Altaposten

Stemmen ble avvgitt ved fullmakt

Vedtektsen­dring ble gjort på grunn av en misforståe­lse.

- Av Magne Kveseth kveseth@altaposten.no

Da Ymber fikk kjøpe Troms Kraft sine aksjer i Kvaenangen kraftverk, var det inngått en avtale mellom Ymber og Troms kraft om at Troms Kraft kunne kjøpe Troms fylkeskomm­une sine Ymber-aksjer. Avtalen var inngått med en frist på ett år, en frist som gikk ut i sommer og som Troms Kraft selv ikke overholdt. Dermed var avtalen utgått på dato. – Det stemmer. Den gamle avtalen gjelder ikke fordi det var satt en tidsfrist på et år, sier direktør for Ymber AS Erling Stene Martinsen.

Han forteller at Loppas ordfører satt vaerfast på Sandland og kunne derfor ikke møte da aksjeoverd­ragelsen skulle behandles på nytt i generalfor­samlingen til

Ymber 3.november. Som eneste eierrepres­entant skulla han da stemme i tråd med kommunesty­rets vedtak, nemlig at Loppa går mot vedtektsen­dringen. Hadde Halvorsen møtt og stemt, slik flertallet i kommunesty­ret instruerte han til, ville Troms Kraft ikke kunne overta fylkeskomm­unens Ymber-aksjer.

Fordi Halvorsen var forhindret fra å møte skulle ordføreren i Kautokeino få fullmakt til å stemme for Loppas eierandel, men ved en misforståe­lse stemte Johan Vasara stikk motsatt av hva Loppa kommunesty­re hadde besluttet. Dermed ble det enstemmig vedtatt å tillate aksjeoverd­ragelsen.

– Det hele beror på en misforståe­lse, er ordfører Johan Vasara i Kautokeino sin kommentar til saken. Kautokeino og alle de andre eierne var for overdragel­sen.

Behandles om igjen

Halvorsen hadde ifølge direktøren for Ymber ikke gitt Vasara fullmakt med instruks, og dermed ble det gjort en feil under avstemning­en, noe eiermøtet i Ymber er gjort oppmerksom­me på i ettertid. En meget spesiell beslutning er derfor fattet av styret for Ymber AS, de har underkjent vedtaket som ble fattet på generalfor­samlingen. Noe de ikke kan gjøre.

Troms fylkeskomm­une har sendt brev til Ymber om at de anser vedtaket som gyldig. De nye vedtektene, som altså flertallet i Loppa kommunesty­ret stemte mot, skulle åpne for at Troms Kraft kommer inn på eiersiden i Ymber i stedet for Troms fylkeskomm­une. En slik avtale kom i stand da Troms Kraft AS solgte sine aksjer i Kvaenangen kraftverk til Ymber AS, men så fikk ikke Troms Kraft effektuert avtalen før et år var omme - og derfor måtte hele saken opp igjen på nytt. Troms fylkeskomm­une mener vedtaket i eiermøtet er bindende og er klare til å selge aksjene sine til Troms Kraft.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway