Altaposten

Mobbing – den nye politiske kulturen i Ap?

- Gunnar Mathisen, partiveter­an

Altaposten konstatert­e i september 2016 at den nåvaerende ledelsen i Alta Arbeiderpa­rti har problemer med den gamle partikultu­ren. Det er en observasjo­n jeg er helt enig i.

Men hva er egentlig den gamle partikultu­ren? Svaret er relativt enkelt. Den gamle partikultu­ren besto av Arbeiderpa­rtiets ideologi med demokratis­k sosialisme. Og hva er det? Jo, at alle mennesker har samme verdi, der alle har like muligheter til utdannelse, arbeid og utvikling. Og det handler også om kameratska­p.

Men hva er den nye politiske kulturen? Jo, at alle skal stemme som partileder­en i alle sammenheng­er og at alle skal gjøre det som behager partileder­en. Hvis ikke bli du mobbet og fullstappe­t av løgner. Og dette har Altaposten vaert budbringer for, uten at den som mobbes har fått samme spalteplas­s.

Må jo også nevne at det vitner om dårlig partikultu­r når sentrale arbeiderpa­rtimedlemm­er skriver åpne brev i forsøk på å sette partikolle­ger på plass. Slikt tar man ikke i det åpne rom, tvert i mot.

Min tillit til lederen i Alta Arbeiderpa­rti og til lederen i Finnmark Arbeiderpa­rti har vaert, og er så dårlig, at jeg ikke har sett det likt å snakke med disse uten at det er vitner til stede. Og i tilfellet der jeg hadde samtaler med lederen i Finnmark Arbeiderpa­rti, Ingalill Olsen, så var også ordføreren i Alta til stede. Mitt tema var måten hun hadde behandlet Alta Arbeiderpa­rti på ved å angripe lokalparti­et gjennom Finnmark Dagblad. Jeg fortalte da at dette var svaert uheldig, og at dersom det ikke ble rettet opp i, så ville hun oppleve opp mot 1000 stryk ved stortingsv­alget. Nå ble det «bare» 625 stryk. Dette fordi partiet i Alta ble halvert og oppnådde etterkrigs­tidens dårligste resultat med kun tillit fra 16% av velgerne. Etter dette møtet ble jeg beskyldt for å ha truet Ingalill Olsen. Det stemmer ikke, jeg forsøkte imidlertid å advare henne om hvilken situasjon partiet ville havne i dersom hennes forhold til Alta ikke ble rettet opp. Det har jeg vitner på.

Undertegne­de hadde også vitne til stede under en samtale med leder av Alta Arbeiderpa­rti, Steinar Karlstrøm, i fjor høst. I møtet nektet Karlstrøm å ta avstand fra mobbingen som nestledere­n i styret i Alta Arbeiderpa­rti hadde fremsatt i Altaposten, der han påstod at undertegne­de prøvde å styre partiet fra Spania. Det som imidlertid ikke falt i god jord hos Steinar Karlstrøm, var at jeg ønsket en annen person enn han som listekandi­dat fra Alta. Noe jeg også hadde gitt uttrykk for. Som medlem i Alta Arbeiderpa­rti har jeg en demokratis­k rett til å fremme mitt syn – dette selv om jeg har passert 80 år. Det bør alle forstå, spesielt lederen i Alta Arbeiderpa­rti. Men så lenge Karlstrøm, som leder i Alta Arbeiderpa­rti, ikke tar avstand fra det nestledere­n fremsetter offentlig, så vil jeg påstå at dette var gjort etter ordre fra lederen.

Nå er det også slik at et valgresult­at er en eksamen for partileder­ne. Her fikk ledere i Alta Arbeiderpa­rti 1195 stryk og kom seg ikke inn på Stortinget. Hvor mange stryk han ville ha fått dersom valgresult­atet i Alta hadde vaert normalt på 30-35% kan man selvsagt bare spekulere i. Uansett må dette få betegnelse­n meget dårlig. Og her har lederne et saerlig ansvar. I dette tilfelle både i Alta Arbeiderpa­rti og i Finnmark Arbeiderpa­rti. Årets resultat kan ikke få annet enn karakteren IKKE BESTÅTT.

Jeg ser imidlertid lyst på fremtiden for Alta Arbeiderpa­rti – med en stor og talefør gruppe Aufere. Stå på – og følg ideologien. Det vil vaere med på å skape tillit og løfte partiet igjen.

 ??  ?? TAR BLADET FRA MUNNEN: Gunnar Mathisen er kritisk til både lederen i Alta Ap og Finnmark Ap.
TAR BLADET FRA MUNNEN: Gunnar Mathisen er kritisk til både lederen i Alta Ap og Finnmark Ap.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway