Altaposten

Sigfrid med grenseløs kunst på hjemmebane

Altakunstn­eren Sigfrid Hernes stiller ut helt nye kunstverk.

- Av Reiulf Grønnevik reiulf@altaposten.no

Den anerkjente kunstneren stiller ut en rekke nye tegninger og fotografie­r i Alta Kunstforen­ing sine lokaler. Utstilling­en er i forbindels­e med at foreningen i år har 50-års jubileum.

Gikk over grensen

– Ideen til motivene startet med at jeg og en kollega 10. februar i 2012 gikk over den russiske grensa på Pikevann ved Storskog. Dette var ulovlig og vi ble arrestert med en bot på 5.000 kroner hver, smiler Hernes, som har hatt en rekke utstilling­er over det ganske land.

Utstilling­en denne gang har med henblikk på den ufrivillig­e ulovlige grenseover­skridelsen, fått tittelen «Eg har gått over grensa». Temaet er nemlig noe som står oss som bor og lever i Finnmark veldig naert, nemlig grensa mellom Norge og Russland.

– En av tegningene er fem meter lang og viser den 197 kilometer lange grensen mot Russland. Jeg har alltid vaert fascinert av grenser, for det er noe vakkert og samtidig farlig med grenser. Og med tanke på dagens flyktninge­r som må krysser mange grenser, så er teamet ganske aktuelt også, forklarer Hernes.

Avstand og naerhet

– Den røde tråden eller temaet er naerhet og avstand. Fotografie­ne som er av grensen mot Russland, er tatt på lang avstand, mens tegningene er veldig naere bilder av menneskekr­oppens ulike deler. Grenser kan nemlig vaere lang borte, men også veldig naere rent fysisk. Kontrasten mellom betraktnin­gene avstand og naerhet er fokuset, sier altakunstn­eren.

Hun påpeker dog at publikum selv kan tolke verkene som de selv vil.

– Jeg har jo mine ideer og tanker bak hvert foto og tegning, men de kan tolkes åpent og alle har vi våre egne grenser. Det er opptil hver og en hva de vil legge i motivene, sier altakunstn­ere, som selv skal vaere tilstede når utstilling­en åpner lørdag i lokalene til Alta kunstforen­ing.

Sigfrid Hernes sin utstilling kan skues fram til 3.desember

 ??  ?? LANGT I FRA... OG NAERT: Sigfrid Hernes stiller ut bilder og tegninger med motiver på fysiske og abstrakte grenser. (Foto: Reiulf Grønnevik)
LANGT I FRA... OG NAERT: Sigfrid Hernes stiller ut bilder og tegninger med motiver på fysiske og abstrakte grenser. (Foto: Reiulf Grønnevik)
 ??  ?? ÅPNER LØRDAG: Sigfrid er godt i gang med å lage en flott utstilling i lokalene til Alta kunstforen­ing. (Foto: Reiulf Grønnevik)
ÅPNER LØRDAG: Sigfrid er godt i gang med å lage en flott utstilling i lokalene til Alta kunstforen­ing. (Foto: Reiulf Grønnevik)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway