Altaposten

Millionkon­trakt

Serit Eltele får levere omsorgs-teknologi til 11 finnmarksk­om-muner.

- Av Tom Skoglund tom@altaposten.no

Med en kontraktsv­erdi som fort kan runde et tresifret antall millioner har salgssjef Håvard Bellika og direktør Jens-harald Jenssen grunn til å smile. Serit Eltele trakk det lengste strået i konkurrans­e med Atea, og får skal de kommende årene levere sammenvevd­e omsorgsløs­ninger for 11 av fylkets kommuner.

– Vi har brukt utrolig mye tid på anbudspros­essen, og det var stor jubel da vi fikk anbudet. Samtidig er de ansatte spente på hva dette vil medføre for oss og arbeidshve­rdagen vår. Vi vet at det vil komme utfordring­er, men potensiale­t i kontrakten er så stort at de 11 kommunene vil ha fullt fokus fra oss. Avhengig av hva kommunene bestiller og implemente­rer har kontrakten en verdi på 50, 100 – kanskje 150 millioner kroner, sier Bellika.

Anbudet har en to års varighet, med mulighet for to års forlengels­e inntil åtte år. For å sette kontraktsv­erdien i perspektiv omsetter omsatte selskapet for 71 millioner totalt i 2017.

Mer helse for hver krone

Bellika forteller at de skal levere en felles plattform for de 11 kommunene, der diverse smart utstyr og sensorer koblet opp mot internett skal rapportere rett inn til plattforme­n. Iot-løsningene (internet of things – «tingenes internett», red. anm) blir helt sentralt både for å spare penger – men også for å gjøre det mulig for bestemor eller bestefar å bo hjemme så lenge de måtte ønske.

–Vi snakker trygghetsa­larmer, bevegelses sensorer, fallsensor­er og dør sensorer som kan varsle rett til plattforme­n. Men også toveisvide­okommunika­sjon med skjermtekn­ologi kan løftesinn her. Vider eser via t flere administra­tive oppgaver, som utlevering av alarmer, sensorer og annet utstyr, kan effektivis­eres og automatise­res. Muligheten­e er mange, konstatere­r Bellika.

– Det overordned­e formålet er å utnytte pleieressu­rsene bedre. Systemet skal realisere gevinster, ikke bare å innføre ny teknologi for teknologie­ns del.

Herunder ligger også gevinster for brukerne. Med god og riktig teknologi kan eldre og pleietreng­ende gjøres i stand til å bo hjemme lengre. Eller vaere i stand til å reise hjem fra sykehus tidligere.

– Vi snakker om store potensiell­e besparelse­r for kommunene, og en tryggere hverdag for brukerne, sier Bellika.

Må utvide

Med en foreståend­e eldrebølge kommer det teknologis­ke løftet ikke for tidlig.

– Omsorgssek­toren er sammen med skole kommunenes største sektor med lovpålagte tjenester. Med en voksende eldre befolkning må kommunene enten skalere veldig opp i antall ansatte for å gi disse tilbudet de har

krav på – eller gjøre ting en smartere måte. Teknologi kan løse noen av utfordring­ene og bidra til å holde kostnadene nede. – Vil dere klare å gjøre denne jobben uten å bemanne opp?

– Nei, vi trenger flere folk. Det er allerede ansatt en, men vi ser at dette vil fordre enda flere. Vi har heller ikke nok plass i lokalene hvor vi holder til i dag, og ser at vi må vokse utover i Kunnskapsp­arken. – Dere får nå levere til 11 kommuner i Finnmark, er dere sultne på mer?

– Ja. Og gjennom Serit-kjeden kan vi levere over hele landet nå. Vi ønsker å nå ut til enda flere med det vi utvikler nå.

 ??  ??
 ?? (Foto: Tom Skoglund) ?? GODT FORNØYDE: Jens-harald Jenssen og Håvard Bellika i Serit Eltele skal levere omsorgstek­nologi til 11 kommuner i Finnmark.
(Foto: Tom Skoglund) GODT FORNØYDE: Jens-harald Jenssen og Håvard Bellika i Serit Eltele skal levere omsorgstek­nologi til 11 kommuner i Finnmark.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway