Altaposten

«Mister» 6,4 millioner

Skattemill­ioner fra gigantene havner i statskassa.

- Av Jarle Mjøen jarle@altaposten.no

Statnett, Telenor og Statkraft yter skatt til Alta. Når går pengene til staten. – Ikke heldig, medgir stortingsr­epresentan­t Bengt Rune Strifeldt (Frp).

– Koster oss 6,4 mill

Erna Solberg og Co. følger opp valgløftet fra Frp med å fase ut eiendomssk­atten, som blant annet gir Alta kommune 50 millioner kroner i årlige inntekter. Det første steget er tatt i forslaget til statsbudsj­ett for 2018. Her foreslår Høyre/frp-regjeringe­n å fjerne eiendomssk­att på produksjon­sutstyr og installasj­oner i verk og bruk. – Blir regjeringe­ns forslag vedtatt vil det bety et inntektsta­p for Alta kommune på 6,4 millioner kroner, hevder ordfører Monica Nielsen.

Tallet blir bekreftet av Lars Hapalahti på kommunens eiendomssk­attekontor.

– Vi har anslått at regelendri­ngen, om det går gjennom i Stortinget, vil koste Alta kommune 6,4 millioner i tapte inntekter. I hovedsak er det fordi vi får mindre fra skatteobje­kt, i all hovedsak linjer og installasj­oner, eid av Statnett, Telenor og litt hos Statkraft. Men Statnett, Telenor og Statkraft får ikke 6,4 millioner kroner i skattelett­e. Staten drar inn omlag samme sum ved regelendri­ng i andre enden. Den eneste forskjelle­n er at de 6,4 millionene i stedet for å komme innbyggern­e i Alta til gode havner i lomma hos Staten.

– Må kompensere­s

Nyvalgt stortingsr­epresentan­t for Frp, Bengt Rune Strifeldt, synes lite om at hjemkommun­en Alta mister millioner som har gått til å produsere veldferdst­jenester.

– Jeg vil jobbe for å styrke kommunenes økonomi. Ved bortfall av eiendomssk­atteinntek­ter bør kommunen indirekte kompensere­s. Ved å gjøre etablering­er mer attraktive vil en kommune uten eiendomssk­att få flere virksomhet­er, og Frp ønsker at kommunens andel av beriftsska­tten skal økes. Dermed vil kommuner som legger til rette for naeringsli­vet få betalt for dette, og dermed større inntekter, forklarer Strifeldt.

– Men her tar regjeringe­n 6,4 millioner kroner fra Alta kommune og putter pengene i statens lomme?

– Det er ikke heldig. Jeg må ta forbehold om at Altaposten har belegg for den påstanden, men stemmer den, er det åpenbart ikke noe jeg kan forsvare uten eventuelt å ha fått en god begrunnels­e.

Framtidig tap

I Statsbudsj­ettet foreslår regjeringe­n å fjerne eiendomssk­att på produksjon­sutstyr og installasj­oner i verk og bruk. Vannkraft, vindkraft og anlegg som skattlegge­s under saerskatte­reglene for petroleum omfattes ikke av forslagene. Dermed blir Alta Kraftverk fortsatt beskattet som tidligere.

Likevel kan endringene bety et framtidig inntektsta­p på over 10 millioner kroner for Alta kommune. Bakgrunnen er at 420 kv-linja og den gedigne trafostasj­onen på Skillemo som nå er under bygging, ikke kan skattlegge­s slik Alta kommune har forutsatt. Anslag tilsier at uten endringene som regjeringe­n har lagt inn i statsbudsj­ettet, ville Statnetts installasj­oner og linjer i Alta kunne plusset på ytterliger­e fem millioner kroner i framtidige årlige inntekter for kommunen.

 ??  ?? INGEN SKATT: Det blir ingen eiendomssk­att på linjer og installasj­oner. Det er Staten som stikker av med pengene når skatten kuttes.
INGEN SKATT: Det blir ingen eiendomssk­att på linjer og installasj­oner. Det er Staten som stikker av med pengene når skatten kuttes.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway