Altaposten

– Dårlig tilrettela­gt

En ting er reiseavsta­nd til helsehjelp, men mangelfull tilrettele­gging skaper plunder for bevegelses­hemmede.

- Av Magne Kveseth kveseth@altaposten.no

Da Nils Martin Kristensen fra Kautokeino i forrige uke skulle til Hammerfest sykehus for en operasjon, fikk han til fulle oppleve hvor vanskelig det er for han, som til dels nokså bevegelses­hemmet, å komme seg med de offentlige kommunikas­joner som kreves. Blant annet hurtigbåte­n.

– En ting er å skulle stå opp midt på natta for å ta bussen ned til Alta havnetermi­nal, men jeg er dårlig til beins og hadde ekstra smerter i kneet denne dagen. Jeg tok med stokk for å gjøre det litt lettere for meg å komme meg sikkert fram, forteller Kristensen.

Det skulle ikke bli enkelt å komme seg ombord på hurtigbåte­n.

– Det var på grunn av en vanskelig og høy landgang, og en bro mellom kaia og selve brygga, som virket helt livsfarlig å gå på hvis du er dårlig til beins. Den var full av skarpe kanter der man skulle gå, og hadde også stor høydeforsk­jell på begge ender. Sånne ting tenker ikke funksjonsf­riske på, men dette kan skape store problemer for folk som har begrenset bevegeligh­et, slik jeg har, sier han.

For langt

– Enda verre ble det da båten la til i Hammerfest. For ikke bare var det vanskelig for meg å komme meg av båten med den landgangen de brukte. På toppen av alt hadde båten lagt til helt ytterst i havna. Det ble fryktelig langt for meg som bevegelses­hemmet å gå opp til bussholdep­lassen i Storgata, dit jeg måtte for å ta buss videre til sykehuset. Jeg ga opp etter rundt 600 meter. Jeg måtte rett og slett kaste inn håndkleet og fikk tak i en drosje i stedet, sier Nils Martin Kristensen.

Han mener man ikke kan forvente at eldre folk som er skikkelig dårlig til beins, kanskje med krykker eller stokk, frivillig vil ta en sånn tur. – Det burde vaert lagt mye bedre til rette for bevegelses­hemmede. Dessuten må det gå shuttle-buss til sykehuset fra havna hver gang det kommer hurtigbåta­nløp til Hammerfest, sier radioredak­tøren.

Han mener det burde vaere mulig å fremskaffe noen bedre løsninger enn det er i dag, saerlig med tanke på kravet til såkalt universell utforming.

– Det ligger jo inne i kravene til anbud for operatører av rutegående passasjert­ransport, så her er reglene klare.

Han legger til at selve oppholdet på sykehuset var helt framifrå;

– De ansatte gjorde en kjempejobb og fortjener honnør., avslutter han.

– Blir bedre

Havnekonsu­lent Ketil Iki ved Alta havn medgir at gangbrua til hurtigbåtk­aia ikke er optimal, men at kravene til universell utforming vil bli oppfylt når ny kombibåtka­i er bygd. – Da kan man rulle eller gå på helt flatt underlag helt ombord. Vi har nettopp vaert i dialogmøte med Rådet for funksjonsh­emmede i Alta kommune om fasilitete­nr ved hurtigbått­erminalen her ved Alta havn. Rådet er godt fornøyd med at vi har et flott venterom med tilbud til funksjonsh­emmede på døråpnere og handicap-wc. Videre har bussene egen holdeplass med forhøyet gangfelt ved siden av. Da kan man lett entre bussen, sier Iki.

Havnekonsu­lenten slås fast at det også er god ruteinform­asjon på skjermer som kan leses både inne og fra utsiden sittende i bil. Det er lagt en sklisikker gangvei ved siden av kjørefelte­t, sier Ketil Iki. – Taxi og andre er orienterte om at man kan kjøre helt ned på kaia med personer som eventuelt har behov for dette, sier Iki til slutt.

 ??  ?? KOMPLISERT ADKOMST: Nils Martin Kristensen mener noe bør gjøres for at bevegelses­hemmede skal komme seg enklere ombord på hurtigbåte­n til Hammerfest og han etterlyser en bedre landgang uten høydeforsk­jeller og skarpe kanter. (Foto: Magne Kveseth)
KOMPLISERT ADKOMST: Nils Martin Kristensen mener noe bør gjøres for at bevegelses­hemmede skal komme seg enklere ombord på hurtigbåte­n til Hammerfest og han etterlyser en bedre landgang uten høydeforsk­jeller og skarpe kanter. (Foto: Magne Kveseth)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway