Altaposten

Ta grep – ikke skyld på andre!

- Hege Christin Bjørkmann Student og medlem Alta Høyre

Mandag kom nyheten om at det er store utfordring­er innenfor helsesøste­rtjenesten i Alta kommune. Saken «nå smeller det og det smeller kraftig» gjør meg provosert på flere måter, da det virker som at alle skylder på alle, ingen som vil påta seg ansvar eller komme med løsninger. Som student i Oslo er jeg opptatt av at hjemkommun­en min har et god tilbud og spesielt innenfor helsetjene­sten, ettersom drømmen er å kunne komme hjem og bosette seg i den fantastisk byen slik at mine fremtidige barn en dag kan få den samme gode oppveksten og muligheten­e som jeg har fått.

For det første synes jeg det er rart at kommunen kun har ett argument for at det er få helsesøstr­e i Alta kommune, og det er at vi mangler sykepleier­utdanning. Jeg skjønner at kommunen sårt trenger å få på plass utdanninge­n da det er viktig å ha en desentrali­sert sykepleier­utdanning i Norge som kommunene vil nyte godt av på langsiktig basis. Dersom sykepleier­utdanninge­n startet opp høsten 2018, ville kommunen tidligst ha ferdig utdannede helsesøstr­e i 2023. Kommunen kan ikke gå å vente til 2023, de må selv sette igang med egne tiltak snarest.

For det andre synes jeg det er trist at studenter som er fra Alta og andre plasser i Norge som henvender seg til kommunen og spør om sommerjobb og praksispla­ss ikke får noen svar fra administra­sjonen. Dersom kommunen ikke imøtekomme­r våre fremtidige ansatte i helsetjene­sten på en bedre måte, kommer de heller ikke tilbake som nyutdannet og banker på døren. Her har Alta kommune et ansvar om å bli bedre på banen og møte de som utdanner seg som sykepleier­e, helsefagar­beidere, leger osv. på studentens arena, skolen. I tillegg mener jeg kommunen må vurdere hvor attraktive stillingen­e de lyser ut er, da hoveddelen av stillinger kommunen utlyser er stillinger med lav stillingsb­røk. Etter min mening vil mange unge nyutdanned­e kvie seg for å søke på stillinger med lav stillingsb­røk. Mangelen på helsesøstr­e i 2017 ligger ikke bare på at vi ikke har sykepleier­utdanning i Alta, det handler også om at kommunen gjør en for dårlig jobb innen rekrutteri­ng av studenter som i dag utdanner seg andre plasser i landet. For det tredje gikk jeg gjennom arkivet til Altaposten for de to siste årene for å se hvordan kommunen har forberedt seg på den varslende helsesøste­rmangelen og hvilke tiltak som er blitt gjort for å unngå krise. I 2016 fikk Alta kommune 1 million ekstra i frie midler fra regjeringe­n som skulle gå til ansettelse av to nye helsesøstr­e. 9. Mars 2016 sier rådmann Bjørn-atle Hansen til Altaposten «Nei, vi var nødt til å bruke disse pengene til å dekke opp andre steder. Det er fullt av andre områder som trenger penger. Eksempelvi­s bistand, sier Bjørn-atle Hansen, som sier at helsesøste­rtjenesten ble styrket året før med to stillinger». Nå 1 1/2 år senere er det altså dramatisk at småbarnsfa­milier ikke får den oppfølging­en de har krav på. Jeg mener vi kan ikke akseptere fravikelse på dette området under noen omstendigh­eter. Det bør vaere uaktuelt for politikern­e å akseptere at det går utover oppfølging og kontroller av nyfødte, og hjemmebesø­k.

For å avslutte tordentale­n synes det er positivt at det jobbes for sykepleier­utdanning til Alta, noe kommunen kan dra fordeler av i et langsiktig perspektiv. I tillegg håper jeg kommunen tar grep og sørger for å finne gode løsninger på dette området nå, slik småbarnsfa­milier får de tjenestene de har krav på, og at det blir attraktivt for studenter som meg å flytte hjem til Alta for å stifte familie etter endt utdannelse.

 ??  ?? REFSER KOMMUNEN: Hege Christin Bjørkmann tar for seg helsesøste­r-situasjone­n i Alta.
REFSER KOMMUNEN: Hege Christin Bjørkmann tar for seg helsesøste­r-situasjone­n i Alta.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway