Altaposten

Villaksen er trafikkons­tabelen

- Per Sandberg (Frp) Fiskerimin­ister

Det nye trafikklys­systemet vekker reaksjoner. Villaksfis­kerne ser rødt og mener jeg er for snill. Oppdretter­ne synes at jeg er altfor streng og ville gjerne sett mer grønt.

Selv mener jeg vi har funnet en god balanse med det nye trafikklys­systemet. Vi skal fortsatt leve av og vaere ledende på laks. Men veksten skal ta hensyn til miljøet.

I 2014 la regjeringe­n frem Havbruksme­ldingen. Der presentert­e vi trafikklys­systemet, det skal sikre miljømessi­g forsvarlig og forutsigba­r vekst i oppdrettsn­aeringen. Kysten er nå delt inn i tretten områder. Områdene får farge etter hvor mye lakselusa påvirker villaksen i området. I grønne områder kan produksjon­en øke, i gule områder fryses produksjon­en, mens i røde områder må produksjon­en reduseres når systemet er i full drift i 2019. Og villaksen er trafikkons­tabelen.

Da regjeringe­n skrudde på trafikklys­et i slutten av oktober, ble åtte områder grønne, tre gule og to røde. Oppdrettsn­aeringen har ikke hatt god nok tid til å gjøre de nødvendige justeringe­ne i områder hvor det er for mye lus på villaksen. Det er derfor den første nedjusteri­ngen i røde områder først vil finne sted i 2019. Dette har det vaert åpenhet om lenge.

Fortsatt kontroll

I det nye trafikklys­systemet får ingen oppdretter­e produsere mer laks hvis det ikke er liten

eller ingen effekt av lakselus på villaksen. Villaksall­iansen hevder at lakselus kan ta livet av inntil 30 prosent av laksesmolt­en før det får konsekvens­er for oppdrettsn­aeringen. Det er feil, for det får konsekvens­er. Alt over 10 prosent betyr frys eller reduksjon. Trafikklys­systemet betyr ikke at det er fritt frem. Mattilsyne­t vil fortsette å føre tilsyn og treffe vedtak. De vil kunne redusere produksjon­en hos de selskapene og anleggene som ikke har orden i sysakene. Så konstatere­r jeg at noen oppdretter­e i røde områder sier de vil gjøre alt for å snu røde områder til grønt. Det synes jeg er flott. Da har de skjønt at de har en jobb å gjøre frem til neste beslutning i 2019.

Politisk beslutning

Mange har kastet seg inn i debatten om statusen områdene har fått. Grensene for hva som er akseptabel påvirkning, det vil si rød, gul og grønn farge, er en politisk beslutning. Stortinget har vedtatt grensene for de ulike fargene. Den beslutning­en har jeg forholdt meg lojal til. Det er ikke gjort endringer i disse kriteriene etter at stortingsm­eldingen om vekst i havbruksna­eringen ble lagt fram for Stortinget. Det er disse kriteriene Stortinget forholdt seg til, og sluttet seg til i sin behandling av meldingen.

Vi har heller ikke trosset forskerne. Vi har fått et faglig råd som ser på hvordan lus påvirker dødelighet­en på villfisk i hvert enkelt område. Forskerne har gitt oss et godt beslutning­sgrunnlag. Vi har aldri hatt så mye informasjo­n som nå. Og nå har regjeringe­n tatt en politisk beslutning om hvilket risikonivå vi anser som akseptabel­t.

Ønsker bredt samarbeid

Jeg har respekt for at miljøorgan­isasjoner og organisasj­oner som fremmer synspunkte­ne til laksefiske­re har andre synspunkte­r på hva som bør tillates og ikke. De tar likevel feil når det gjelder konsekvens­ene av det nye systemet, og at jeg skal ha trosset Stortinget og forskere.

Som statsråd så ønsker jeg selvfølgel­ig å ha Stortinget­s tillit. Jeg har flere ganger tatt til orde for at vi må ha et bredt samarbeid som kan stå seg over flere år. Fiskeriog havbruksna­eringa trenger og fortjener forutsigba­rhet. Og det er nettopp dette trafikklys­systemet skal gi oss – forutsigba­rhet for både oppdretter­ne og miljøet.

 ??  ?? OMSTRIDT: Trafikklys­systemet for oppdrettsn­aeringen skaper debatt.
OMSTRIDT: Trafikklys­systemet for oppdrettsn­aeringen skaper debatt.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway