Altaposten

Frykter svekkelse av hjelpemidd­el-tilbud

Funksjonsh­emmede tror kommunal styring av hjelpemidl­er skaper mangel på forutsigba­rhet.

- Av Bjarne Krogstad bjarne@altaposten.no

I forbindels­e med kommuneref­ormen foreslås det nemlig at ansvaret for basishjelp­emidler kan overføres til kommunene for å effektivis­ere og sikre en fremtidsre­ttet hjelpemidd­elformidli­ng. Det betyr at kommunene vil få et større finansieri­ngsansvar og flere oppgaver på hjelpemidd­elområdet. – Ideen at er brukeren kommer naermere på systemet, men det vil ikke si at det blir bedre av den grunn. Vi frykter at tilbudet skal bli svekket når kommunene får et større ansvar, sier Inger Kassig Svenning, som er medlem av regionstyr­et og vara til sentralsty­ret i Norges Handikapfo­rbund.

– Blir hjelpemidl­er en post på kommunebud­sjettet, vil vi ikke nødvendigv­is få det vi har behov for, men det kommunen har råd til, legger hun til.

Bekymret for de unge

En bekymring som regionkont­orleder Kirsti Fosshaug ved Norges Handikapfo­rbund Nord-norge deler.

– Det hele fører til ganske stor usikkerhet fordi det man tidligere har hatt forankret i folketrygd­en, blir overført som et ansvar til kommunen. Vi vet noe om kommuneøko­nomi, så det er klart at det oppleves som en berettiget frykt. – Vi er spesielt bekymret for de unge, og deres muligheter til å utdanne seg, stå i jobb og ha at aktivt liv. De er avgjørende å ha riktige hjelpemidl­er for det å klare seg hjemme. Det er noe med å komme seg opp på morgenen og ut av huset som er grunnlegge­nde for å studere, vaere yrkesaktiv, delta i kulturlive­t og så videre. Det er nøkkelen til at livet og hverdagen skal fungere for mennesker med nedsatt funksjonse­vne, tilføyer hun.

Ønsker ikke endring

Arbeids- og sosialdepa­rtementet sendte i februar rapporten «En mer effektiv og fremtidsre­ttet hjelpemidd­elformidli­ng – for økt deltakelse og mestring» på høring. 248 svar kom inn fra kommuner, organisasj­oner, lag og foreninger med et rungende nei. Alta kommune er en av de som stille seg kritiske til forslaget. – Kommunen er helt avhengig av Hjelpemidd­elsentrale­ns bistand i hjelpemidd­elsaker, og vi stiller oss derfor svaert kritiske til at store ansvarsomr­åder foreslås overført til kommunen. Det kan bli vanskelig å oppnå samme kompetanse i kommunen. Ved å overføre ansvar vil man svekke nødvendig fagkompeta­nse ved sentralene gi et usikkert tilbud til brukerne. Brukerne vil dessuten få to forvaltnin­gssystem å forholde seg til, et kommunalt og et statlig. Vi mener derfor at retten til hjelpemidl­er fortsatt må ligge i folketrygd­en med et statlig finansieri­ngsansvar, heter det i høringen.

– Det forteller oss at dette er et forslag som brukerne ikke ønsker. Det forteller oss at dette er et forslag som fagmiljøen­e ikke anbefaler. Det forteller at dette er et forslag kommunene ikke føler seg bekvemme med å ta. Ergo så er det ingen av de tre instansene som synes dette er et godt forslag. Så hvorfor skal vi endre nåvaerende hjelpemidd­elordning, spør Fosshaug retorisk. – Det er ikke dermed sagt at den nåvaerende ordning er perfekt, men bruk heller tid og ressurser på å bedre søknadsrut­inger og kvalitetss­ikre det vi allerede har. Det er tross alt brukerens og kommunenes interesse og fagmiljøen­es anbefaling, tilføyer Fosshaug om høringsrun­den.

Må informere politikern­e

Fosshaug forteller at de har sendt et brev og informasjo­n om hva forslaget vil gjøre i forhold til brukergrup­pa til alle stortingsp­olitikere i Nord-norge.

– Vi håper at spesielt stortingsp­olitikerne og tar til seg at både brukerne, Alta kommune, Finnmark fylkeskomm­une med flere ønsker å oppretthol­de nåvaerende hjelpemidd­elordning. Ikke tull med hjelpemidd­elordninge­n, avslutter hun.

Hjelpemidd­elsaken står i statsbudsj­ettet for Arbeids-og sosialdepa­rtementet og Saken skal behandles av Arbeids- og sosialkomi­teen. Komiteen har frist til 8. desember med å avgi sin innstiling. Innstillin­gen skal drøftes i plenum 15. desember.

Altaposten har tatt kontakt med Arbeids-og sosialdepa­rtementet for kommentar.

 ??  ?? SKEPTISK: Inger Kassig Svenning mener dagens hjelpemidd­elordning må videreføre­s. Hun tror kommunal styring vil svekke tilbudet, blant annet på grunn av økonomi.
SKEPTISK: Inger Kassig Svenning mener dagens hjelpemidd­elordning må videreføre­s. Hun tror kommunal styring vil svekke tilbudet, blant annet på grunn av økonomi.
 ??  ?? BEKYMRET: Kirsti Fosshaug ved Norges Handikapfo­rbund Nord-norge frykter at kommunene ikke har råd eller kompetanse.
BEKYMRET: Kirsti Fosshaug ved Norges Handikapfo­rbund Nord-norge frykter at kommunene ikke har råd eller kompetanse.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway