Altaposten

– Der er Jotka!

Flere hundre tok turen til fjellstua med Barnas turlag.

- Av Hanne Larsen hanne@altaposten.no

Søndag yrte det med unger i alle aldre på fjellveien mellom Tutteberge­t og Jotka fjellstue i anledning Barnas turdag. To av dem som satte den ene foten foran den andre opp den lange Storfjell-bakken i Jotka var Luna (10) og Nora (8).

– Vi skal leke og kose oss, men det aller første jeg skal gjøre er å sette meg rett ned å slappe av, sa en småsvett, Luna til Altaposten.

Hun og venninna går til daglig på Montesorri­skolen i Kåfjord, og de fortalte til Altaposten at de var vant til å vaere på tur. Høydepunkt­et er gjerne å steke pølser og grille marshmallo­ws. Samt å sove i telt.

Akkurat passe lang

Apropos telting, så var det ikke rent få som hadde tatt utfordring­en og overnattet på Jotka fra lørdag til søndg.

– Vi har overnattet i telt ute, mens mange sov inne. Jeg tror det var første året hvor det var fullt hus inne på fjellstua, sier Silje Hugstmyr, som vi treffer i det hun er på vei ned til bilen søndag formiddag. På ryggen har Hugstmyr en toåring i baeremeis, ved siden av seg i bånd har hun en bikkje og løpende foran seg på stien har hun en fire år gammel gutt.

– Strekninge­n er akkurat passe lang for at en tre-fireåring kan gå selv. Og det er flott. Det ligger mye mestring i det, sier kroppsøvin­gslaereren fra Salangen i Troms. Hun kom til Alta sammen med samboeren for syv år siden, i anledning studier.

– Så ballet det på seg og her er vi fortsatt. Vi stortrives. Alta er en fantastisk plass, med kort vei til både fjell og hav. Hvis man liker friluftsli­v er det som plommen i egget, skryter Hugstmyr.

Lavere terskel

Hun synes opplegget som Alta turlag kjører med Barnas turdag er veldig flott.

– Det er en fin mulighet for småbarnsfa­milier å komme seg ut på vidda. Ettersom du har mulighet til å sende telt og soveposer med båt til fjellstua, så blir gåturen litt lettere. Og terskelen blir kanskje lavere for å komme seg ut på en slik tur, tror Hugstmyr, som forteller om god stemning over fjellet.

– Det var mye sang og sjørøverhi­storier.

– Hva pakker man i sekken når man drar med barn?

– Det er viktig å tenke noe som både kan vaere funksjonel­t og som man kan leke med. Ellers er det lurt med skifte, poser og ekstra sokker. Og litt sjokolade, sier tobarnsmor­a, som forklarer gleden ved å vaere på tur slik:

– Det er roen og det å kunne vaere ilag på tur som familie. Samtidig, når man drar med andre familier, så har man litt flere kort å spille på, enn når man drar selv.

Over all forventnin­g

Hege Fosund Christians­en, leder i Barnas turlag, stråler som en sol på fjellstuet­rappa søndag ettermidda­g.

– Hele helga har vaert helt super. Over all forventing. Jeg tror det var over 50 stykker som gikk inn i går og totalt har det vaert opp mot 300 stykker i går og i dag. Det har tydeligvis hjulpet å reklamere litt på forhånd, sier Christians­en.

At unger i dag trenger noen ekstra gulrøtter for å løsrive seg fra både ipad og andre ting hjemme har turlaget tatt på alvor.

– Vi har helt bevisst prøvd å selge det inn for ungene. Det skulle vaere barnas dag og barnas helg, med natursti, kanopadlin­g, eller bare det å leke og herje ilag her oppe, sier Christians­en.

Mange nye medlemmer

At det var hester innom og at Jotka-familiens hunder var tilgjengel­ig for massiv kosing, gjorde nok også sitt til at mange små glemte alt som het slitne bein.

– Når barn går sammen med andre barn glemmer de veien og får ekstra motivasjon, sier Christians­en, som kunne notere mange flere medlemmer i løpet av helga.

– Vi er helt avhengig av medlemmer for å kunne drifte turlaget, så det er vi veldig fornøyd med. Det må jo bety at folk har trivdes i helga. Ellers kan vi si oss kjempeforn­øyd med vertskapet. Lisa og familien er helt fantastisk.

 ??  ??
 ??  ?? KØ OVER VANNET: Det var mange som tok imot tilbudet til oppsitter Steinar Kristensen om å få båtskyss tilbake til Tutteberge­t og bilen.
KØ OVER VANNET: Det var mange som tok imot tilbudet til oppsitter Steinar Kristensen om å få båtskyss tilbake til Tutteberge­t og bilen.
 ??  ?? SUPERFORNØ­YDE: Hege Fosund Christians­en og Maria Øien fra Alta turlag fikk full klaff med arrangemen­tet på Jotka i helga.
SUPERFORNØ­YDE: Hege Fosund Christians­en og Maria Øien fra Alta turlag fikk full klaff med arrangemen­tet på Jotka i helga.
 ??  ?? – DER ER JOTKA!: – Gleden var stor hos Aurora (6) og vennene hennes da de endelig skimtet Jotka fjellstue under fjellet.
– DER ER JOTKA!: – Gleden var stor hos Aurora (6) og vennene hennes da de endelig skimtet Jotka fjellstue under fjellet.
 ??  ?? FULL PAKKE: Silje Hugstmyr og datteren Annie (2) på tur ned fra en vellykket overnattin­g på Jotka.
FULL PAKKE: Silje Hugstmyr og datteren Annie (2) på tur ned fra en vellykket overnattin­g på Jotka.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway