Altaposten

– På tide å lese for guttene

Elevene i Finnmark gjør det bedre på nasjonale prøver, men guttene sinker på lesing.

- Av Kita Eilertsen kita@altaposten.no

– Vi ser at for Alta har man klart å heve nivået gradvis i lesing og regning på de svakeste elevene. Vi ser også at den laveste presterte eleven fikk 41 poeng, mens den høyeste fikk 58 poeng. Det er veldig bra, sier seniorrådg­iver Liv-inger Rystrøm hos Fylkesmann­en i Finnmark.

I Finnmark øker elevenes prestasjon­er med to poeng i regning, og ett poeng i engelsk og lesing. Men fortsatt skårer guttene lavt på lesing.

– Det er det på tide å gjøre noe med, sier seniorrådg­iver Liv-inger Rystrøm hos Fylkesmann­en.

Mens guttene skårer 48 skalapoeng, skårer jentene 51 poeng i lesing på 8. trinn. Det er det samme som i resten av Finnmark. Landsgjenn­omsnittet er 49 for gutter, og 51 for jenter. Både Alta og Finnmark gjør det bedre enn før, men ligger fortsatt unger landsgjenn­omsnittet.

Når det gjelder lesing, som jo er viktig for å kunne forstå alle fag, og som saerlig sier noe om fullføring av videregåen­de skole, så er det fortsatt et varsku til gutteforel­dre. Jentene ligger hele tre skalapoeng over guttene. På 9. trinn skiller det bare ett poeng mellom dem.

– I Alta ser vi at jentene i 8. klasse skårer tre poeng høyere enn guttene i lesing. Vi vil oppfordre både skolene og foreldrene i Alta til å følge guttene tettere opp på lesing. For i regning er guttene ett poeng bedre enn jentene. Men lesing er utrolig viktig, for det må du kunne når du skal ta deg videre utdanning, sier Rystrøm. Ellers er det gode resultater når man sammenlign­er med tidligere perioder, både i Finnmark og i Alta.

– I Alta har man god skoleledel­se, gode systemer og gode laerere så vi vet at det er mye som kan gjøres der. Vi ser et tydelig taktskifte hos rektorene og skolene, sier hun.

Her leser jentene godt

På Alta ungdomssko­le, som er Finnmarks største ungdomssko­le, har man klart å løfte saerlig jentene i lesing. Her skårer jentene så høyt som 53 skalapoeng på 9. trinn, mens guttene er på 49. På Sandfallet skårer jentene 52 poeng, som også er veldig bra. Landsgjenn­omsnittet sier 53 poeng for gutter og 55 poeng for jenter, på 9. trinn, så vi ligger fortsatt under landet.

– Når det gjelder lesing er jeg veldig fornøyd med at alle har klart å løfte seg fra det ene året til det andre. Vi ser resultater. Men det er klart, vi som skole har en stor utfordring i å løfte elevene enda mer og engasjere dem, sier assisteren­de rektor Anne Brynhild Hykkerud.

Hun trekker saerlig frem prosjektet «Mestring i Alta-skolen» som hun tror er med på å løfte nivået.

– Vi har hatt systematis­k jobbing i alle kommunene i Finnmark for å få bedre resultater for elevene på de nasjonale prøver. Og det ser vi resultater av nå, forteller Liv-inger Rystrøm hos Fylkesmann­en i Finnmark.

– Jeg synes skolesekto­ren i Finnmark skal unne seg en bløtkake, for man jobber bra. Man har også klart å løfte de svakeste elevene, sier Rystrøm.

 ??  ?? GODE LESERE: På Alta ungdomssko­le har jentene oppnådd hele 53 poeng i lesing på nasjonale prøver. Bilde er fra 2013, da man også presterte godt i lesing.
GODE LESERE: På Alta ungdomssko­le har jentene oppnådd hele 53 poeng i lesing på nasjonale prøver. Bilde er fra 2013, da man også presterte godt i lesing.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway