Altaposten

Altavaerin­ger i spissen

Denne uken lander det nye redningshe­likopteret på Sola.

- Av Kita Eilertsen kita@altaposten.no

– Dette er veldig artig. Det er stort for oss og absolutt artig å vaere de første, sier systemoper­atør og navigatør Svein Inge Bang fra Alta.

– Vi regner med fem timer total flytid, mellomland­ing i Aberdeen, ta en matbit og en liten pause, og fylle drivstoff. Så lander vi på Sola på torsdags ettermidda­g – kveld, sier Bang.

Torsdag ettermidda­g lander det aller første av 330-skvadronen­s nye AW101 på Sola. I crewet på fire er det to altavaerin­ger, Svein Inge Bang og Oddmund Danielsen. De har jobbet tett med testing og godkjennin­g av helikopter­et og har fått aeren av å lande med det aller første helikopter­et som nå overlevere­s.

Svein Inge Bang er fra Alta men har jobbet for 330-skvadronen i 19 år, og OT&E (Operativ Test & Evaluation) i snart to år. Han er bosatt i Sandnes. Sammen med en annen altavaerin­g, maskinist Oddmund Danielsen, er han i crewet på fire som tar det aller første av de nye redningshe­likoptrene til Norge.

Testing i England

Vi snakker med operatøren mens han er i Yeovil i Somerset, sørvest i England. Her har de hatt opplaering og testflygin­g.

– Først fikk vi utdanning på Ground School der vi laerte alt det teoretiske, og så hadde vi opplaering på flygning, forteller Bang som har vaert i England i til sammen fire måneder.

De siste to ukene har de testet alle systemer og godkjent helikopter­et før det kunne overlevere­s. – Virker alt som det skal? – Ja, alt virker som det skal, men det er alltid noen småtterier som må fikses, sier Bang.

Stor forskjell

Dette er Luftforsva­rets nye redningshe­likoptre tilhørende 330-skvadronen, som skal stasjonere­s på seks stasjoner over hele landet. AW101 er bedre enn Sea King på mange måter.

– Den store forskjelle­n fra Sea King-en er at denne har mye høyere hastighet, og har avising. Så vi trenger ikke å gå ut og inn av fjordene, men kan gå mer direkte over fjell, også i dårlig vaer, forteller han.

Det nye helikopter­et er både sterkere og større og har lengre rekkevidde, enn sin forgjenger Sea King som trofast har tjent 330-skvadronen i over 40 år. AW101 har fått sine norske farger. Med en spesiell aesa-radarinsta­llasjon, på snuten og på hver side av skroget, dekker radaren 360 grader, ifølge Teknisk Ukeblad.

Redningshe­likopteret kan fly 315 nautiske mil ut og tilbake til samme base uten å etterfylle drivstoff. Det har marsjhasti­ghet på 150 knop mot Sea Kings 110, og har også et flight autopilots­ystem i verdenskla­sse.

– Det er også større kabin så vi kan ta flere pasienter med, og mye bedre plass for lege og redningspe­rsonell, sier han.

Banak nummer tre

De første helikoptre­ne innføres på Sola, så Ørland og Banak som nummer tre. Deretter er det Bodø, Rygge og Florø som skal få nye redningshe­likoptre.

– Crewet på basene må også få seks måneders opplaering på det nye helikopter­et, forteller Svein Inge Bang.

Når dette helikopter­et er på plass, skal de 15 andre helikoptre­ne også testes, godkjennes og flyges hjem.

– Vi er et team på fire stykker som gjør dette. Det har vaert en lang vei, men det blir veldig bra. Dette er et kjempespra­ng for redningstj­enesten, sier Svein Inge Bang.

Innfasinge­n av AW101 betyr en ny epoke for norsk redningstj­eneste. Sea Kingen skal pensjonere­s innen 2020.

 ??  ??
 ??  ?? TESTING: Etter fire måneders opplaering i England, er systemoper­atør/navigatør Svein Inge Bang og maskinist Oddmund Danielsen klare til å operere AW101.
TESTING: Etter fire måneders opplaering i England, er systemoper­atør/navigatør Svein Inge Bang og maskinist Oddmund Danielsen klare til å operere AW101.
 ??  ??
 ??  ?? FLYR HJEM: Disse to altavaerin­gene er med i crewet på fire som tar det første Aw101-helikopter­et hjem til Norge. Svein Inge Bang og Oddmund Danielsen sammen med to piloter ankommer Sola torsdag. (Foto: OT&E)
FLYR HJEM: Disse to altavaerin­gene er med i crewet på fire som tar det første Aw101-helikopter­et hjem til Norge. Svein Inge Bang og Oddmund Danielsen sammen med to piloter ankommer Sola torsdag. (Foto: OT&E)
 ??  ?? EN NY EPOKE: Med større plass, større rekkevidde og tre motorer vil 16 AW101 redningshe­likoptre bety en helt ny epoke for norsk redningstj­eneste. (Foto: Forsvaret)
EN NY EPOKE: Med større plass, større rekkevidde og tre motorer vil 16 AW101 redningshe­likoptre bety en helt ny epoke for norsk redningstj­eneste. (Foto: Forsvaret)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway