­ger. Bremseslan­ger kan morkne etter å blitt utsatt for salt over lengre tid.

Husk å ettertrekk­e hjulmutren­e

De fleste bilene i dag har aluminiums­felger. Da er det ekstra viktig å ettertrekk­e mutrene etter at du har kjørt noen mil, da de har en tendens til å løsne litt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway