Altaposten

Verdens- mester

Altavaerin­gen danket ut 364 konkurrent­er.

- Av Karl Eirik Steffensen kalle@altaposten.no

Aleksander­sen deltok sist helg i verdensmes­terskapet i Ironman 70.3 i Nelson Mandela Bay i Sør-afrika, og altavaerin­gen var ikke snauere enn at han stakk av med Vm-tittelen i sin årsklasse (40-44 år). Totalt 365 veltrente triatlonut­øvere stilte til start i denne klassen, og det var ingen som kunne gjøre noe med råskinnet fra Nordlysbye­n. Han var førstemann over målstreken etter 1900 meter svømming, 90 kilometer på sykkel og 21 kilometer løping.

– Jeg prøvde ikke å tenke så mye på selve konkurrans­en da jeg kom hit. Jeg hadde i stedet fokus på optimale forberedel­ser og overskudd. Det føltes bra hele veien, og jeg var ikke nervøs. At det skulle bli en Vm-tittel på meg er helt fantastisk, sier Tommy Aleksander­sen på telefon fra Sør-afrika.

Jakter økonomisk støtte

Ironman 70.3 er den samme konkurrans­eformen som mer kjente Gunhild Berntsen driver med. Hun kapret en sterk syvendepla­ss i sin årsklasse dagen i forveien av Aleksander­sens løp, og bidro deretter som sekundant da mesterskap­ets andre altavaerin­g skulle i aksjon. Han synes Berntsens syvendepla­ss var en meget imponerend­e bragd. Nå håper han at flere folk og bedrifter i hjembyen får øynene opp for det Alta-duoen presterer i denne knalltøffe konkurrans­eformen. Begge reiser verden rundt for å kjempe om topplasser­inger, og begge har satt Alta på kartet mer enn én gang.

– Det er ganske unikt at en liten plass som Alta har to triatlonut­øvere helt i verdenstop­pen. Vi represente­rer Alta på en meget god måte, og assosierer oss mer enn gjerne med Nordlysbye­n svømme- og triatlonkl­ubb. Både jeg og Gunhild er på sponsorjak­t nå. Så hvis det er noen som kan tenke seg å støtte oss økonomisk ville vi vaert evig takknemlig­e. Jeg føler at vi er gode representa­nter for både Alta, Finnmark og triatlon-sporten i nord, sier Aleksander­sen.

Vanvittige treningsme­ngder

Selv er 41-åringen bosatt i Italia, der han er ansatt i det norske forsvaret. Det meste av det han tjener brukes på Ironman-satsingen. Det er tøft å kombinere jobb og satsing på et så høyt nivå, men han har ingen planer om å trappe ned.

– Jeg har litt for mange treningsti­mer i banken til at jeg gir meg nå, smiler jernmannen fra nord.

– Jeg er stabsoffis­er i Nato-hovedkvart­eret i Napoli, noe som gir meg en unik mulighet til å drive med dette. Det er fantastisk­e treningsfo­rhold i Italia, og jeg har en forutsigba­r hverdag som gir god kontinuite­t i treningsar­beidet.

– Hvor mye trening ligger bak denne verdensmes­tertittele­n?

– Jeg trener vel i snitt 17 timer i uka, altså i overkant av 800 timer i året. Som oftest tar jeg for meg to disipliner om dagen, og noen ganger alle tre. Man kan vel si at jeg legger ganske mye arbeid i dette. Jeg liker veldig godt å holde på med triatlon, men det er klart at den økonomiske biten kunne vaert bedre. Både jeg og Gunhild har lyst til å satse videre, og det hadde vaert utrolig moro å gjøre det med en eller flere lokale sponsorer i ryggen, fastslår han.

Rykket fra på sykkelen

Som A-sporten skrev på våre nettsider i går vant Aleksander­sen verdensmes­tertittele­n med ganske god margin. Han var nummer to etter svømmingen og overtok ledelsen tidlig i sykkeløkta. Her økte han ledelsen jevnt og trutt, og ledet med syv minutter da løpingen startet. Til slutt var han to og et halvt minutt foran nestemann på lista.

– Jeg følte at jeg disponerte kreftene godt underveis. Man ligger nesten helt på terskelen av hva kroppen tåler i fire timer under en slik konkurrans­e. 90 kilometer på sykkel spiser opp løpebeina, så man er aldri helt sikker på hvordan kroppen reagerer på siste etappe. Men sekunderin­gen var god underveis og jeg kjente meg bra. Det var veldig moro å komme først i mål, avslutter Altas ferskeste verdensmes­ter.

 ??  ??
 ?? (Foto: Privat) ?? RÅ SYKKELETAP­PE: Tommy Aleksander­sen rykket fra konkurrent­ene på andre etappe og sikret med det Vm-triumf i Sør-afrika sist helg.
(Foto: Privat) RÅ SYKKELETAP­PE: Tommy Aleksander­sen rykket fra konkurrent­ene på andre etappe og sikret med det Vm-triumf i Sør-afrika sist helg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway