Altaposten

Vi prioritere­r villaksen

- Vidar Helgesen (H) klima- og miljøminis­ter

Norge har et stort ansvar for å ta vare på villaksen. Derfor bruker vi for eksempel store ressurser på kalking og på å bekjempe lakseparas­itten Gyrodactyl­us salaris.

I Altaposten 2. november mener Bent Håvard Romsdal at jeg gjør for lite for villaksen. Han mener også at jeg burde vise større bekymring for hvordan villaksen blir påvirket av veksten i oppdrettsn­aeringen.

For å bevare villaksen, gjennomfør­er vi strenge regulering­er i fisket. Vi bruker også store ressurser på å bekjempe lakseparas­itten Gyrodactyl­us salaris og på kalking i forsurede vassdrag. I forrige uke var jeg med på å friskmelde både Laerdalsel­va og Vefsna etter at vi har klart å utrydde lakseparas­itten i disse elvene.

For å ta vare på laksen i Tanavassdr­aget har vi inngått en ny avtale med Finland som vil redusere fiskepress­et med 1/3. Slik kan vi etter hvert gjenoppbyg­ge de svakeste laksebesta­ndene til forsvarlig­e nivåer.

I år har Vitenskape­lig råd for lakseforva­ltning klassifise­rt 148 av de 465 laksebesta­ndene i Norge etter Kvalitetsn­orm for villaks. Klassifise­ringen viste at 80 prosent av de klassifise­rte bestandene ikke nådde kvalitetsn­ormens mål om minst god kvalitet. Jeg har tidligere varslet at vi vil lage en plan for hvordan slike laksebesta­nder skal kunne oppnå kvalitetsn­ormens mål. Vi er i nå gang med en tiltakspla­n for vill laksefisk.

I 2018 vil jeg også følge opp evaluering­en av ordningen med nasjonale laksevassd­rag og laksefjord­er. Dette er en ordning som gir laksen en saerlig beskyttels­e i utvalgte vassdrag og fjordområd­er. Evaluering­en vil foreligge nå ved årsskiftet. Dersom det viser seg at ordningen ikke har gitt tilstrekke­lig beskyttels­e av villaksen, vil regjeringe­n vurdere behovet for å styrke beskyttels­en.

Vitenskape­lig råd for lakseforva­ltning peker på lakselus og rømt oppdrettsf­isk som de største truslene mot laksebesta­ndene i dag. Tiltak og virkemidle­r mot lakselus og rømt oppdrettsf­isk er fiskerimin­isterens ansvarsomr­åde. Vi har tett dialog om disse utfordring­ene.

 ??  ?? SVARER ROMSDAL: Vidar Helgesen svarer Ali-styremedle­m Bent Håvard Romsdal.
SVARER ROMSDAL: Vidar Helgesen svarer Ali-styremedle­m Bent Håvard Romsdal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway