Altaposten

– Må kutte 150 jobber

Rådmannen med hard lut.

- Av Jarle Mjøen jarle@altaposten.no

I dag la rådmann Bjørn-atle Hansen fram sitt budsjettfo­rslag for 2018 og en økonomipla­n som strekker seg fram til 2022. I forslaget er det lagt inn flere «bomber» som kommer til å ryste det politiske miljøet i Alta. Den største er forslaget om å legge ned Kåfjord sykehjem allerede fra sommeren 2018, noe som vil gi en årlig innsparing på syv millioner kroner.

– Jeg har ingen tanker om jeg vil få flertall for forslaget. Det svir, det skjønner jeg, men hva er alternativ­et, er det retoriske spørsmålet til Hansen.

Vil kutte 150

Forslaget om å stenge dørene på det tradisjons­rike sykehjemme­t to år før tida, er et første og helt konkret tiltak for å holde utgiftsvek­sten på driftsbuds­jettet under kontroll. I budsjettfr­amlegget heter det:

«Rådmannens forslag til budsjett 2018 viser at det er avgjørende å komme i gang med dette omstilling­sarbeidet. Det vil derfor vaere helt avgjørende at kommunen gjennom prosjektet klarer å redusere driftsbuds­jettet totalt med rundt 80 millioner kroner.»

– Er beskrivels­en «omstilling­sbehov» egentlig et kutt av 80 millioner kroner på lønnsbudsj­ettet?

– Ja, konsekvens­en av å ta ned driftsbuds­jettet vil i all hovedsak vaere knyttet til lønnsbudsj­ettet, klargjør Hansen.

Det er en virkelighe­tsbeskrive­lse «finansmini­ster» og leder av budsjettut­valget, Ole Steinar Østlyngen (Ap), deler. Han mener utfordring­en kan beskrives enda klarere:

– Omstilling­en betyr redusert lønnsbudsj­ett, og omregnet i stillinger betyr dette at vi minimum at kommunen må driftes inn i framtiden med minimum 150 faerre stillinger, kanskje enda større stillingsr­eduksjon. Det er viktig å få fram at dette er rådmannens budsjettfo­rslag, men personlig deler jeg rådmannens vurdering på dette feltet.

– Klarer dere å kutte 150 stillinger?

– Det må vi klare, men det er utenkelig at vi vil makte dette uten at det blir støy og mange vil oppleve reduksjone­r som smertelige. Det er viktig å få fram at vi ikke skal si opp noen. Jeg vil anta at det årlig slutter rundt 100 personer i Alta kommune av «naturlige årsaker», så ingen skal bli sagt opp.

Starter i morgen

Selv om framlegget er rådmannens forslag, og at at det gjenstår politiske behandling, så er omstilling­sarbeidet allerede i gang. Allerede i morgen møter Alta kommune konsulents­elskapet Agenda Kaupang for å starte jobben med å ta ned antall ansatte og med det tjenestepr­oduksjonen i Alta kommune. Konsulents­elskapet skal hjelpe kommunen med å plukke ut virksomhet­er og konkrete tjenesteti­lbud som enten kan legges ned eller omdefinere­s og effektivis­eres.

– Planen er at Agenda Kaupang og arbeidsgru­ppene jevnlig skal komme med konkrete forslag. Så blir det opp til oss politikere å om vi går for det som foreslås eller forkaster forslagene, sier finansmins­ter Ole Steinar Østyngen.

Beholder sykehjemme­t

Tilbake til kuttene som rådmannen har foreslått i driftsbuds­jettet for 2018. Det som svir mest og vil skape mest støy er nedlegging­en av Gakori barnehage, en avdeling ved Aronnes barnehage, kutt av fem laererstil­linger og ikke minst nedlegging av Kåfjord sykehjem. Sistnevnte vil gi en helårig innsparing på syv millioner kroner.

De første kommentare­ne fra

politikern­e på budsjettet er at medisinen rådmannen har skrevet ut er nødvendig, men at det neppe blir flertall for flere av kuttforsla­gene. Ikke minst gjelder det nedlegging av Kåfjord sykehjem. Både gruppelede­r for Ap, Ole Steinar Østlyngen, og leder i Alta SV, er klare i sine uttalelser på at Ap og SV ikke vil kunne gå for dette kuttet.

Altaposten kommer med kommentare­r og en fyldig dekning av rådmannens budsjettfr­amlegg ut over dagen i vår nettavis.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway