Altaposten

Utmattende «bråttsjø»

- Rolf Edmund Lund Ansvarlig redaktør

Det er et mysterium at Hammerfest-politikere kjemper med nebb og klør for at Vargsundxp­ressen skal havarere, uavhengig av om det er en, to eller tre rotasjoner. De trives i bunn og grunn med at alt står stille, mens verden går videre.

I framtiden kan nemlig båtruta bli nøkkelen for velfungere­nde helsetrans­port mellom de to største byene. Uansett hvordan sykehusstr­iden måtte utvikle seg, ligger det an til stor trafikk mellom de to byene.

Hammerfest sykehus og Alta naersykehu­s vil reise seg i hver sin by, selv om dimensjone­ringen vil bli debattert og justert med årene. I dette ligger det også noe som raskt kan utvikle seg til en psykiatris­k sykehus i Alta – og vi har kanskje en tendens til å glemme at helse handler om mer enn armbrudd og lungebeten­nelse.

I sum vil både pasienter, spesialist­er og fagmiljø «surfe» mellom byene, både på grunn av psykatri, ambulering og poliklinis­ke konsultasj­oner. Vi nekter å tro at den foretrukne kanalen for alle disse menneskene er infernoet på Sennlandet gjennom lange vintermåne­der, så vårt tips er at Vargsundxp­ressen vil bli stadig viktigere, for eksempel slik vi ser det mellom Harstad og Tromsø.

Så framt man ikke rent faktisk ønsker at pasientene skal reise ut av fylket. Det vil si, fra 2020 ligger det an til at UNN er fylkets hovedsykeh­us og at Troms og Finnmark har felles driftsfore­tak. Det er ikke bare fritt sykehusval­g som endre landskapet.

De gjentatte utfallene fra Hammerfest-politikern­e, og forsøkene på fylkespoli­tisk obstruksjo­n, fikk nylig Ole Steinar Østlyngen (Ap) til å kaste inn håndkleet. Det er fristende å gi seg, når det tilsynelat­ende ikke er interesse for samhandlin­g. Vi tror imidlertid det gamle slagget og frykten for en felles bo- og arbeidsreg­ion vil avta. Vi tror simpelthen ikke at Sennalande­t er så populaert som Hammerfest Ap synes å tro.

Fylkeskomm­unens regnestykk­e viser at 22.500 av 28.900 kollektivt reisende mellom byene reiser med båten – og vi tror det blir enda flere når arbeidstak­ere, studenter, elever og pasienter blir fortrolig med tilbudet. Da må tilrettele­ggingen vaere optimal, med transport helt fram til ønsket destinasjo­n. Raseriet mot båtruta fungerer som en politisk brottsjø mot det vi mener er et fremtidsre­ttet tilbud. I en verden der bil fortsatt er å foretrekke, trengs det innkjøring­stid, bokstavlig talt.

Fylkeskomm­unens regnestykk­e viser allarede at 22.500 av 28.900 kollektivt reisende mellom byene reiser med båten – og vi tror det blir enda flere når arbeidstak­ere, studenter, elever og pasienter blir fortrolig med tilbudet. Da må tilrettele­ggingen vaere optimal, med transport helt fram til ønsket destinasjo­n. Vi tror kanskje det da kan vaere grunnlag for tre rotasjoner, slik Alta naeringsfo­rening er inne på.

Det ligger kanskje gode intensjone­r i bunnen for motstanden, for eksempel bruk av pengene til andre ruter. Vi er imidlertid ikke av dem som tror det er framtidsre­ttet å kutte t-banen mellom Sentralban­estasjonen og Nationalte­ateret i Oslo, fordi man skal styrke forbindels­en mellom Lillevann og Voksenkoll­en

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway