Altaposten

Endelig sommer!

Etter uker med «istid», kunne Julie Helen og Anna Sofie juble for livgivende solstråler i sentrumspa­rken.

- Av Astrid Krogh astrid@altaposten.no

I takt med solens stråler og varmegrade­r kryper folk ut fra sine hjem og kontorer. Alle har venta, og venta, på at varmen skulle ankomme Finnmark. Det har også Sandra Lucie Moen og venninna Camilla Kolstrøm gjort. Sammen med datteren Emma Lucie Haetta og tantebarn Marius Kolstrøm var planen å tilbringe hele dagen her.

– Nå skal vi grille, kose oss og la barna leke på stranden, og bade. – Skal du bade? – Nei, det er nok barna som blir å bade, innrømmer Sandra. Bading ble det definitivt. Marius og Emma kom springende tilbake etter å ha testet temperatur­en. – Camilla, vi har bada, roper Marius. Emma har en bestilling til mamma. – Jeg må ha badedrakte­n på! – Er det deilig med sol? – Jaaaaa, svarer begge i kor. I Alta sentrum benyttet Julie Helen (8 år) og lillesøste­r Anna Sofie (6 år) muligheten til å kjøle seg ned i fontenen. Lykkelige hyl, sammen med plaskende vann, er lyden av sommer. – Det er deilig at sola skinner, sier Julie Helen.

Påvirkning «sørfra»

En ting er å vente på sommeren. En annen ting, og som kan vaere mye verre, er å vente mens landet er delt i to, og alle sør for Trondheim har postet bilder og svettet i en god måned. Sandra innrømmer at det betyr noe. – Dem har hatt det veldig fint, mens vi har hatt det veldig kaldt og har vaert nødt å kle oss i varme klaer. I dag så har vi det naert på oss, gjennom Snap Chat og Facebook.

– Tror du vi venta like mye før, når vi ikke fikk delt bilder sørfra om godvaer? – Nei, vi gjorde nok kanskje ikke det.

Holder vaeret seg?

Rundt 17. mai var det noen godvaersda­ger og nordlendin­gene fikk håp om en bra sommer. En rekke gamle ordtak var også flittig i bruk. Du har kanskje hørt denne: Hvis sulten-erik kommer i skjorteerm­er den 18. mai, så kommer som regel Urbanus i pesken etter 25 mai. Hvis Erik kommer i pesken, så kommer Urbanus i skjorteerm­er. 18. mai var det cirka 10 grader og overskyet, så da er det vel håp for sommeren likevel. Eller?

Ifølge yr.no er det mandag og tirsdag som er klart best med sol og 20 grader. Onsdag kommer gråvaeret igjen, 12 grader på det meste og regn. Fortvil likevel ikke; torsdag og fredag er det tilbake til 18 grader og delvis sol. I indre Finnmark er det meldt opp mot 27 grader, forteller vakthavend­e meteorolog Gunnar Noer til NRK. Sandra har et godt råd for oss som bor i nord og som har flere kalde enn varme dager.

– Ta en dag av gangen og kose seg

med det man har. Det gjør i hvert fall vi.

Når Altaposten er i ferd med å forlate strandperl­en, ankommer en minibuss med mennesker som har planlagt å nyte dagen i vannkanten. Ingen tvil om at man er flink å utnytte de soldagene man få

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? NYTER DAGEN: Bestemor Erika Elisabeth har tatt med seg Helena (8 år) og Alma Othelie (2 år) for lek på Lathari. Alle tre synes det er nydelig med varme og de skal utnytte det maksimalt.
NYTER DAGEN: Bestemor Erika Elisabeth har tatt med seg Helena (8 år) og Alma Othelie (2 år) for lek på Lathari. Alle tre synes det er nydelig med varme og de skal utnytte det maksimalt.
 ??  ?? VI HAR BADA: Marius Kolstrøm og Emma Lucie Moen, begge fem år, var i ekstase da de hadde testa badetemper­aturen.
VI HAR BADA: Marius Kolstrøm og Emma Lucie Moen, begge fem år, var i ekstase da de hadde testa badetemper­aturen.
 ??  ?? FORNØYD: Sandra Lucie Moen (t.v) og Camilla Kolstrøm har med seg alt de trenger for en dag ute på stranden. Her blir det både lunsj og middag.
FORNØYD: Sandra Lucie Moen (t.v) og Camilla Kolstrøm har med seg alt de trenger for en dag ute på stranden. Her blir det både lunsj og middag.
 ??  ??
 ??  ?? SANDSLOTT: Jakob Paulsen (4 år) synes det er deilig med sommer for da kan han leke i sanden på stranda. – Dette er en klo, forklarer han.
SANDSLOTT: Jakob Paulsen (4 år) synes det er deilig med sommer for da kan han leke i sanden på stranda. – Dette er en klo, forklarer han.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway