Altaposten

Heftige tak

- Solgunn Solli

Da Jon Rønningen tok Ol-gull i Seoul i 1988 satt jeg hjemme i Alta og heiet entusiasti­sk. Brytebrødr­ene med besteforel­dre i Finnmark hadde jeg allerede fulgt i noen år, og jeg var superfan av storebror Jon. Jeg husker spenningen og den enorme prestasjon­en som Jon i kamp etter kamp viste når han i de siste sekundene klarte å få motstander­en ned på matta.

Dette er ikke boka du finner frem hvis du er interesser­t i språklige finesser eller de helt spesielle setningsst­rukturene. Men her får du Jon Rønningens aerlige historie servert kronologis­k i seksti korte kapitler. Det starter dramatisk med en episode på motorveien ved Tusenfryd der en deprimert og dopet Jon Rønningen kjører i grøfta. Etterpå, i baksetet på politibile­n er hans eneste ønske å dø. Men hvordan havnet helten fra Seoul 1988 og Barcelona 1992 opp i baksetet på en politibil? De neste kapitlene gir oss noe av svaret på det.

Mor fra Finnmark

Brødrene Jon og Lars Rønningen vokste opp på Ammerud i Oslo. Moren var fra Finnmark, mens faren var oppvokst i Gudbrandsd­alen. Slik beskriver Jon faren: «Den som vil forsøke å danne seg et bilde av ham, kan begynne med å se for seg ti knallharde idrettsfed­re som gjør alt for å drive fram ungene sine. Rør disse ti karene sammen i en gryte, og tilsett noen rause deler Finn Aamodt og et par klyper Gjert Ingebrigts­en, faren til Ingebrigts­en-brødrene. Dette burde bli et temmelig skarpt brygg av steintøffe og ambisiøse fedre. Problemet er bare at denne kruttsterk­e blandingen ikke engang når fatter´n til livet. Faren min stiller i en helt egen divisjon.”

Faren til Jon og Lars var beintøff mot sønnene sine. De måtte springe milevis, de løftet tyngre enn alle andre, og de måtte trene mot hverandre – hver eneste dag, ofte flere ganger om dagen. Hvis guttene ikke fulgte ordre, fikk de juling. Guttene hans skulle vaere sterkest og de skulle kunne slå tilbake hvis noen mobbet dem for høyden deres. Faren var stolt når Jon kom hjem og fortalte om gutter han hadde slått ned. I etterkant ser Jon at han ikke har tålt behandling­en faren ga ham, samtidig føler han takknemlig­het. Han ville

aldri ha klart idrettsbra­gdene han utførte heller – hvis ikke faren hadde presset ham så hardt.

You ´ll Never Walk Alone

Lillebror Lars har vaert den viktigste personen i livet til Jon, det er noe han ofte trekker frem. Men også foreldrene, de forskjelli­ge trenerne, de fem sønnene, og ekskjaeres­tene har vaert og er viktig for han. Han digger Liverpool og drømmer om å ta med seg hele familien på hjemmekamp, men ødelagt økonomi og dårlig fysisk og psykisk helse gjør at drømmen ikke har latt seg gjennomfør­e.

De siste årene har Jon var innlagt på den ene psykiatris­ke institusjo­nen etter den andre. Han har misbrukt sterke medisiner og vaert suicidal. Utrolig nok var det først etter at han flyttet til Mehamn at han ble skikkelig utredet og fikk behandling.

Modig bok

Det er, naturlig nok, mye stoff fra brytemiljø­et i denne biografien. Det er fortelling­er om treningste­knikker, om ulike grep og hva som funker best på forskjelli­g type brytere. Og selv om jeg egentlig ikke bryr meg så mye om selve brytesport­en, så har jeg alltid hatt sans for Jon Rønningen og derfor var det både interessan­t og fint å lese denne aerlige biografien. Boka er skrevet sammen med Runar Heggen og er illustrert med bilder fra tidlig barndom og frem til i dag.

 ??  ?? Jon Rønningen Hode i klemme Om å seire og å gå til grunne Kagge 4 sider
Jon Rønningen Hode i klemme Om å seire og å gå til grunne Kagge 4 sider
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway