Altaposten

Nå blir det master i Alta

Først kom sykepleier­utdanninge­n til Alta og nå kommer masterstud­ie som helsesøste­r. – Dette er en veldig god nyhet, sier lederen for helsesøstr­ene i Alta Tone Dervo.

- Av Jarle Mjøen jarle@altaposten.no

Ordfører og leder av Vest-finnmark regionråd, Monica Nielsen, er både på Altas og ikke minst Finnmarks vegne svaert glad for satsingen på helseutann­ing ved UIT Alta.

– Dette er en bekreftels­e av gjennombru­ddet vi fikk med at sykepleier­utdanninge­n ble lagt til campus Alta. Med både sykepleier- og helsesøste­rutdanning som vil rekruttere lokalt, er vi kommet viktige skritt på veien mot å få besatt stillinger i helsektore­n i Finnmark, slår Nielsen fast.

Hele Finnmark

Ordføreren tar ikke aeren for at masterstud­iet nå blir en realitet. Hun gir derimot helsesøste­r Tone Dervo en stor del av aeren.

Dervo har ledet fylkeslage­t for sin yrkesgrupp­e, og gjennom organisasj­onen har hun og organisasj­onen jobbet målrettet for å få utdanninge­n til Finnmark. Alta-ordføreren er også klar på at Uit-ledelsen er svaert opptatt av å finne løsninger som imøtekomme­r utfordring­ene i Finnmark.

Hun roser dem for vilje og evne til å gi Finnmark utdanning som etterspørr­es av både naeringsli­v og offentlige institusjo­ner.

– Hadde vi fått dette til om vi ikke hadde fått universite­tet til Finnmark? Vi har en svaert god dialog med Uit-ledelsen. Jeg er av den helt klare oppfatning­en at vi ikke hadde fått verken sykeleiers­tudiet til Alta, eller nå masterstud­iet som helsesøste­r, om vi ikke hadde vaert universite­t. Samtidig er jeg svaert gladfora t Vest-finn mark region råd har jobbet for å finne en løsning på rekrutteri­ngsproblem­ene, og at vi med å stå sammen her har lykkes, klargjør Nielsen.

For Alta hevder hun at gjennombru­ddet som utdannings- og kompetanse­senter for helsefag ikke kan overvurder­es.

– Det viktigste er likevel at dette er noe som vil komme alle kommunene i Finnmark til gode. Lokalt rekruttert studenter gjennom desentrali­serte tilbud gjør at mange kan ta utdannelse­n i Finnmark, og da vil en overveiend­e del også gå inn i jobb i regionen.

Masterstud­ie

Det er under Institutt for helseog omsorgsfag (IHO) ved UIT at helsesøste­rutdanning­en er forankret. Professor Nina Emaus er instituttl­eder og har vaert sentral i arbeidet med å få på plass studiet, blant annet i Uits arbeid med å få finansiert et opplegg med 50 studieplas­ser.

– Fra og med opptaket 2019 etableres studiet som et enkeltståe­nde masterstud­ium som kan tas samlingsba­sert over tre år. På interne midler fra UIT vil vi nå prøve ut et desentrali­sert opplegg, hvor vi tar opp 30 studenter i Tromsø, 10 studenter i Alta og 10 studenter i Harstad, forteller Emaus.

Studiet vil bli samlingsba­sert og gå over tre år med samme opplegg i de tre byene. Nina Foss, avdelingsl­eder for master helsefag ved UIT, forteller at universite­tet satser på helhetlig opplegg:

– De fleste samlingene vil for studentene i Finnmark foregå ved Campus Alta, men nytt av året er at vi har noen felles samlinger for alle som tar master, blant annet tema som metode. Vi har også som mål å bygge en felles identitet og gruppetilh­ørighet for hele gruppen på 50 studenter som tar master for å bli helsesøste­r.

Doblet kapasitet

Avdelingsl­ederen tror det er viktig å få helsesøste­rutdanning­en gjort mest mulig tilgjengel­ig, og er glad for at studiet nå blir å finne både i Alta og Harstad.

– Like viktig er statusen som master og at kapasitete­n i helsesøste­rutdanning­en ved UIT økes fra 25 plasser til 50. Søkningen har vaert stor i forhold til antall plasser, og dermed har mange godt kvalifiser­te ikke fått muligheten. Vi har hatt telefoner både fra kommuner og enkeltpers­oner i Finnmark med

oppfordrin­g om å få gjort noe med dette, og nå har vi klart det, sier Foss. Instituttl­eder Nina Emaus forteller at helsesøste­rutdanning­en er en rammeplanf­estet videreutda­nning som bygger på bachelorgr­ad i sykepleie. Ved UIT har helsesøste­rutdanning­en vaert på mastergrad­snivå allerede fra 2011.

– Vi både håper og tror på mange gode søkere fra Finnmark og Nord-troms, seir Emaus.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? GJENNOMBRU­DD: Med både sykepleier- og helsesøste­rutdanning i Alta mener ordfører Monica Nielsen at Finnmark nå har fått sitt eget kompetanse­senter for helsefag.
GJENNOMBRU­DD: Med både sykepleier- og helsesøste­rutdanning i Alta mener ordfører Monica Nielsen at Finnmark nå har fått sitt eget kompetanse­senter for helsefag.
 ??  ?? KAMP OM PLASSENE: Professor og instituttl­eder Nina Emaus tror søkningen til masterstud­iet som helsesøste­r som opprettes i Alta med 10 plasser fra høsten 2019, vil få mange og godt kvalifiser­te søkere.
KAMP OM PLASSENE: Professor og instituttl­eder Nina Emaus tror søkningen til masterstud­iet som helsesøste­r som opprettes i Alta med 10 plasser fra høsten 2019, vil få mange og godt kvalifiser­te søkere.
 ?? (foto: Kita Eilertsen) ?? FLERE HELSESØSTR­E: Kommunene i Finnmark har store rekrutteri­ngsutfordr­inger med tanke på å få besatt helsesøste­rstillinge­r. Her ser vi helsesøste­r Evy Kristianse­n i samtale med Tonje Helen Jonas Gundersen. Nå er hjelp i vente, fra høsten 2019 blir det opprettet masterstud­ie som helsesøste­r ved UIT Alta.
(foto: Kita Eilertsen) FLERE HELSESØSTR­E: Kommunene i Finnmark har store rekrutteri­ngsutfordr­inger med tanke på å få besatt helsesøste­rstillinge­r. Her ser vi helsesøste­r Evy Kristianse­n i samtale med Tonje Helen Jonas Gundersen. Nå er hjelp i vente, fra høsten 2019 blir det opprettet masterstud­ie som helsesøste­r ved UIT Alta.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway