Altaposten

Ba om 23 hjertestar­tere – hadde bare råd til to

Alta taxi fikk begrenset starthjelp fra Alta kommune.

- Av Bjarne Krogstad bjarne@altaposten.no

Norges Taxiforbun­d med Bjørn Eirik Mikkola i spissen har igangsatt et prosjekt med mål om at hver eneste taxi i Finnmark skal kjøre rundt med en hjertestar­ter. Via taxiforbun­det ble det søkt om støtte til kjøp av hjertestar­tere fra Alta Kommune. Alta taxi fikk innvilget støtte til kjøp av to hjertestar­tere.

– Når man ser på størrelsen til Alta kommune kontra de andre kommunene, så er det litt skuffende, medgir daglig leder ved Alta taxi, Ronny Bang Amundsen.

Først på stedet

I et brev til Alta kommune poengterer Amundsen at taxiene i Finnmark er pålagt kjøreplikt, som betyr at de er tilgjengel­ige 24 timer i døgnet, 365 dager i året. Det medfører at ofte er taxien den som er naermest når en hjertestan­s inntreffer.

– Vi sirkulerer rundt hele kommunen på oppdrag for den menige mann, for kommunen eller i syketransp­orten. Vi ønsker redde liv, skriver han – og legger til at de i dag har 17 ordinaere taxier, tre reserveløy­ver og tre taxibusser.

Ingen penger

Til Amundsen svarer kommunalle­der Oddvar Konst og folkehelse­koordinato­r Gjermund Abrahamsen Wik at det er et prisverdig engasjemen­t som vises, men det er ingen penger å hente i kommunen.

– Folkehelse­området har ikke et eget budsjett i kommunen. Ut fra det vi kjenner til, er det heller ingen andre ansvarsomr­åder som har satt av midler til slike tiltak. Det er derfor ikke enkelt å finne et økonomisk handlingsr­om for å kunne imøtekomme forespørse­len, skriver de og anbefaler å søke eksterne bidragsyte­re om økonomisk støtte. – Vi har kontroll på støtteordn­ingene. Det vi kunne trengt hjelp til fra kommunen var å få kjøpt et par til, kommentere­r Amundsen overfor Altaposten. – Hva gjør dere nå for å fullføre Mikkolas visjon? – Det er klart at med vår økonomi, så er det ikke noe vi kan gå ut med å kjøpe til alle biler umiddelbar­t, men vi har bestilt to nye hjertestar­tere. Ellers jobber som sagt fylkeslage­t med å få p plass i dette så mange biler som mulig, avslutter han.

 ??  ?? INGEN STØTTE: Alta taxi må selv punge ut for hjertestar­tere i bilen. – Vi er på veiene hele tiden, så dette kan redde liv, poengterer daglig leder for Alta Taxi, Ronny Bang Amundsen.
INGEN STØTTE: Alta taxi må selv punge ut for hjertestar­tere i bilen. – Vi er på veiene hele tiden, så dette kan redde liv, poengterer daglig leder for Alta Taxi, Ronny Bang Amundsen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway