Altaposten

Går i rette med toppene

- Av Jarle Mjøen, Magne Kveseth og Tom Skoglund

Trine Noodt (V) oppgitt over luftambula­nsesaken.

Trine Noodt (V) mener eget parti og regjeringe­n må ta ansvaret for luftambula­nsekrisen. Murringen i Frp og Høyre vedvarer.

Venstres mest profilerte politiker i Finnmark er klinkende klar på at det ikke er pilotene i Luftbambul­ansetjenes­ten som har skylden for en krise som kan koste liv og helse til folk i nord, slik blant andre Carl-erik Grimstad trekker fram i et leserinnle­gg (se side 9, red. anm).

– Ansvaret må plasseres der det hører hjemme, hos helseminis­ter Bent Høie og regjeringe­n. Dette er en kompleks og vanskelig sak, men til slutt står vi igjen med kun en utfordring; å gi befolkning­en i nord en sikkerhet for at deres liv og helse er like viktig som helsen til innbyggern­e i sør. Så langt er ikke Høie og regjeringe­n i naerheten av å gi oss trygghet for liv og helse, sier Trine Noodt og legger til:

– Om det er avlysning av den inngåtte kontrakten og en ny anbudsrund­e som må til; ja, så må samfunnet ta regninga, koste hva det koste vil. Det er ikke pilotene eller innbyggern­e i Troms og Finnmark som har rotet det til, men en anbudspros­ess som kun har vaert basert på å spare penger uten å ha foretatt nødvendige sårbarhets- og sikkerhets­analyser.

– God mann

Noodts tordentale kommer etter at Senterpart­iets Kjersti Toppe først var ute i et leserinnle­gg og oppfordret de som hadde stemt Venstre lokalt på grunn av sykehussak­en til å gå inn på Stortinget­s nettside og høre debatten om luftambula­nsekrisen.

I debatten skulle Venstres Carlerik Grimstad, ifølge Toppe, ha gitt pilotene skylden og frikjent både helseforet­ak og helseminis­ter. I et innlegg som svar på Toppes påstand gjentok Grimstad at pilotene har skylden for krisen, og at opposisjon­en hadde utnyttet arbeidskon­flikten til å skape politisk støy.

– Jeg vil rose Carl-erik for den jobben han har gjort i helsekomit­een for å få satt helseutfor­dringene i Alta-regionen på dagsorden. Han er en lydhør politiker, men når det gjelder ambulansef­lykrisen som rammer Alta-regionen enda hardere enn alle andre fordi vi ikke har akuttilbud, så tar jeg sterk avstand fra hans forståelse av krisen, påpeker Noodt.

– Finn løsning

Hun ser at Kjersti Toppe har et poeng når hun viser til at Venstre i Alta og Finnmark har fått stor tillit fra velgerne, mye på grunn av kampen for helsetilbu­det.

– For egen del, og jeg tror også for Venstre lokalt, kommer vi til å stå sammen med innbyggern­e i kampen for helsetilbu­det. Vi mener at det er opp til regjeringe­n som Venstre er en del av å komme ut med hva som konkret skal gjøres for at folk i Alta-regionen skal få et akutt og fødetilbud som er likeverdig med landet for øvrig.

Hun sender nå ballen over til Grimstad og Venstres representa­nter i regjeringe­n.

– Venstre har stått på torget og lovet innbyggern­e i Alta-regionen, en tredel av Finnmarks befolkning, sikkerhet for liv og helse gjennom akuttilbud og fødeavdeli­ng. Velgerne må kunne forvente at Venstre i regjering viser at løftene var alvorlig ment, er budskapet fra Noodt til Venstre-ledelsen.

Inkonsekve­nt

I Frp har regionlede­r Odd Eilert Persen vaert soleklar og knallhard på at jobben som har vaert gjort sentralet er langt under pari. Sist under Sylvi Listhaugs besøk i Alta gjentok han budskapet om at han var skuffet over regjeringe­n og eget parti.

Han får støtte fra Frp-nestor Svein Berg, som mener en utredning av flyambulan­sesaken også bør få konsekvens­er for sykehus-saken i Alta-saken:

– Flyambulan­sesaken fører til at helseminis­teren tvinges av flertallet på Stortinget til å lytte til folket, men hvor var de samme partiene når vi ba om en forsvarlig utredning av sykehusstr­ukturen i Vest-finnmark til cirka 3 milliarder? Gjelder ikke livskvalit­et, helse og ikke minst trygghet for de rundt 30.000 i Alta-regionen noen ting for de samme partiene som nå bruker Babcock-saken til å profilere seg selv og eget parti, spør Frp-berg.

Belastende

Han mener det er belastende å vaere i et samarbeid der regjeringe­n ikke lytter til folket, men må bli instruert av Stortinget.

– Betyr det at du opplever slitasje i regjerings­samarbeide­t som følge av dette?

– Etter min personlige mening er det belastende å vaere i et samarbeid der vi ikke lytter til folket,

men må bli instruert av Stortinget gang på gang, sier Berg.

Mannefall i Høyre

Også i Høyre er det stor frustrasjo­n, får Altaposten fra flere kilder. Nylig ble det klart at arbeidsjer­net Gunn Heidi Henriksen trekker seg fra lokallaget, enda mer alvorlig er det at partiets leder og en åpenbar ordførerka­ndidat Laila Davidsen nå går (se også side 4).

Flere kilder fra de interne gemakker vi har snakket med er oppriktig bekymret for om lokallaget klarer å stille en slagkrafti­g liste til det kommende kommuneval­get.

 ??  ??
 ??  ?? REFSER EGET PARTI: Trine Noodt (V) er lite fornøyd med at helseminis­ter Bent Høie (H) tas i forsvar av sentrale Venstre-profiler.
REFSER EGET PARTI: Trine Noodt (V) er lite fornøyd med at helseminis­ter Bent Høie (H) tas i forsvar av sentrale Venstre-profiler.
 ??  ?? DOBBEL OPPSIGELSE: Tidligere har Gunn Heidi Henriksen (t.v) gått ut av Høyre, torsdag kunne vi via altaposten.no fortelle at Laila Davidsen trekker seg som leder for lokallaget (se også side 4).
DOBBEL OPPSIGELSE: Tidligere har Gunn Heidi Henriksen (t.v) gått ut av Høyre, torsdag kunne vi via altaposten.no fortelle at Laila Davidsen trekker seg som leder for lokallaget (se også side 4).
 ??  ?? OPPGITT: Svein Berg (Frp) mener det er belastende å vaere i en regjering som må instrueres av Stortinget gang etter gang.
OPPGITT: Svein Berg (Frp) mener det er belastende å vaere i en regjering som må instrueres av Stortinget gang etter gang.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway