Altaposten

Slipper bot på sjarmen

- Av Kita Eilertsen kita@altaposten.no

P-vaktene har ikke hjerte til å straffe Gråtass.

Gråtass sto tydelig feilparker­t utenfor Amfi, men slapp unna boten. Veteran-traktoren er et hyggelig innslag som går klar av parkerings­vaktene på langs av landet. Så også i Alta denne uka. – Jeg har ennå ikke klart å få parkerings­bot, sier Svein Kirknes som sto feilparker­t i Alta sentrum.

– Å få parkerings­bot er faktisk noe jeg håper på. Da legger jeg den ut på Facebook. Noen steder får jeg stå inne på torget fordi de synes det er så artig at jeg kommer til byen. Andre steder må jeg lure meg til å stå i sentrum, forteller stjørdalin­gen Svein Kirknes (59). Hobbyen selv om han har jobbet hardt, og prøvd seg i arbeidsliv­et igjen – klarte han det ikke.

Dermed har han i stedet fått god tid til å dyrke hobbyen sin – gamle veterantra­ktorer. 200 mil mot nord 8. juni la han ut på den lange ferden langs E6 fra Stjørdal til Kirkenes med Gråtass, som er en skinnende, grå Ferguson fra 1956. Riktignok med nye dekk og sete, men med åpen motor med glinsende detaljer. Traktoren kjøpte han i 2014, og har siden oppgradert den.

Med seg har han dukken Lura, som han kjøpte for 300 kroner i Trondheim. Han måtte jo ha reisefølge når kona ikke ville bli med.

Når han trenger en pause, har han ei lita koie med seg. Den har han bygd og innredet selv – med seng som kan slås opp, kjøleskap, radio, servant, og alskens finurlighe­ter man måtte ha behov for. Et solcellepa­nel på taket gir strøm til det meste. Han er stolt av innretning­en, og viser hvordan blinklyset kan settes på, og at døra har to håndtak. På brisken ligger reinskinne­t han fikk i gave på turen, og et troll vokter inngangen. Mye hjelp på veien Turen har fått masse oppmerksom­het og flere medier har hatt saker om den, blant annet TV2.

– Jeg synes det er veldig stas, sier han.

Men turen er slett ikke billig. Traktoren bruker rundt tre liter bensin på mila og allerede har han brukt 17.000 kroner i drivstoff. Derfor håper han at noen vil bidra over vipps.

Selv om han trivdes veldig godt i Alta, går turen nå videre til Kirkenes. Turen har ikke vaert lett og har tatt lenger tid enn planlagt. Over Saltfjelle­t var det vaerhardt og kaldt, og han har hatt mange motorstopp på veien, men også fått mye hjelp.

– Vet du noen som kan hjelpe meg med denne? spurte jeg en ung gutt. – Han pappa kan, sa gutten, og så kom faren og fikset motoren. Jeg møter så mye hyggelige mennesker overalt, sier Svein Kirknes før han legger i vei.

 ??  ??
 ??  ?? 200 MIL MED GRÅTASS: Svein Kirknes har kommet til Alta på sin lange ferd fra Stjørdal til Kirkenes med veterantra­ktoren Gråtass fra 1956. (Foto: Kita Eilertsen)
200 MIL MED GRÅTASS: Svein Kirknes har kommet til Alta på sin lange ferd fra Stjørdal til Kirkenes med veterantra­ktoren Gråtass fra 1956. (Foto: Kita Eilertsen)
 ??  ?? EN GOD DAG: Parkerings­vakta Britt Lillian Mikalsen hadde ikke hjerte til å gi Gråtass bot.
EN GOD DAG: Parkerings­vakta Britt Lillian Mikalsen hadde ikke hjerte til å gi Gråtass bot.
 ??  ?? MED LURA: – Nei, det er ikke brura, det er Lura. Jeg kjøpte henne for 300 kroner i Trondheim. Det var billig reisefølge, ler Svein Kirknes.
MED LURA: – Nei, det er ikke brura, det er Lura. Jeg kjøpte henne for 300 kroner i Trondheim. Det var billig reisefølge, ler Svein Kirknes.
 ??  ?? ARTIGE INNRETNING­ER: Siden turen er dyr, tar han gjerne imot sponsorer og tips – på vipps eller rett i melkespann­et.
ARTIGE INNRETNING­ER: Siden turen er dyr, tar han gjerne imot sponsorer og tips – på vipps eller rett i melkespann­et.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway