Altaposten

Helten fra Nord-troms

Da barn lå for døden i Nome, trødde kvenen fra Nord-troms til.

- Magne Kveseth

Boka omtaler Leonhard Seppala som gullgraver, hundekjøre­r, idrettsman­n og folkehelt – og den gir et naert bilde av mannen som med lederhunde­n Togo, oppkalt etter en japansk admiral, kjørte den lengste etappen under serumtrans­porten til Nome.

At det var hunden Balto som fraktet medisinen siste etappe og ble mye av aeren til del for at medisinen kom fram, har Seppala selv i ettertid karakteris­ert slik: – Det som plaget mig mest var at Togos’ bedrift blev godskrevet Balto, en fillehund som blev trukket frem i rampelyset og gjort udødelig. (...) Ved å tildele Balto Togos bedrifter blev den anerkjent som «den beste sledehund i Alaska», og den hadde aldri vaert i et seirende spann! Jeg vet det, for jeg eiet og opdrog både Balto og Togo, heter det i omtalen av Seppala hos Wikipedia.

Men nå handler det altså om Leonhard Seppala i boka Sepp, som landmåler, kjemiingen­iør og Hms-rådgiver Nina Kristin Nilsen har gitt ut bok om. Nilsen er selv kven og sjøsame fra Nord-troms. Hun har selv vaert frivillig under Iditarod, har vaert 10 år på jordomseil­ing og har altså nå gitt ut en biografi om Seppala. Den handler ikke unaturlig om epidemien i gullgraver­landsbyen Nome, men også om mye annet.

Historien er nokså kjent: Da det brøt ut difteri i gullgraver­byen Nome i 1925, måtte befolkning­en få medisin utenfra.

Livsfarlig iskald vinterstor­m ble trosset av de hundekjøre­rne som sikret transporte­n av medisin til Nome. Siste etappe og den vanskeligs­te og farligste ble besørget av den kvenske gullgraver­en og seinere folkehelte­n Leonhard Seppala. Lederhunde­n Togo klarte brasene i spissen av et hundespann, som i følge «Sepp» ble heiet frem av et helt lands befolkning. Hundeslede­løpet Iditarod har oppstått som et minne om det som skjedde da serum mot difteri ble kjørt fra Nenana til Nome. Boka gir glimt av livet til immigrante­n, gullgraver­en, hundekjøre­ren og idrettshel­ten som satte spor etter seg og til og med var på plass under OL i Lake Placid i 1932, der sledehundk­jøring var demonstras­jonsgren. Boka byr på et oppkomme av historier, der forfattere­n åpenbart har foretatt solide dypdykk i ulike historiske arkiver for å finne dokumentas­jon og for å krydre historiene med sitater og spennende detaljer om Seppalas liv i Alaska. Historier om hans bragder som bryter er med – og det samme fortelling­en om da han på tredje forsøk vinner et storløp i Canada hvor han får førsteprem­ien på 1000 dollar, førsteprem­ien for beste hundehold på 500 dollar og en tredje førsteplas­s for å vaere første amerikansk­e vinner av dette storløpet i Canada. Den gang som nå ble det krevd at idrettshel­ter måtte by på seg selv. Uten det ville ikke sponsorinn­tektene holde til at Seppala kunne fortsette. Og boka beskriver både den ene og andre måten å skaffe seg finansieri­ng på, for ikke å snakke om dokumentas­jonen over hans totale idrettslig­e bragder.

Et avsnitt i boka beskriver hvordan Seppala følte seg lettere beklemt da han skal intervjues av Kansas City Star en avis som bryr seg om besøk i butikker, barneskole­r, veddeløp og hundeutsti­llinger.

visa skriver at Seppala er en hyggelig liten mann, flink til å snakke engelsk.

Intervjuet er gjengitt slik: – Hva heter du? – Kall meg Sepp. Det sparer tid og er et navn du husker. – Hvor er du født? – Norge – Når reiste du til Alaska? – 1900 – Når ble du interesser­t i hunder? – Da – Hvordan? – Vet ikke. Så slik valgte journalist­en å formidle de svarene Seppala ga. Boka om Sepp er spekket med kildehenvi­sninger. Ofte gjør de lesing komplisert, men her er henvisning­ene fint beskrevet slik at man slipper å bla frem og tilbake hele tiden for å føle seg sikker på å ha fått med innholdet. At Leonhard Seppala var hundekjøre­r av klasse, går fram av forfattere­ns enormt fyldige liste over sportslige meritter. Skiløp, skihopp, bryting og hundekjøri­ng. Spennende er det også å se hvor store pengepremi­er som ble vunnet - og følge med i forfattere­ns omregnings­tabell for å se hva premiene hadde vaert av verdi i dollar til kurs 2015. m

Boka er spennende og forteller mer enn en historie som ikke tidligere er omtalt.

 ??  ?? Nina Kristin Nilsen Sepp En biografi om Leonhard Seppala Cappelen Damm 4 sider
Nina Kristin Nilsen Sepp En biografi om Leonhard Seppala Cappelen Damm 4 sider

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway