Altaposten

– Bare gjør det

I stedet for å vente på planer og penger, har Bjørn Conrad Berg tatt i bruk lean på sin måte.

- Av Kita Eilertsen kita@altaposten.no

Han har allerede leanet flere nyinnførin­ger på rådhuset, og det er en selvfølge at arbeidsgru­ppene har bestått av de som er involvert i jobben. Mye er blitt langt mer effektivt enn før. Elektronis­k post og arkiv, papirløse møter er noe.

– Jeg tenker at dette er en fin arbeidsmet­odikk og tegne arbeidspro­sessene, og gjøre det ilag med flere, og de som er involvert i arbeidspro­sessene. Da ser man veldig greit hva som skjer og om det er tidstyv man kan fjerne, sier Bjørn Conrad Berg.

– Når vi skal innføre noe nytt, eller prøve å gjøre ting på en ny måte, tenker vi; dette kan vi leane, sier han.

Unøvdvendi­g papir

– Mye av papirbehan­dlinga vi driver med kan vaere unødvendig. Det har vi sett når vi har tegnet opp skisser. Mye av det vi tidligere skrev ut på papir, trenger vi ikke å gjøre det. Vi trenger kanskje ikke en ekstra kopi for å sikre oss. Det er mye vi har kunnet sløyfe av arbeid når leanet prosessen, sier han.

Assisteren­de rådmann Målfrid Kristoffer­sen litt stolt av Bjørn Conrad Berg som uredd har tatt i bruk den moderne arbeidsmet­oden.

– Han bare gjør det. Bjørn Conrad Berg er en foregangsm­ann. Han tok tidlig i bruk lean i planleggin­g og innføring av nye arbeidsmet­oder på rådhuset, forteller Målfrid Kristoffer­sen.

Som leder på servicesen­teret ser Berg raskt hva som berører innbyggern­e. Det er derfor enklere for han å se hvordan han kan tilrettele­gge tjenestene til beste for innbyggern­e.

Dette leaner de

Elektronis­k manntallfø­ring på valgdagen er en av oppgavene de har «leanet». Papirløse møter for politikern­e en annen.

– Vi tok bort kopier, slapp å pakke i konvolutte­r og kjøre papirene ut med drosje. Vi slapp unna en masse arbeid, forteller Kristoffer­sen.

– Da vi tegnet opp i flytdiagra­m hvordan dette foregikk, så vi hvordan kopiering og utkjøring tok tid. Og selv om det også har kostet å kjøpe inn Ipad-er og drifte disse, så har vi nok spart mye tid, forteller Berg. – Nå får de folkevalgt­e sakspapire­ne kjemperask­t, forteller Kristoffer­sen. det.

De er forsiktige med å ta i på hvor mye kommunen har spart, men at det er snakk om flere hundre tusen kroner er det ingen tvil om.

– Vi har også brukt lean da vi innførte elektronis­k post. Det handler om måten man tenker på, og å gjøre ting på en ny måte, forklarer Berg.

Nå holder han på å leane innføringe­n av borgerlig vielse som skal innføres fra 1. januar. Det er om å gjøre å få det til å fungere mest mulig effektivt.

 ??  ?? LEANING I PRAKSIS: Slik så det ut på bordet de første gangene de tok i bruk leanmetode­n. (Foto: Målfrid Kristoffer­sen/alta kommune).
LEANING I PRAKSIS: Slik så det ut på bordet de første gangene de tok i bruk leanmetode­n. (Foto: Målfrid Kristoffer­sen/alta kommune).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway